Hlavní obsah

Rýže dokáže v domácnosti hotové zázraky! Víte, jak pomůže se stříbrnými šperky?

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Reklama

S rýží se většinou setkáváme jen na talíři, ale byla by škoda, nevyužít celý její potenciál. Existuje minimálně patnáct dalších míst, kde se vám bude hodit. Čtěte!

Článek

Člověka vždycky potěší, když může obyčejné věci používat i jinak. Tentokrát jsme se zaměřili na rýži, která je hlavní součástí stravy více než půlky světa. V našich zeměpisných šířkách sice není jedničkou na jídelníčku, ale určitě ji všichni doma máte a jednou za čas uvaříte. My vám dnes poradíme, jak ji využít skutečně dokonale.

1. Škrob, v němž je rýže přirozeně obalená, má schopnost pohlcovat pachy, proto nasypejte dvě lžíce zrnek do misky a postavte do ledničky nebo kamkoli jinam, kde potřebujete minimalizovat nepříjemný odér.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

2. Rýže umí vstřebávat i vlhkost, takže ji s úspěchem využívají kutilové v montážních krabicích. Nářadí tak nezrezne.

3. Podobně se rýže kamarádí se stříbrem. Přívěsky, řetízky, ale i staré příbory budou stále zářivé díky bílým zrnkům v okolí.

4. Voda, ve které se vařila rýže, je hojně využívána v péči o pleť. Pravidelné potírání zklidní podrážděnou pokožku, vybělí pigmentové skvrny a zmenší zarudnutí při akné. Vlasům pak dodá lesk a zdravější vzhled.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

5. Přebytečnou vlhkost umí zrnka rýže doslova pochytat i v solničce. Sůl se neslepí do „kamenného“ stavu a bude stále sypká.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

6. Ještě jednou vlhkost. Pokud vám mobil nebo kompaktní foťák navlhl v kabelce nebo ležel na stole, když se rozlila trocha vody, možná ho rýží zachráníte. Ponořte ho do misky rýže a nechte přes noc. Po vyndání sice bude zaprášený od škrobu (lehce otřete hadříkem), ale snad funkční. Ovšem nedělejte si iluze, že zachráníte telefon, který spadl do vody a celý se ponořil.

7. Když rýží naplníte látkový pytlíček a zašijete, vznikne vám nahřívací polštářek, který po několikavteřinovém pobytu v mikrovlnce uleví bolavým kloubům nebo zahřeje prokřehlé ruce.

8. Vyrobte si hudební nástroj! Nasypte rýži do krabičky od čokoládového vajíčka s překvapením a máte to!

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

9. Věděli jste, že rýže může být i dekorativní? Když ji nasypete do vyšší skleněné dózy, můžete v ní uchovávat nože. Zajedou do bílé výplně jako do másla a pevně drží na svém místě. Zajímavě by v tomto případě vypadala i neonová rýže.

10. Pokud často smažíte na pánvi koblihy nebo langoše, těžko zjistíte, jestli je olej dostatečně rozpálený. Stačí jedno zrnko vhodit do pánve a počkat několik vteřin. Jakmile vyplave na hladinu, má olej tu správnou konzistenci a můžete začít smažit.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

11. V kuchyni ještě zůstaneme. Rýži použijeme k takzvanému „pečení naslepo“, tedy předpečení korpusu koláče, než na něj poklade náplň. Obvykle se používají fazole, což takhle zkusit změnu?

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

12. Tropické ovoce k nám putuje přes půl světa, proto se sklízí nezralé. Zelenému banánu nebo avokádu pomůže dnešní hlavní hrdinka. Postačí dvě lžíce rýže v míse, kde ovoce leží a už druhý den uvidíte pokrok.

13. Několik zrnek rýže dovede vyčistit kávový mlýnek, především ten starobylý, mechanický.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

14. Třeba jste si podle našeho receptu vyrobili vázy z láhví od piva či vína

a teď nevíte, jak je vyčistit uvnitř? Pomůže rýže s vodou! Škrob uvolněný do tekutiny společně s mechanickým působením udělají své.

Snad jsme vás inspirovali a dáte rýži zelenou nejen na talíři, ale i v praktickém životě.

Reklama

Načítám