Článek
Postup
01.
Použijte hrnek o objemu 230 ml. Rozinky (nebo mix rozinek, sušených brusinek a třeba kandovaného ovoce) přiveďte s rumem k varu a asi 3 minuty povařte, aby ovoce nabobtnalo. Jablka neloupejte, jen pořádně omyjte a pokrájejte na kostičky.
02.
Změklé máslo (125 g) utřete s cukrem a postupně zapracujte vejce o pokojové teplotě, kefír či podmáslí, mouku (hladkou, polohrubou nebo jejich mix), kypřicí prášek, sůl, vanilku nebo lžičku skořice a jablka.
03.
Rozetřete do vymazané formy (pokud nemáte silikonovou, raději ji i vysypte moukou, kokosem či strouhankou) a pečte při 180 °C asi 45 minut nebo dokud není špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte 10 minut chladnout ve formě a poté vyklopte na mřížku.
04.
Čokoládu rozpusťte na plotně či v mikrovlnné troubě s máslem a za stálého míchání přilijte rum. Kdyby byla příliš tuhá, přidejte ještě trochu másla či rumu. Polevu nechte zchladnout tak, aby příliš netekla, a nalijte ji na bábovku.
Je tam na vás málo rumu? Pak už nezbývá, než se pustit do klasických punčových řezů!