Hlavní obsah
3,5
(83)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

U nás v redakci zažívají bábovky poslední dobou renesanci. Většinou jsou hned umíchané, protože se nic neváží, použít do nich můžete jakékoli čerstvé i sušené ovoce, vyhrajete si s polevou a pak si klidně až tři dny pochutnáváte na perfektně vláčném dezertu. A to už docela jde, nemyslíte? Ta dnešní je plná rozinek a jablek a poleva z bílé čokolády a rumu je naprosto famózní!

15 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 bábovku
Na těsto (místo rozinek se hodí i jiné sušené ovoce)
  • 3/4 hrnku rozinek
  • 1/3 hrnku rumu
  • 1/2 kostky másla
  • 1/3 hrnku třtinového cukru
  • 2 ks vejce
  • 1 hrnek kefíru
  • 2,5 hrnku mouky
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 2 ks jablek
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Na polevu
  • 1 tabulka bílé čokolády
  • 1 lžíce másla
  • 3 lžíce rumu
Článek

Postup

01.

Použijte hrnek o objemu 230 ml. Rozinky (nebo mix rozinek, sušených brusinek a třeba kandovaného ovoce) přiveďte s rumem k varu a asi 3 minuty povařte, aby ovoce nabobtnalo. Jablka neloupejte, jen pořádně omyjte a pokrájejte na kostičky.

02.

Změklé máslo (125 g) utřete s cukrem a postupně zapracujte vejce o pokojové teplotě, kefír či podmáslí, mouku (hladkou, polohrubou nebo jejich mix), kypřicí prášek, sůl, vanilku nebo lžičku skořice a jablka.

03.

Rozetřete do vymazané formy (pokud nemáte silikonovou, raději ji i vysypte moukou, kokosem či strouhankou) a pečte při 180 °C asi 45 minut nebo dokud není špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte 10 minut chladnout ve formě a poté vyklopte na mřížku.

04.

Čokoládu rozpusťte na plotně či v mikrovlnné troubě s máslem a za stálého míchání přilijte rum. Kdyby byla příliš tuhá, přidejte ještě trochu másla či rumu. Polevu nechte zchladnout tak, aby příliš netekla, a nalijte ji na bábovku.

Je tam na vás málo rumu? Pak už nezbývá, než se pustit do klasických punčových řezů!

Reklama

Související témata:

Načítám