Článek
Postup
01.
Třtinový cukr smíchejte s moukou a kypřicím práškem do pečiva. Přidejte vejce, mléko, rozpuštěné máslo a 2 lžíce golden sirupu (typická britská surovina, použít můžete ale i med nebo kukuřičný sirup). Metlou vymíchejte hladké těsto.
02.
Troubu zapněte na 180 C. Připravte si formu nebo středně velký pekáček a vymažte ji kouskem másla nebo olejem. Nalijte těsto do formy. Třtinový cukr smíchejte se škrobem a směs rovnoměrně nasypte na těsto.
03.
Ve vroucí vodě rozmíchejte dvě lžíce golden sirupu (nebo medu) a roztok opatrně nalijte na těsto. A ano, když jsem to dělala poprvé, přišlo mi to fakt šílené, té vody je opravdu hodně. Ale funguje to, nebojte se!
04.
Pekáč vložte do trouby a pečte asi 40 minut. Povrch bude krásně pevný a vnitřek buchty bude jemný a mazlavý. Ve chvíli, kdy je koláč upečený, tekutina trochu bublá podél stěn pekáče.
05.
Podávejte ihned se zmrzlinou nebo aspoň šlehačkou či bílým jogurtem. Kdybyste nechali buchtu déle odstát, tak se omáčka, která z vody na dně formy vznikne, vsákne do těsta a rozmočí ho a nebude to nic moc.
U ostrovní kuchyně ještě zůstaneme. Skvělé jsou třeba skotské cones (podmáslové sušenky s krémem a ovocem), bread pudding (něco jako žemlovka) nebo úžasný anglický toffee pudding (koláč s karamelovou omáčkou).