Hlavní obsah

Zdravý hrnkový dort Red Velvet z řepy

Hodnocení:
(1175)
Foto: Viktorie Hrazdílková
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
nízká

Že vás honí mlsná, ale stále se držíte svého novoročního předsevzetí jíst zdravě? Pak pro vás máme řešení v podobě zdravého red velvet dortu. Těsto obsahuje řepu a olivový olej a krém je odlehčený ricottou. Zní to velmi lákavě, co myslíte?

Ingredience pro:
1 formu na biskupský chlebíček
Těsto:
  • 1.5 hrnku celozrnné špaldové mouky
  • 1 vařená červená řepa
  • 1/2 hrnku olivového oleje
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 1/2 hrnku mléka
  • 2 vejce
  • 1 lžíce holandského kakaa
  • 1 lžička vinného octa
  • 1 špetka soli
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
Krém:
  • 1 kelímek ricotty
  • 1 kelímek 30% smetany ke šlehání
  • 1 lžíce cukru moučka
Na vymazání:
  • máslo na vymazání
  • hrubá mouka na vysypání
Článek

Postup

Krok 1: Předvařenou červenou řepu rozmixujte (vařené řepy se dají koupit, nebo si ji uvařte doma). 

Krok 2: V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, cukrem, špetkou soli a kakaem. Rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků. 

Krok 3: Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky utřete s olejem a přidejte řepové pyré, mléko a ocet.

Krok 4: Žloutkovou směs smíchejte se sypkou směsí a na závěr opatrně vmíchejte sníh.

Krok 5: Směs na těsto vlijte do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Dort red velvet pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 50 minut. Po upečení nechte dort vychladnout.

Krok 6: Ze smetany vyšlehejte šlehačku, kterou opatrně smíchejte s ricottou (ricottu můžeme předtím dosladit cukrem). Tímto krémem promažte rozkrojený a vychladlý dort.

Foto: Viktorie Hrazdílková

Red Velvet po upečení dozdobte odkrojky z korpusu, které předem rozmixujte na tzv. "posyp". Nakonec krémem pomazaný a korpusovou drtí posypaný dort ještě ozdobte řepovými chipsy

Vyzkoušejte i další recepty s touto skvělou zeleninou, udělejte si pomazánku z červené řepy nebo salát s pečenou řepou

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek