Hlavní obsah
2,8
(91)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Toffee pudding, tak se jmenuje tenhle úžasný koláč ve své ostrovní zemi původu, Anglii. Dnes je velmi oblíbený v celém anglicky mluvícím světě a je na čase, aby si své místo získal i ve vaší rodině.

25 min.
Příprava
1 hod., 10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu 20 × 20 cm
Těsto
  • 1,25 hrnku datlí
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1,3 hrnku hladké mouky
  • 3/4 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 75 g másla
  • 3/4 hrnku třtinového cukru
  • 2 ks vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 ks másla
Karamelová omáčka
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1,5 lžičky perníkového koření
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 180 °C. Formu (nebo pekáč) vymažte máslem. Datle nakrájejte na malé kousky. Množství odměřte hrnkem o objemu 200 ml.

02.

Datle dejte do kastrolku, zalijte necelým hrnkem vody a přiveďte k varu. Nechte asi 5 minut vařit, až budou uvařené úplně doměkka. Pokud nemáte datle, dají se podobně použít také sušené švestky.

03.

Odstavte z plotny, vmíchejte jedlou sodu a nechte asi 10 minut odstát. Pak vidličkou rozmačkejte na kaši.

04.

Mezitím, co datle odpočívají, se pusťte do těsta. Mouku promíchejte s práškem do pečiva a troškou soli. V jiné míse utřete měkké máslo s cukrem do pěny. K pěně zapracujte vejce pěkně jedno po druhém – ta by měla mít pokojovou teplotu, jinak se máslo srazí. Pokud jste vejce zapomněli vyndat dopředu, vložte je na chvíli do horké vody. 

05.

K vypracované pěně vmíchejte moučnou směs, vanilkový extrakt a nakonec i rozmačkané datle. 

06.

Těsto rozprostřete do připravené formy a takto vložte do o něco větší, do které nalijte horkou vodu asi do poloviny výšky naplněné formy. Opatrně přeneste do trouby a pečte asi 50 minut.

07.

Čtvrt hodinky před koncem pečení se pusťte do přípravy karamelové omáčky. Do hluboké pánve nasypte cukr, zalijte asi půl hrnkem vody a nechte cukr zcela rozpustit. Pak opatrně, za téměř stálého míchání, zahřívejte, než cukr zcela zkaramelizuje a zároveň se odpaří nadbytečná tekutina. 

08.

Když je karamel hladký, opatrně (!) vmíchejte připravenou smetanu. Ta by ideálně měla mít pokojovou teplotu, aby karamel tolik neprskal. Pokud je smetana studená, použít ji můžete, jen buďte opatrnější na ruce a přilévejte ji po menších částech. Přidejte perníkové koření, promíchejte a odstavte z plotny.

09.

Hotový koláč vyjměte z trouby a obrácenou stranou vařečky do něj udělejte po celé ploše několik děr. Zalijte horkým karamelem a nechte 15 minut odstát. Můžete podávat, třeba i s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo pár lžícemi vanilkového krému.

Datle se používají také jako alternativní sladidlo a stejně jako v případě této buchty dodají moučníkům jemnou a přitom hutnou konzistenci, stejně jako nezaměnitelnou vůni. Dejte si perníkový hruškový chlebíček slazený datlemi nebo vláčný jablečný koláč se zázvorem a datlemi.

Reklama

Načítám