Hlavní obsah

Sekaná s houbovou omáčkou

Hodnocení:
(92)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
35 minut
Doba vaření
1 hodina 30 minut
Náročnost
střední

Sekaná, maso na houbách, houbovka s knedlíkem. Nemůžete se rozhodnout, co z toho si uvaříte? Tenhle recept je tak trochu od každého z nich a rozhodně potěší všechny milovníky hub.

Ingredience pro:
4 porce
  • 3 hrsti sušených hub
  • 1 hrnek vroucí vody
  • 1 cibule
  • olej na smažení
  • 2 utřené stroužky česneku
  • 700 g míchaného mletého masa
  • 1 vejce
  • 2 hrsti strouhanky
  • sůl a pepř
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 220 ml smetany ke šlehání
Článek

Postup

Krok 1: Sušené houby v misce zalijte vroucí vodou a odložte bokem. Troubu zapněte na 200 °C. 

Krok 2: Menší cibuli nakrájejte nahrubo a na troše oleje nebo sádla osmahněte dozlatova. Vypněte plotnu a přidejte utřený česnek – ten se v horkém tuku tak akorát rozvoní.

Krok 3: Do velké mísy dejte mleté maso, vejce, strouhanku, osolte a opepřete a přisypte rovnou lžičku drceného kmínu. Nakonec přidejte osmaženou cibuli s česnekem a pořádně promíchejte.

Krok 4: Masové těsto rozdělte na poloviny a z každé z nich vytvarujte hezkou hladkou šišku. Důležité je dostat z něj všechny vzduchové bubliny, což se nejlépe provede tak, že si šišku položíte na jednu ruku a druhou ji pořádně „vyplácáte“.

Krok 5: Do pekáče přelijte houby i s vodou, podle chuti trochu osolte a na houby položte šišky připravené sekané. Podle potřeby ještě přidejte trochu vody - celá vrstva by měla být vysoká asi 1 cm.

Krok 6: Vložte do trouby a pečte asi 8090 minut dozlatova. Během pečení maso párkrát přelijte výpekem, podle potřeby dolijte i trochu vody.

Krok 7: Když je maso hotové, sekanou vyjměte z pekáče. Ten dejte na plotnu, podlijte smetanou a nechte krátce přejít varem, aby omáčka zhoustla. Dochuťte solí a pepřem. Podávejte s bramborem nebo noky.

Sekaná je nedílnou součástí tradiční české kuchyně. Zkuste její nejrůznější varianty, jedna z mých nejoblíbenějších je tahle sekaná s houbami a smaženou cibulkou, skvělá je i plněná sekaná roláda s vejci nebo ta zabalená do křupavé slaniny.

ynezorPumanzeSaNyknalC
15. 12. 2020

Reklama

Sdílejte článek