Hlavní obsah

Doktorky ze seriálů: Doktorka Quinnová, Gita a Třináctka

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zachraňují lidské životy, dávají naději, pro každého mají laskavé slovo a k tomu všemu ještě vypadají jako modelky. Seriálové doktorky. Která je, nebo byla, vaše oblíbená? Doktorka Quinnová z Divokého západu, nebo snad Gita z Ordinace v růžové zahradě?

Článek

Proč se seriály z lékařského prostředí těší takové popularitě? S příběhy lidí v nemocnicích a ordinacích se dokážeme ztotožnit, a i když hrozí, že si polovinu seriálových nemocí diagnostikujeme, fungují seriály i jako osvěta. Kromě toho máme při jejich sledování tak trochu radost, že se to neděje nám, a parádně se tu intrikuje.

Ač na nás z obrazovek častěji házejí moudré oko páni doktoři, kapitola sama pro sebe jsou seriálové doktorky. Jsou většinou laskavé a milé, lidské a profesionální zároveň. Směle by se mohly přihlásit do soutěže krásy a muži jim padají k nohám, ale ony raději operují, vyšetřují a pečují o nemocné. Najdou se ale i takové, které umí jít přes mrtvoly, svoji nedokonalost maskují arogancí a podobně. Prostě jako všude.

Máte svou favoritku? Třeba ji najdete mezi těmi našimi.

Dr. Michaela Quinnová

Seriál: Doktorka Quinnová (1993–1998)

Představitelka: Jane Seymour (69)

Nepracovala v renomované nemocnici a neměla krásnou ordinaci plnou nejmodernějších přístrojů, ale byla jedinečná. Doktorka „Majkí“ se odstěhovala po smrti svého otce na Divoký západ do městečka Colorado Springs, kde se rozhodla provozovat lékařskou praxi. Chvíli trvalo, než si obyvatelé na nezávislou a moderní ženu-doktorku zvykli a přijali ji i její progresivní lékařské metody.

Kromě vedení ordinace se neohrožená doktorka Quinnová ujala i tří dětí po své kamarádce a zamilovala se do charismatického Byrona Sullyho (Joe Lando, 58), který se zajímá o indiánskou kulturu. Doktorku Quinnovou ztvárnila nestárnoucí Bond girl Jane Seymour a byla za roli oceněna Zlatým glóbem.

Foto: Profimedia.cz

K doktorce „Majkí“ dobrák Sally neodmyslitelně patřil. I po natáčení zůstali přáteli a dodnes se občas vídajíFoto: Profimedia.cz

Meredith Grey

Seriál: Chirurgové (2005–2019)

Představitelka: Ellen Pompeo (50)

Meredith, hrdinku seriálu Chirurgové, jsme poznali jako stážistku v nemocnici Seattle Grace. Během více než deseti sérií se vypracovala na uznávanou chiruržku. Jistě provádí i běžné zákroky, ale často se dostane k opravdu kuriózním operacím. Jednou dokonce asistovala u svého vlastního porodu.

Vedle toho neustále řeší svůj vztah s doktorem Derekem Shepherdem (Patrick Dempsey, 54), rodinou a přáteli. Díky roli v oblíbeném seriálu patří Ellen Pompeo mezi nejlépe placené herečky. S manželem Chrisem Ivery (53) mají tři děti a její soukromý život je výrazně klidnější než horská dráha, kterou prožívá na obrazovce.

Foto: Profimedia.cz

Seriál natáčela herečka nepřetržitě od roku 2005, má 16 sériíFoto: Profimedia.cz

Třináctka

Seriál: Dr. House (2004–2012)

Představitelka: Olivia Wilde (35)

Být součástí diagnostického týmu svérázného a nekonvenčního doktora Gregory House (Hugh Laurie, 60) je pocta a chce to pevné nervy. Doktorku Remy Hadley všichni znají jako Třináctku – s tím číslem se zúčastnila konkurzu do nemocnice, a ví se toho o ní málo. Má talent, je bisexuální a hrozí jí, že jednou onemocní Huntingtonovým syndromem jako její matka. Rozhodne se nenechat otestovat a ponechat si naději.

Herečka Olivia Wilde byla zvolena mezi deset nejvíc sexy televizních doktorek. S partnerem Jasonem Sudeikisem (44) mají dvě děti a jsou zasnoubení. Herečka už ale jednou vdaná byla a svatba evidentně není priorita.

Foto: Profimedia.cz

Třináctku měla na tričku a už jí to zůstalo. Jménem jí v době, kdy seriál běžel, moc lidí neříkaloFoto: Profimedia.cz

Gita Petrová

Seriál: Ordinace v růžové zahradě (2005–současnost)

Představitelka: Daniela Šinkorová (47)

V Ordinaci v růžové zahradě hrálo a hraje sympatických doktorek vícero. Ale jen jedna byla první! Gita Petrová. Anděl s tmavými vlasy, rozvedená gynekoložka, která nemá štěstí na chlapy, ale vynahrazují jí to dcera a sestra.

Dlouhé roky má poměr s ženatým primářem Čestmírem Mázlem (Petr Rychlý, 54), a když se on rozvede, stane se tragédie. Uznávanou lékařku pozvou na přednášku do Německa, kde se připlete do rvačky, a nakonec podlehne smrtelným zraněním. Daniela Šinkorová odešla ze seriálu na vlastní žádost, i když byla její popularita na vrcholu. Chtěla prý mít víc času na soukromý život (zjistěte, jak se jí vede v současnosti).

Foto: Profimedia.cz

Gita Petrová byla velkou láskou Čestmíra Mázla a druhou ženou, která mu v seriálu zemřela. Nebyla ale poslední...Foto: Profimedia.cz

Alžběta Čeňková

Seriál: Nemocnice na kraji města (1977, 1981, 2003, 2008)

Představitelka: Eliška Balzerová (70)

Když seriál začínal, nebyla před kamerou nováčkem, ale role mladé lékařky Alžběty Čeňkové v Nemocnici na kraji města přinesla Elišce Balzerové obrovskou popularitu. Bety byla nejen sympatická, ale i nadaná a čestná, a ochrannou ruku nad ní držel doktor Štrosmajer (Miloš Kopecký, †73). V seriálu měla i milostnou linku – zamilovala se do slavného hokejisty Přemysla Rezka (Viktor Preiss, 72). Jaroslav Dietl (†56) prý psal její postavu podle své manželky Magdaleny Dietlové (75).

Eliška Balzerová hrála i v obou pokračování seriálu a ukázalo se, že práci na ortopedickém oddělení zasvětila život. A my máme podezření, že se upsala ďáblu, protože v 70 letech vypadá dokonale a hraje jí to skvěle před kamerou i na jevišti.

Foto: Profimedia.cz

Třetí série se točila po 12 letech a Alžběta Čeňková se od té doby moc nezměnilaFoto: Profimedia.cz

Alexandra Růžičková

Seriál: Modrý kód (2017–2020)

Představitelka: Sandra Nováková  (37)

Aby vynikly ty hodné, co by se pro pacienty rozkrájely, potřebuje každá seriálová nemocnice i lékařky-mrchy, které se neštítí podrazu a ke kolegům i k nemocným se chovají drsně. Taková je i Saša. Prominentní dcera starostky, která se v nemocnici Rubava drží jen díky konexím.

Kromě toho, že je arogantní, dělá i fatální chyby a vždy se je snaží na někoho hodit. Pro Sandru Novákovou to není první zkušenost se seriálem z prostředí nemocnice. Nyní „povýšila“ – v Ordinaci v růžové zahradě hrála sestřičku Gábinu, teď hraje doktorku. Ale zato bez atestace.

Foto: Profimedia.cz

Usměvavá herečka si prý roli potvory užíváFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám