Hlavní obsah

Žena mezi muži: Ženu ani květinou neuhodíš, muže někdy ano

Foto: Tomáš Vlk

Foto: Tomáš Vlk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odjakživa mě víc než koukat na hladinu moře baví sledovat vše, co bublá v jeho hloubce. Být pod povrchem věcí. Vezměte si třeba fakt, že většina lidí žádnou oslňující kariéru nedělá. Chtějí se „jen“ uživit a ideálně něčím, co je trochu baví. Mají opravdu všechny ženy a muži stejně na výběr?

Článek

Tak jsem dostala vynadáno, že nadržuji mužům. Prý proto, že mám jenom syny. Posoudit to nechám druhé, vliv to pochopitelně mít může. Na druhou stranu je spousta věcí, které mě rozčilují u obou pohlaví, i když u každého je to něco jiného. Také si myslím, že když se řekne A, mělo se říct i B.

Můžu být, kým chci

Svět se změnil způsobem, jaký žádné žijící generace nezažily. Něco ale jen tak rychle nezmizí. Holky mají pořád spousty nevýhod, ale v něčem jsou na tom přece jen ve větší pohodě než kluci. Nikdo po nich nechce obří kariéru, pokud po ní nezatouží ony samy. Pořád se od nich postaru očekává půvab, něha a laskavost a časem samozřejmě mateřství. Když k tomu operují srdce, navrhují mrakodrapy, dělají v oborech, díky kterým jim na účet chodí slušná sumička, hurá! Když ale žádné podobné ambice ani talenty nemají? Také fajn. Půvab, dobré srdce a být dobrá máma postačí.

Fajn kytičková baba

Tak schválně. Zkuste říct: Moje žena pracuje v květinářsví. Reakce? Super. To musí být fajn baba, když si tak rozumí s kytičkami. Že bere plat nula nula houbeles? Tak, hlavní je, že dělá něco, co ji baví. Holt sebou musí s penězi trochu mrsknout její partner. Zkuste ale říct: Můj muž pracuje v květinářství. Reakce? Jako myslíte, že květinářství vlastní nebo mu šéfuje? Ne, jen v něm prodává? Hm, za ty peníze? Mno, lepší než drátem do oka, aspoň nesedí na pracáku. Ale proč vlastně nic lepšího nesehnal? Nesnažil se? Chudáčku, květin asi dostáváte spoustu, ale jinak si moc nevyskakujete…

Kdo odtahá těžké truhlíky

Kdo se někdy chvíli motal v květinářství, ví, že o žádné zasněné postávání za pultem v oparu vůní růží a chryzantém a tvůrčí aranžování kytic nejde. Dost se tam tahají těžké truhlíky, uklízí před a po otevření obchodu. Zákazníci také nebývají vždy jen roztomilí. Snášení blbých nálad některých kupujících, které v práci seřval jejich šéf, a tak si, dle pravidla dolů padajícího trusu, vylejí zlost na prodávajících, vyžaduje často pořádně se „vzmužit“. Vztah k rostlinám, který tahle práce potřebuje, mezi ženami a muži nerozlišuje. Jen se prostě od chlapa čeká, že tím, co dělá, zbohatne. Baví-nebaví u něj není na pořadu dne. Od ženy se vztahem ke kytičkám se přestup do zaměstnání, které ji deptá a nezajímá, nečeká. Tedy pokud není samoživitelka a do vyšších výdělků, jedno odkud, ji netlačí nutnost mít příjem za dva. Někdy je ale docela dobré přemýšlet, pod jakým je kdo tlakem a že některé „osobní volby“ bolí muže i ženy stejně.

Načítám