Hlavní obsah

Očima padesátky: O posmrtném rozvodu aneb To mám být s tchyní i pod drnem?

Foto: ilustrace Lenka Samešová

Foto: ilustrace Lenka Samešová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kam se hrabe Neruda se svým slamníkem. I v manželství jednoho dne vyvstane otázka, kam s ním. Případně kam s ní? Že má jít tělo do hrobu zhuntované, jsme se s mužem shodli už na prvním rande při třetí lahvi Sklepmistra. Ale do jakého hrobu? Ve dvaceti takové prkotiny neřešíte. Po padesátce se ale podobné myšlenky dostaví a potěší vás zhruba stejně jako preklimakterický syndrom.

Článek

Ačkoliv je manžel celkem galantní, v otázce odchodu na onen svět mi odmítá dát přednost. Přeme se o to od chvíle, kdy jsme se vzali. Já! Já! Já! Já chci být první! Ale zase to nemusí být hned, zvedáme vzápětí zkřížené prsty k nebi. Jak ale léta přibývají, mnohem ožehavější se jeví otázka, kde nakonec spočineme. On má jasno. V rodinném hrobě se nakonec najde místo i pro tebe, přeměří kriticky můj pas. Sice v duchu, ale já tenhle pohled znám.

Když si uvědomím, kdo všechno v hrobě spočine, obracím se už teď. Svou tchyni ctím, je to přece babička mých dětí. Ale pod jedním rovem s ní tlít nechci. Já ji znám, ta neubere ani obrácená v prach. Jistě si najde příležitost, jak mi naznačit, že by moje urna potřebovala přeleštit a věnec z loňska vyhodit. A nikdy nám nezapomene připomenout, že pozůstalí od sousedních duší chodí na návštěvu častěji a taky byli letos už třikrát u moře, zatímco naše děti utratí všechny peníze za knížky. Kdyby aspoň byly vkladní! To mi přece nemůžeš udělat, dělám na manžela psí oči a doufám, že budou fungovat stejně, jako když je na něj upře naše fenka Matylda. Fungují. Muž mi automaticky strčí pod nos plátek šunky. Já nechci šunku, ale slib, že mě po smrti vrátíš tam, kdes mě sebral, nenechám se odbýt žvancem. Chci se vrátit k mojí mamince, mojí babičce, mému dědečkovi, mé rodině.

Chci být mezi svými, ne s cizí rodinou, kterou jsem vyfasovala jako bonus k těm třem lahvím. Sklepmistr byl sice označován jako výběrové víno, ale že větší konzumace výběr značně determinuje, už etiketa neuváděla. Ale ty mi tady navrhuješ posmrtný rozvod, udělá na oplátku psí oči můj muž. Odolám pokušení poslat ho na místo, jako to dělám Matyldě, a místo toho ho podrbu na bradě a pak ještě na zádech. Slíbila jsem ti v dobrém i zlém, to máš pravdu. Ale jen dokud nás smrt nerozdělí.

Lucie Šilhová je zpět v plné síle! Přes léto ale předala žezlo statečným ženám 50+, které po dobu prázdnin ukazovaly svůj pohled na svět očima padesátky. Přečtěte si fejeton Nely Boudové, Martiny Formanové nebo super vtipný Kamily Špráchalové.

Reklama

Načítám