Hlavní obsah

Očima padesátky Nely Boudové: Být pravdou, co se říká o ženách 50+, jdu se zabít. Přitom jsme bohyně

Foto: Profimedia.cz / ilustrace Lenka Samešová

Foto: Profimedia.cz / ilustrace Lenka Samešová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Být pravdou vše, co se tak průběžně říká o ženách padesát plus, jdu se zabít. Všichni jsme hypnotizovaní společností a bezmyšlenkovitě přebíráme to, co se o zralých ženách říká a píše. Jak to bude vypadat, až „to“ přijde? Návaly, bušení srdce, nespavost, bolesti hlavy, řídnutí kostí, to všechno už jste asi někde slyšeli. Tolik tělo. Pokud jde o duši, pak je žena nevyrovnaná a plačtivá. Vážení, pravda vypadá trochu jinak.

Článek

Nemám ráda paušalizování, každá jsme jedinečná. Máme jiné zážitky, zkušenosti, jiné rodiny, povolání. Jinak bude padesátku prožívat žena, která těžce fyzicky pracuje, jinak ta, která má sedavé zaměstnání, a jinak ta, která jen tak pluje životem a má na sebe vždycky čas.

Ovšem jedno máme společné – ať už se nacházíme v jakémkoliv bodě života, vždycky se můžeme aspoň trochu posunout směrem, kde bychom chtěly být. K životu, jaký chceme žít a jaký nás naplňuje. Myslím, že první věc, kterou bychom všechny měly udělat, je, že na sebe budeme vědomě hodné. Oceníme se za to, co jsme dokázaly. A nemyslím tím jenom to, že jsme třeba vychovaly děti. Každá máme jiný životní příběh. A některý se odehrává bez dětí.

Mít se skutečně ráda, mít opravdu hluboký vztah sama se sebou, znamená vědět, co mi dělá dobře. Začít můžeme maličkostmi všedního dne. Vypít si kávu z oblíbeného hrnečku, obléci si šaty z látky, jež je tělu příjemná, zahalit se „svou“ vůní, poslouchat hudbu, která mě těší. V určité životní fázi totiž na sebe žena často zapomíná, takže je čas tyto zdánlivé maličkosti do života vrátit. Vše, co nás ponoří do přítomného okamžiku, znamená, že ho lépe prožijeme.

Ve své koučovací praxi vidím ženy, které se cítí ztracené, protože jim odešly děti, rozpadají se jim vztahy nebo s partnerem vedle sebe jen tak přežívají. Mají pocit, že jejich život se zastavil. Jsou k sobě nadmíru kritické. Některé jsou zoufalé, jiné zmatené, ale všechny mají odvahu věci měnit. A to je skvělé. Pokud ve své hlavě žijeme v minulosti, zaobíráme se křivdami, nepohneme se dál. Minulost musíme přijmout, vyrovnat se s ní. Pomůže nám, když najdeme přitažlivou budoucnost, abychom se měly na co těšit. Číňané říkají, že žena je v tomto období nebeská bohyně. Zkušená a moudrá. To se mi líbí, a tak bychom k sobě měly přistupovat. Zkušeně a moudře.

Milé dámy, konejte, co vám dělá dobře, buďte inspirativní pro druhé, nebojte se odvážných kroků a aktivně se připravujte na další roky. Třeba právě teď je čas na to, co jste vždycky chtěly udělat, jenže vždycky bylo něco důležitějšího. Je to cesta do Afriky? Chcete se začít učit japonsky nebo namalovat obraz? Nikdy nezapomínejte na svoje dětské sny, vždyť vy můžete cokoliv! Vím naprosto jistě, že ženy mohou být v tomto období velmi šťastné. Záleží jen na nás, co pro to uděláme. Nemusíme se měnit, ale vždy je co zlepšovat směrem k sobě samé. V co změníme svoji energii, je na nás. Pak si přitáhneme do života lidi, situace, zážitky podle své chemie. Život sám je naše bohatství.

Nela Boudová je herečka a nyní také životní koučka. Pořádá workshopy pro ženy, například s názvem Není čas na průměr – začněme žít svůj vysněný život. Koučink ji zaujal už dříve tím, kam mohou člověka v myšlení a přístupu k životu posunout myšlenkové procesy a cvičení. Více info na www.nelaboudova.cz.

Letní edice Očima padesátky aneb Jak to vidí další české padesátnice bude vycházet osm týdnů. Už jste se tu mohli potkat s modelkou Terezou Maxovou, spisovatelkou Martinou Formanovou, Lidmilou Kábrtovou, herečkou Kamilou Špráchalovou, lékařkou Kateřinou Cajthamlovou či novinářkou Markétou Grosmanovou. Než 29. srpna opět převezme své otěže Lucie Šilhová, můžete se těšit ještě na moderátorku Ester Janečkovou.

Reklama

Načítám