Hlavní obsah

Očima padesátky: Nejzářivější hvězdy Hollywoodu v české pohádce

Foto: Ilustrace Lenka Samešová

Foto: Ilustrace Lenka Samešová

Reklama

Původně jsem si myslela, že na předávání Oscarů vtrhly aktivistky. Ty přece běhají po světě nahé. Pak se ukázalo, že to nejsou aktivistky, nýbrž herečky. A že nejsou nahé, ale oblečené tak, aby nahé ne/vypadaly. Byla jsem neskutečně pyšná, neb v té přehlídce nahoty nešlo přehlédnout jasnou českou stopu.

Článek

Kam se hrabou hvězdní stylisté slavných! Trendy udáváme my, respektive naše milovaná Božena Němcová. To ona přece na Domažlicku odposlechla a následně sepsala pohádku O chytré horákyni, děvčeti, které se k soudu dostavilo oblečené-neoblečené. Možná si celý Hollywood na předávání Oscarů myslel, že je in. Ve skutečnosti je pořádně retro, protože pohádka vyšla poprvé už v roce 1846. Chytrá horákyně vypadala ve svém outfitu tak svůdně, že prokurátor neudržel hormony na uzdě a nabídl slečně manželství. O tom, zda mladá paní Prokurátorová dál běhala po ulicích oděná jen velmi spoře, spisovatelka mlčí. Ale předpokládala bych, že slavný soud si doma uměl udělat pořádek.

Hvězdy showbyznysu vypadaly ve svých nešatech také svůdně. Zachyceny fotoaparátem v tom správném světle a v tom správném postoji působily jako umělecká díla. Ale co pak, na večírku? Jaké to asi je, opřít se v minimalistickém outfitu o barový pult? V Hollywoodu to jistě bude samý mramor, kov a sklo, to všechno přece musí nahou pokožku příšerně studit. A co když vás někdo pozve ke stolu? Nepředpokládám, že by se v šatech, které zahalují všechno a nic, ale zároveň je toho hodně, dalo pohodlně sedět. Ale třeba na toaletu si dáma čas od času odskočit musí. Má snad v patách krejčího, který z ní pavučinu sloupne a pak zase pevně přitáhne k tělu?

Ale abych nebyla nespravedlivá, neviditelné róby mají i mnoho výhod. Když je žena téměř nahá, odpadají takové ty stresové situace, kdy se sukně pořád krabatí nebo padají punčocháče. To je pak snadné působit uvolněně, když vás nikde nic neškrtí, netlačí a netáhne. Rovněž model „peříčko přes ňadra, jinak nic“ mi připadal náramně praktický. Když se pocintáte, vytáhnete kapesník, nasliníte, utřete dekolt a jede se dál. No jo, kapesník. Kam ale s ním, když kůže nemá kapsy? To vyžaduje mít po boku muže. Ti jsou zatím ještě pořád oblečení v klasické smokingy, ergo disponují úložnými prostory. Takový muž je skvělý módní doplněk k ženě bez šatů. Ovšem jen do té doby, dokud se pánové nerozhodnou odvázat se podobně jako dámy. Co myslíte, jak dlouho to bude trvat, než se na červeném koberci objeví první fíkový list a chlupatý zadek?

Reklama

Načítám