Hlavní obsah

Co pohřbí vztah hned na začátku? Srovnávání s ex, předstírání či demonstrace lásky na sítích

Foto: Ivanko80, Shutterstock.com

Foto: Ivanko80, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začátky lásek bývají obvykle zalité sluncem. Ale i v těchto dobách stoupající zamilovanosti se vyplatí našlapovat opatrně. Protože chyby, které uděláte hned na startu, mohou zásadně ovlivnit celý průběh vztahu. I uspíšit jeho brzký konec.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Každý nový vztah s sebou přináší stav opojení, kdy nemůžete dostat partnera z hlavy a vznášíte se na růžovém obláčku. Odborně se tomu říká psychotická fáze a málokoho by napadlo, že i během ní můžete napáchat spoustu chyb, které jsou často nevratné.

Nejčastější vztahové chyby

Během prvních měsíců vztahu, kdy bývá zamilovanost nejsilnější, je vaše ego potlačené ve prospěch společných zážitků. Stoupá ochota k ústupkům a naopak klesá vnímání partnerových chyb či zlozvyků. „Také v této nejhezčí fázi vztahu je ale vhodné zapojit jistou dávku racionality,“ radí vztahový kouč David Shorf z Terapeutického centra Calmea. „Především je třeba vypozorovat, které partnerovy návyky a vzorce chování jsou neslučitelné s vaším způsobem života. A reálně zhodnotit, co vám může v budoucnosti zásadně vadit,“ dodává.

A pak tu jsou přešlapy, které možná nevědomky děláte vy. Milého mohou odradit až tak, že se vztah místo přehoupnutí do další fáze rozpadne. „Zkuste si hned na začátku sundat růžové brýle a zamyslete se nad nejčastějšími chybami, jež dělá on a kterých se můžete dopouštět vy. Pokud budete vědět, čeho se vyvarovat a na co se zaměřit, podaří se vám svůj počínající milostný život navést do kolejí, ve kterých se bude dál úspěšně rozvíjet,“ vysvětluje profesorka Beth Ribarsky, jež se specializuje na komunikaci ve vztazích.

Na co všechno si tedy dát pozor? Podle Davida Shorfa je to především těchto šest zásad.

1. Nepředstírejte, že jste lepší, než jste

Když na prvním rande uslyšíte, že partner nesnáší, když z někoho vane pach alkoholu, a vy se celkem ráda napijete, co uděláte? Pokud budete předstírat, že jste téměř či úplná abstinentka, stejně se na to nakonec přijde. Váš drahý bude vaši kamufláž považovat za zradu a brzy se dostaví rozčarování i úvahy o tom, v čem všem jste možná ještě lhala. Proto se nevydávejte za někoho, kým nejste. Buďte svá a přiznejte, že si občas dáte ráda dvojku. Pokud mu to vadí, bude záležet na tom, zda oba přistoupíte na kompromis. Když ne, nedá se nic dělat. Zachování důvěry je ale rozhodně nejdůležitější.

2. Neignorujte jeho chyby

Chemická bouře ve vašem těle vám přirozeně brání vidět, že partner je nezodpovědný ve financích, přehnaně urážlivý, žárlí, kontroluje či manipuluje… Ale postupně se začnou různé nedokonalosti objevovat a je obrovskou chybou je přehlížet. Zkuste si je rozdělit na ty, které přijmete a naučíte se s nimi žít, a na ty, přes něž nejede vlak. A rozhodně zapomeňte na to, že partnera změníte.

Foto: Just Life, Shutterstock.com

Pokud vám na partnerovi něco nesedí hned od první chvíle, nepřehlížejte toFoto: Just Life, Shutterstock.com

3. Nesrovnávejte ho s expřítelem

Přestože víme, že každý člověk je unikátní tvor, často se neubráníme porovnávání s předchozím partnerem. Příliš častá konverzace na téma bývalého partnera je ale v novém vztahu totálně nevhodná. Svědčí jen o tom, že ještě nemáte minulý vztah uzavřený, a to velmi odrazuje.

4. Neřešte budoucnost, zatím…

I když máte motýly v břiše a cítíte absolutní zamilovanost, držte na uzdě své pocity a hlavně plány týkající se budoucnosti a velkých rozhodnutí. Neplánujte svatbu, nezařizujte hned společný byt a nevymýšlejte jména pro děti. Všechno má svůj čas a v téhle fázi zamilované symbiózy si prostě užívejte jeden druhého.

5. Dopřejte mu volnost

Přestože jste po pár prvních rande v psychotické fázi a toužíte být se svým milovaným co nejčastěji, nevyžadujte, aby s vámi trávil každou hodinu. I když to může zpočátku fungovat, po nějaké době se může cítit jeden z partnerů pod tlakem a začne toužit po volnosti a svobodě.

6. Nepředvádějte se na sítích

Vykřičet do světa, že jste šťastná, je dnes se všemi sociálními sítěmi tak snadné… Nic se ale nesmí přehánět. Pokud denně přidáváte na Instagram zamilované fotky nebo lajkujete či komentujete všechno, co váš drahý zveřejní, může se vám stát, že ho to brzy otráví. Raději udržujte svůj vztah mimo sociální sítě, dokud nebude dostatečně pevný.

Načítám