Hlavní obsah

Když pouhá láska nestačí. Jak poznat, že nově vznikající vztah nemůže dlouhodobě fungovat

Foto: Inside Creative House, Shutterstock.com

Foto: Inside Creative House, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vypadá jako dokonalost sama, „něco“ mezi vámi je, prostě to cítíte. Že by se mohl rýsovat nový vztah? Ještě zadržte. K navázání stabilního partnerství potřebujete nejen správnou osobu, ale i správný čas a okolnosti!

Článek

Mnoho lidí věří, že láska je mocná čarodějka, která – stejně jako v pohádkách – překoná všechny nástrahy, které jí život připraví. Bohužel, někdy ani ona nemá páky, aby se k sobě dva lidé šťastně připoutali, a to bez ohledu na to, jak moc si rozumějí. Pokud vůči nějakému nápadníkovi zažíváte zmatek a tápete, zda do vztahu jít, nebo naopak, přestože se všechno ostatní zdá být skvělé, pak jste nejspíš potkali „správnou osobu ve špatném čase“. Jak poznáte, že to není ono?

1. Jeden z vás je zadaný. Nebo oba

Potkáte vysněného prince na bílém koni, který se po pár schůzkách přizná, že někoho má… Je to opravdu ten pravý? Pak se nedá nic dělat a oba musíte riskovat: co nejslušněji uzavřít stávající vztahy a prožívat naplno novou lásku. Ale je váš princ opravdu ochotný jít za hlasem srdce, anebo od začátku jen slibuje, že se rozvede či rozejde, hned jak to půjde, a staví vás před rozhodnutí situaci buď přijmout, nebo z ní vycouvat? Tenhle chlapík si to doma rozhodně nechce rozházet, a třebaže vaše srdce planou, ze vztahu nic nekouká. A to samé platí i pro vás, když se seznámíte s fešákem, ke kterému cítíte silnou přitažlivost, ale rozum vám šeptá, že není moudré zranit stávajícího partnera…

2. Nejste fyzicky ve spojení

Rozumíte si po telefonu a po síti, byť vás dělí stovky kilometrů. Denně si píšete romantické vzkazy a večer co večer si vyprávíte, jak bylo v práci. Jenže jak dlouho to vydrží, pokud se nemáte ke komu přitulit a cítit jeho vůni? Realita je taková, že vztahy na dálku většinou netrvají příliš dlouho. Existují studie, které potvrzují, že s rostoucí vzdáleností stoupá i pravděpodobnost rozpadu vztahu. Nedostatek blízkosti, intimity a v neposlední řadě nemožnost spoléhat se jeden na druhého v každodenním životě se jeví jako překážky pro většinu populace. Nemáte-li reálné vyhlídky, že se aspoň jednou za čas fyzicky setkáte, nečekejte na něco, k čemu nemusí dojít.

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Potkat toho pravého v nepravý čas? Okolnosti jasně naznačují, že to ve skutečnosti není ten pravý, ať jste sebevíc zamilovaní… A jen po telefonu se skutečný vztah vybudovat zkrátka nedáFoto: Ground Picture, Shutterstock.com

3. Vaše sny nejsou kompatibilní

Ve zdravém vztahu by měli být oba partneři schopni pracovat na svých vlastních individuálních plánech, ale ne bezcitně, bezmyšlenkovitě a na úkor druhých. Jenže váš úžasný nový partner už dlouho sní, že se přestěhuje na skotský venkov, a přizpůsobuje tomu naprosto všechno. Vy chcete zůstat v Česku, ale on k vašemu názoru ani nepřihlédne. „Nevadí,“ říká, „půjdu jako první, třeba si to časem rozmyslíš…“ Ne, tenhle chlapík s vámi nebude diskutovat nikdy a o ničem. Sice vás miluje, ale bez respektu

4. Někdo z vás uvízl v čase

Nápadník často vzpomíná na svoji bývalou, vy zase nevíte, zda mu věřit, protože za sebou máte trauma z nevěry. Každý musí udělat svou vlastní práci, aby mohl v novém vztahu nabídnout své nejlepší já. Nedořešené záležitosti způsobují velké potíže – dřív nebo později. A rozhodně nepomůže, že před vámi stojí pan Božský, který splňuje všechny požadavky na dokonalého partnera. Jakmile to on nebo vy nemáte srovnané v hlavě a ohlížíte se do minulosti, jsou všechny pokusy o fungující vztah marné.

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Nevyřešená minulost a vnášení starých křiv do nového vztahu brání vytvoření pevného partnerstvíFoto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

5. Pozorujete vnější silné tlaky

Děti z předchozího vztahu, které vám partner nechce představit, neustálá péče o nemocného rodiče, dvě tři zaměstnání, jimiž se dotyčný snaží smazat své dluhy, a vinou toho na sebe nemáte vůbec žádný čas. Máte pocit, že je celý svět proti vám? V životě je načasování velmi důležité. Jakmile se správnou osobou nepřicházejí optimální podmínky pro rozvoj vztahu, zkuste to jindy a jinak. Sympatie osudu pravděpodobně nemáte.

6. Vztah nepostupuje dál

Stále každý bydlíte ve svém, a když narazíte na téma sestěhování, partner hrůzou vykulí oči a tváří se, jako by spatřil ďábla. Váš svazek nepostupuje tempem, jaké si představujete? Ačkoli drahé polovičce naznačíte, že už se cítíte na další kroky, jak váš svazek prohloubit, dočkáte se rozporuplných reakcí. Kde je nadšení a radost? Protichůdné cíle jsou dokonalý recept na zášť a rozchod. Sluší se ovšem uvést, že život je dlouhý a to, že jste potkali správného člověka ve špatnou dobu, neznamená, že si k sobě znovu nenajdete cestu.

Načítám