Hlavní obsah

Srpen jako měsíc sexu: Proč v druhé půlce léta máme větší chuť na milování

Foto: Andrey Yurlov, Shutterstock.com

Foto: Andrey Yurlov, Shutterstock.com

Reklama

Konečně se všichni dočkali! S prvním srpnem přichází čas nejdivočejších milostných radovánek, vzrušujícího dobrodružství a nejsilnějších vyvrcholení. Proč to tak je a jak dlouho si musíme počkat na další jiskřivé období?

Článek

Jedna ze srpnových pranostik praví: „I když ze strnišť občas fučí, horko nás přece jen mučí.“ Ani horko, které tato pranostika předpovídá, nám ale nebere chuť na sexuální dobrodružství. Druhá polovina prázdnin totiž patří k tomu nejlepšímu milostnému období ze všech. Proč zrovna teď začíná přibývat sexu? Má to hned čtyři důvody.

1. Splašené hormony

Průzkum prováděný britskou společností Lovehoney, který se zabývá prodejem sexuálních hraček, odhalil, že lidé si kupují erotické pomůcky nejčastěji v srpnu a v tento čas mají – konkrétně britští dospělí – i nejvíc sexu (mimochodem, červenec je podle tohoto průzkumu druhý nejerotičtější měsíc, červen třetí).

Vědci tvrdí, že čas strávený na čerstvém vzduchu a slunci zvyšuje hladiny serotoninu – důležitého neurotransmiteru, který umožňuje prožívat příjemné pocity a vzrušení. Zároveň dochází k vyšší produkci dopaminu, jež se někdy označuje za hormon neřesti. V neposlední řadě je především mužské tělo zahlceno testosteronem, díky kterému se cítíte energicky a vzrušeně. Při pobytu na slunci totiž tělo vytváří vitamin D a studie Univerzity Graz v Rakousku prokázala, že muži s větším množstvím vitaminu D v krvi mají také více testosteronu. Jen pro srovnání, pánové mívají v červenci a srpnu o třetinu více testosteronu než v lednu.

2. Dovolenková uvolněnost

Další důvod vyššího zájmu o sex je ten, že v srpnu je hodně dovolených. Americká bookingová platforma HotelPlanner poukázala na nešvar dnešní doby. Každý ví, že stres je hrobařem libida. V rámci jednoho dotazníku ohledně plánování dovolené 58 % respondentů uvedlo, že se nejvíc těší na to, až si odpočinou, a hned na druhém místě na dovolenkový sex. Změna prostředí, denních návyků, uvolněnost a absence telefonů, e-mailů a pracovních cest pak způsobují, že se tělo i mysl konečně dostávají do relaxačního módu. A v něm to eroticky jiskří. Nemít hlavu plnou povinností způsobuje, že vaše myšlenky můžou mít i hříšnější charakter.

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Kombinace opálené a odhalené pleti a vyšší dávka testosteronu dělají ze srpna měsíc sexuFoto: Nina Buday, Shutterstock.com

3. Odhalená kůže a představivost

Vědci se domnívají, že další důvody, proč v létě víc souložíme, bývají velmi prosté. Lidé nosí méně oblečení a slunce a opálení způsobují, že se cítí šťastně a sexy, jsou sebevědomější.

Psycholožka Cary Cooper z Lancasterské univerzity se zase pro britský deník Daily Mail zmínila, že léto má silný vliv na ženy, protože si užívají širokou škálu oblečení, přijdou si atraktivnější a zároveň lépe a snadněji komunikují s muži. Její slova potvrzují francouzští vědci z univerzity v Bretani. Podle nich muži i ženy častěji flirtují, když se pohybují venku na slunci. Výzkum také ukázal, že dívky dávají mužům své telefonní číslo častěji, když je jasno, než když je zataženo.

Léto probouzí v lidech hravost a uvolněnost, na víno si sednete na zahrádku, hudbu si poslechnete na festivalu a sex si užijete i jinde než doma v posteli.

4. Šéf na dovolené

Léto je čas dovolených, ale i když chodíte do práce, přece jen jde o určité uvolnění, zvlášť když je na dovolené váš šéf. Člověk nikam nespěchá, nic neřeší, čas jakoby stojí. Najednou vzniká prostor pro sex ve sprše ještě před snídaní, nikdo se nevymlouvá na únavu nebo protivného nadřízeného, vždyť venku je tak hezky a on tak daleko! A více příležitostí rovná se více šancí na úspěch (pohlavní styk).

A pozor, nejen šéf je pryč. Rodiče malých dětí si v létě častěji užívají bezdětných chvil, kdy jsou potomci na táboře nebo na dovolené s prarodiči. Takže myši mají pré…

Další skvělé období pro sex se naskytne až v prosinci, který výzkumníci označili jako „období tulení“. Lidé si hledají někoho, ke komu se mohou přitisknout a ohřát se, ale to je až za dlouho. Kujte železo, dokud je žhavé!

Reklama

Načítám