Hlavní obsah

Vracíte se k bývalému? Může to vyjít. Tlustá čára ale nestačí, musíte si ve vztahu pořádně uklidit!

Foto: Just Life, Shutterstock.com

Foto: Just Life, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stará láska nerezaví, ale také nevstoupíš dvakrát do stejné řeky… O slepovaných či recyklovaných vztazích se toho dá říct hodně, ale nic jednoznačného. Jde o velmi diskutabilní otázku. Opravdu to může fungovat? Ano, ale za splnění čtyř základních podmínek.

Článek

Tam, kde se neshodne ani tradiční moudrost, je jasné, že se názory a zkušenosti opravdu různí. Jak ale upozorňuje vztahový kouč David Shorf z Terapeutického centra Calmea, páry, které pojí dlouholeté soužití, k sobě vážou stabilně působící přitažlivé síly a ty jsou přítomné i při rozchodu.

„Jen jsou načas přehlušené mnohem intenzivnějšími silami odpudivými. Ty ale naštěstí i přes svoji intenzitu trvají jen krátce,“ připomíná. A pak znovu mohou převážit ty přitažlivé. „V procesu rozchodu, který leckdy trvá i několik měsíců, je i podle našich zkušeností a výzkumů stále velká šance (leckdy až 90%), že se ‚novým‘ partnerem stane opět ten stávající,“ dodává kouč.

Druhé (a další) šance existují

Jistě takové páry znáte – anebo jste to třeba sami zažili. Rozcházejí se a zase se k sobě vracejí a možná už ani nevědí kolikrát. Bez sebe být nemohou, ale pak se opět něco zvrtne… A jsou tu i tací, kteří byli odhodláni a skutečně se na delší čas rozešli, jenže zjistili, že se stále přitahují – a je jim lépe spolu než bez sebe.

Tlustá čára nestačí

Problém u znovuobnovených vztahů je stále stejný. Aby to mohlo fungovat, je třeba splnit několik podmínek. „Především je třeba vyřešit problémy, které vztah rozbily. Nestačí se jen udobřit a spoléhat se na sílu vzájemné lásky. Udělat tlustou čáru je prostě málo, musíte si ve vztahu i uklidit,“ vysvětluje David Shorf.

A upozorňuje, že nestačí provést jen zběžné „kosmetické“ změny: „Musíte zvednout i koberec a zamést vše, co zůstávalo měsíce nebo roky schované pod povrchem.“

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Začít znovu věřit někomu, kdo vás už jednou zklamal, není jen tak. Vyžaduje to práci na vztahu od obou partnerůFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Každý vztah je nejistota

Kladete si otázku, zda má smysl začít znovu žít s někým, kdo vás už jednou zklamal? Klidně si dovolte pochybovat. Na žádný vztah neexistuje zázračná pilulka ani kouzlo, které by ho napravilo. Jediné, čím si můžete být jistí, je, že nejen v „recyklovaném“, ale v každém vztahu jdete vždy do velké nejistoty.

Může to vyjít a byla by škoda zbytečně zahodit šanci na lásku. Zkrátka to musíte zkusit, pokud opravdu chcete. Nikdo vám sice nezaručí, jak se vztah znovu vyvine, ale na druhou stranu lze udělat mnohé, aby se to povedlo nebo aby byla šance na úspěch alespoň co největší.

Co je pro slepený vztah nezbytně nutné?

Radí vztahový kouč David Shorf

  1. Důvěra je stavební kámen vztahu. Pokud jste ji narušili, dejte si práci a promluvte si o tom, co partnera vedlo ke zradě, nevěře nebo lhaní.
  2. Porozumění je vlastnost, kterou potřebuje každý dlouhodobý vztah, nejen slepovaný. Bez porozumění, proč je partner naštvaný nebo proč často mlčí, nezbývá druhému jiná možnost než se svěřovat jinde anebo vše dál dusit v sobě.
  3. Komunikace je naprosto rozhodující část vztahu. Když si nebudete říkat, co vám vadí, bude si partner domýšlet a představovat mnohem horší věci.
  4. City jsou součástí zdravého vztahu. Bez nich nemá smysl přemýšlet o plnohodnotném soužití s někým jiným. Musí vám na partnerovi záležet, musíte toužit po intimitě, sexu a sdílení společného života.

Vyřešte to spolu i každý zvlášť

Pokud však nevyřešíte staré zrady, křivdy a nespravedlnosti, budou se znovu a znovu ozývat. „Kdykoliv nastane hádka, kdykoliv budete cítit, že se objevuje vzorec chování, kvůli kterému jste vztah opouštěli, bude to opět mezi vámi,“ připomíná David Shorf.

  • Před obnovou vztahu je proto důležité nejen si promluvit s partnerem, ale vyřešit si to i v sobě. Upřímně si odpovězte na otázku, zda chcete vztah zpět, protože vám partner chybí, zda ho máte pořád opravdu rádi, anebo máte jiný důvod. „Třeba jen toužíte po pomstě, ke které jste nedostali příležitost, máte vztek nebo chcete zpátky svoji ‚hračku‘. Pokud si odpovíte takto, do vztahu se nevracejte,“ radí kouč.

Odpuštění a nový začátek

Nesmírně důležité je spojit obnovení vztahu s myšlenkou nového začátku. Podstatné je nevracet se ke stejným vzorcům chování. A aby se to povedlo, musí novému startu předcházet odpuštění. Cokoliv se v minulosti stalo, co vás rozdělilo, musí být pochopeno, odkryto, prodiskutováno a vysvětleno. A teprve až potom můžete začít budovat nový vztah na všem pozitivním, co vás vždy spojovalo.

Načítám