Hlavní obsah

Přítel skoro nepotřebuje sex. Podle terapeuta to nemusí být důvod k rozchodu

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolik sexu ve vztahu je akorát a správně? A co dělat, když se vám ho zdá málo? Nad tím, jak moc je sex ve vztahu důležitý, se zamýšlí Ondřej Frunc.

Článek

Na adresu jakztohoven@firma.seznam.cz přišel tento dotaz:

Otázka

Dobrý den, chodím s přítelem dva roky a ten poslední pořád řeším, že on tolik nepotřebuje sex. Jsme přes týden každý u sebe a spolu většinou o víkendu. No a to kdybych nechala na něm, tak někdy spolu nespíme vůbec, maximálně tak jednou. Já už se trochu stydím to pořád iniciovat, jinak si rozumíme, no ale říkám si: Je mi 25 let, a když s ním zůstanu, tak co bude za dvacet let, budeme spolu mít sex jednou za dva roky? Mám se s ním kvůli tomu rozejít? Děkuju, M.

Odpověď

Dobrý den, M. Díky za dotaz, myslím že je opravdu pochopitelný. Sex je něco, co řeší ve vztazích do velké míry všichni. Neumím Vám bohužel dát žádné rozhřešení. Je to Váš milostný vztah, Váš partner, Váš život. Věřím, že vše zvládnete dobře a že se Vám podaří zjistit, co je pro Vás ve vztahu důležité. Mohu obecně mudrovat o životě, partnerství a sexu v něm. Myslíte že Vám to k něčemu může být? Asi ne, ale přesto:

Za mě je fajn se někdy v životě podívat hluboko do sebe a najít si pár důležitějších věcí, které pro mě v partnerství rozhodují. Proč chci partnerství? O co jde?

Možná to zní jako jasná věc, ale za mě je důležité si uvědomit, co – pro mě osobně – je ve vztazích to zásadní. Bohužel nejsou žádní bílí rytíři a nikdy nebyli, nebudou, došli úplně. Žádný partner nebo partnerka nebude splňovat všechny atributy. Nikdy bohužel nepotkám pana dokonalého nebo paní dokonalou. Ale když si najdu třeba tři věci, které jsou pro mě ve vztahu důležité nadevše, mohu pak snáze vidět, co mám a co mi chybí. Budu sobě i svým potřebám víc rozumět.

Takže ještě jednou, co je pro Vás na vztahu důležité? Proč „dělám“ vztahy? Nechci být sama? Chci parťáka? Kámoše? Opraváře a instalatéra? Dobrý sex? Častý sex? Někoho, kdo zaplatí? Někoho, kdo mě obdivuje? Někoho krásného? Svalnatého? Spolehlivého otce? Stejné zájmy a koníčky? Někoho věrného? Variant je mnoho a mnoho. Co je to pravé pro vás? Bohužel nelze mít všechno.

Podle toho, jak moc ve Vašem žebříčku priorit stojí vysoko sex, bych se dál rozhodoval. A to víte jen vy sama. Někdo se kvůli minimu sexu rozejde, jinému je to jedno.

Zároveň je nutné dodat: všechno se dá řešit, o tom najdete ale mnoho textů. Základem je komunikace. Mluvíte o sexu s přítelem? Že potřebujete víc sexu? Nechcete si vždy říkat sama? Co na to on? Co má rád on? Opravdu potřebuje málo sexu? Nebo je to něčím jiným? Komunikace je v našem sexuálním životě to nejdůležitější. Bez komunikace nemáme šanci. Nevidíme si do hlavy.

Věřím, že se v tom dobře zorientujete. Jste mladá. Máte mnoho před sebou. Sex je za mě důležitá část vztahu a šťastného života. Je důležité být upřímný k sobě samému. Každý jsme jiný a každý hledáme v životě něco trochu jiného.

Související témata:

Načítám