Hlavní obsah

Vztah bez lásky. Kdy zůstat, kdy odejít?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Láska vyprchala a vy přemýšlíte o rozchodu. Pravda ale je, že lidé ve vztazích zůstávají i z jiných důvodů, než je právě láska. Že to není správné? Omyl! Někdy je zůstat dobré rozhodnutí a vyplatí se.

Článek

Pocit bezpečí, finanční zázemí, přátelství, rodičovství, skvělý sex – to vše je součástí partnerského života a to vše je důležité. V ideálním případě je ve vztahu samozřejmě láska a k tomu ten správný koktejl ze všech těch ostatních věcí.

Stává se ale, že láska prostě odejde, a vy jste nuceni zvážit, pro co se vyplatí ve vztahu zůstat i bez ní. A takhle to vidí britská expertka na vztahy a sex Tracey Cox.

1. Zůstat kvůli dětem?

Už dávno manžela nemilujete, ale zůstáváte s ním, protože máte pocit, že kdybyste vztah rozbila, ublížíte tím dětem. Není moc milý na vás, ale k nim se chová skvěle, je to dobrý otec. A tak si říkáte, že to vydržíte, než budou vaše děti dost velké, aby to pochopily. „Podle nedávné britské studie jsou děti důvodem, proč spolu dva zůstávají, u 47 procent párů,“ říká Tracey Cox.

Opravdu je to ale pro vaše děti to nejlepší? Odpověď je vcelku jednoduchá: Jde o to, jak moc špatné vaše manželství je. Pokud jste i přes absenci lásky vlastně šťastní, tak ano! Dětem samozřejmě prospívá život s oběma rodiči, kteří je milují, vychovávají, ale i oni dva musí umět být k sobě milí a slušní a radovat se ze života.

Pokud se ale s manželem dennodenně hádáte, jste na sebe naštvaní, děti posíláte do pokojů, jen abyste si mohli vyříkávat své nespokojenosti, je u vás doma dusná atmosféra, nedej bože nějaké fyzické či jiné násilí, rozhodně jim takovým životem neprospíváte. V takovém případě je rozvod pro děti spíš vysvobozením.

Pořád váháte? Tak si položte jednoduchou otázku: Chtěli byste, aby vaše děti jednou žili v podobném svazku? Pokud je odpověď „panebože, jen to ne!“, tak to opravdu raději ukončete.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Pokud se pořád hádáte, dáváte svému dítěti špatný příkladFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

2. Kvůli financím?

Možná si rozchod nemůžete dovolit kvůli penězům (minimálně jeden z vás by nedokázal žít bez finanční podpory protějšku). Ostatně rozvod bývá většinou pro oba z hlediska peněz nevýhodný.

Pokud je to váš případ, je potřeba si uvědomit, že nějaké možnosti vždycky existují a je jen potřeba je prozkoumat. Nemáte práci? Tak si nějakou najděte! Zkuste požádat o pomoc (alespoň na začátku) své blízké kamarády či rodinu.

Nicméně pokud to jen trochu jde, určitě je lepší zůstat spolu do doby, než doplatíte třeba dům. Snížit životní úroveň sobě je v pořádku, ale u dětí se do toho chce málokomu.

Ale opět – pokud je vaše manželství toxické, jděte od toho. Za to žádné auto, dovolená, ani prostorné bydlení nestojí.

3. Kvůli strachu ze samoty?

„Kvůli obavám ze samoty spolu zůstává jeden pár ze čtyř. Být single ale neznamená, že musíte být osamělí. Naopak, není nic osamělejšího než zůstávat s někým, koho nemilujete a s kým vás nic nespojuje,“ tvrdí Tracey Cox.

Být s někým jen proto, že se bojíte samoty, nikdy nefunguje. Tady není co řešit, rozchod je rozumná volba.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Cítit se sama ve vztahu je horší než být singlFoto: fizkes, Shutterstock.com

4. Kvůli super sexu?

Mimo postel to není nic moc, ale v ložnici je to neuvěřitelná jízda, nejlepší sex, co jste kdy zažili. Nemilujete ho, ale bojíte se, že takovou vášeň už s nikým jiným nezažijete, proto zůstáváte. Ze všech možných důvodů je tohle podle Tracey Cox ten nejméně rozumný.

Chemie mezi vámi je samozřejmě mocný nástroj, ale přemýšlejte. Časem vyprchá, u někoho po pár týdnech, u jiného po měsících, někdy po pár letech. Ale vždycky vyprchá! A až se to stane, nezbude vám už vůbec nic. I tady platí, že rozchod je správné rozhodnutí.

5. Kvůli strachu, že ublížíte?

Sice svůj protějšek nemilujete, ale máte ho rádi. I jeho nejbližší, rodinu a přátele. A kdybyste se rozešli, jim všem byste ublížili. „Tohle je pro mě ten nejsmutnější a zároveň nejdojemnější důvod, proč spolu lidé zůstávají. Sice svého partnera nemilují, ale pořád se o něj starají, nechtějí ho zranit a nechtějí zranit ani další lidi, které mají rádi,“ říká Tracey Cox.

Tahle motivace je z jedné strany hezká a ušlechtilá, ale i když to myslíte dobře, nejste vlastně vůbec fér. Jste s partnerem jen z lítosti, čímž z něj děláte chudáčka. A v neposlední řadě ho okrádáte o čas, během kterého by mohl potkat někoho, kdo ho bude milovat. I tady zní verdikt – odejděte.

Reklama

Související témata:

Načítám