Hlavní obsah

Jak z toho ven: Co dělat, když partner nesnese mého mazlíčka? Všechny vztahy mi krachují

Foto: Iuliia Khabibullina, Shutterstock.com

Foto: Iuliia Khabibullina, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mám pejska jako rodinu, ale rozpadl se mi kvůli němu už několikátý vztah: partnerům můj čtyřnohý kamarád vadí, i když je nenáročný. Takový problém trápí naši čtenářku, a proto se obrátila na psychoterapeuta Ondřeje Frunce. Jak se dá situace řešit?

Článek

Na adresu jakztohoven@firma.seznam.cz přišel následující dotaz:

Dobrý den, již několikátý můj vztah skončil kvůli tomu, že partner má problém s mým psem. Je pravda, že hodně líná, což je zásadní problém. Je to malý pes, který většinu dne prospí, nic neničí, jen chce být v mé společnosti. Jeden partner mi navrhl, abych psa nechala pouze v předsíni nebo na zahradě v boudě (není to rasa, která zvládne být venku). Druhý mi zakázal ho navštěvovat, aby neměl v domě chlupy. Co s tím? Jak mám vysvětlit, že pes je součást mého života?

Odpověď

Dobrý den, dík za dotaz. Najít si partnera může být důležitá část našich životů. Někdy je to obtížné, někdy si s druhým sedneme a není co řešit. Vy píšete, že komplikací je v posledních dvou vztazích váš malý pejsek. Rozumím tomu správně, že byste potřebovala trochu pochopení a harmonie v tom, jak s psíkem fungujete a chcete fungovat i s partnerem?

Bylo to patrné od začátku, nebo se to začalo projevovat až časem? Vlastně moc nevíme, jaký váš vztah byl. Víme jen, že se partneři špatně smiřovali s vaším čtyřnohým kamarádem. Pojďme na to.

Když už nejsme úplně mladí, je dost pravděpodobné, že si životem neseme různé věci. A někdy pejska jako kamaráda, součást rodiny. Někdy třeba děti z předešlých vztahů, nemocné rodiče, o které musíme pečovat, nebo vůbec rodiče, s nimiž máme třeba jen nějakým způsobem blízký, ale možná i komplikovaný vztah. Dluhy? Špatné zkušenosti z partnerských vztahů? Nedůvěru? Může toho být dost. I přesto můžeme toužit po dobrém vztahu a určitě ho můžeme dosáhnout.

Jak tedy navazovat vztahy nebo se v nich pokusit nějakou dobu zůstat, pokud máme někoho k sobě nebo něco za sebou? Nebudu říkat nic nového, jen takové obecnosti.

Za mě je dobré vědět sám za sebe, co je pro mě ve vztahu důležité, jaký jsem a co bych ve vztahu chtěl(a). Mám svého mazlíka jako rodinu. Proč ne. Je pak jasné, že je to priorita a je potřeba tak o tom mluvit s partnerem, nedržet to v tajnosti a koukat po někom, kdo to má podobně.

Pokud chcete dlouhodobý harmonický vztah, je asi fajn najít si někoho, s kým je možné mít harmonii. Harmonie vzniká tak, že si lidé rozumí. Protože mají svět, představy a očekávání nastavené stejně nebo podobně. Pak nemusíme tolik řešit konflikty. Můžeme se shodnout. Dá se najít na světě někdo, kdo má rád psy stejně jako vy, s kým byste tuto vášeň mohla sdílet?

Věřím, že ano, pak budete mít i v něčem stejné potřeby: péči o psa, trávení volného času a tak dále. Věřím, že to jde. Samozřejmě se dá být i s někým, kdo psy třeba nechová nebo nemá rád. A určitě se to dá zvládnout. Ale vztah je potřeba postavit na respektu k odlišnosti. Věřím, že se vám podaří pro sebe najít dobré partnerství i s čtyřnohým kamarádem.

Načítám