Hlavní obsah

Pes, nebo muž: Koho máte radši?

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milujete ho. Navzdory tomu, že pouští chlupy, neustále štěká na výtah a musíte s ním jít ven za každého počasí. Na druhou stranu vás nikdy nepřerušuje a vždycky se chce mazlit. Pes je prostě poklad. Znamená pro vás víc než partner? A s kým z nich si povídáte častěji?

Článek

Pes je nejoblíbenější domácí mazlíček Čechů. Doma ho má 40 procent našinců, což vyplynulo z průzkumu agentury Nielsen Admosphere, která ho zpracovala pro značku Burgess Supadog Sensitive. Pejskové, kteří se dostali před kočky, králíky, morčata a rybičky, jsou přitom natolik populární, že je jejich majitelé zahrnují nejen pozorností, ale i různými pamlsky a hračkami a nebojí se za ně utrácet.

Alíku, co si o tom myslíš?

Chovatel za jednu němou tvář s ohonem a obojkem utratí v průměru 16 tisíc korun ročně. Přijde vám to hodně, nebo naopak málo? V každém případě by si leckdo možná mohl myslet, že (drahá?) péče o pejska hraničí až s posedlostí. A asi je to tak trochu i pravda. Nedávná anketa mezi více než dvěma tisícovkami majitelkami chlupáčů totiž odhalila, že jedna z pěti žen se svým psem mluví víc než se svým mužem! Konkrétními tématy se sice průzkumníci nezabývali, ale o čem se tak lidé se psem baví, že? Vlastně o všem!

Postarám se o tebe...

Když mazlíček onemocní, 42 procent dotázaných si bere volno z práce (bez váhání) a o svého parťáka se stará. Totéž se ale nedá tvrdit tehdy, když chřipkou nebo angínou onemocní přítel či manžel. To už je jiná písnička. „Vyléči se sám, zlato, to zvládneš. Já jdu vydělávat!“ 32 procent žen taky udává, že před odchodem do zaměstnání nechává pejskovi zapnutou televizi. Prý aby mu nebylo smutno…

Foto: Sergey Mikheev, Shutterstock.com

Nemocný pejsek? Potřebuje plnou pozornost a péči, sám se o sebe přece nepostará!Foto: Sergey Mikheev, Shutterstock.com

Kdy zpozornět?

„Nic není příliš komplikované na to, abychom se ujistili, že je náš chlupatý člen rodiny spokojený a zdravý. Se psy sdílíme vše od našeho oblíbeného televizního programu až po hudební playlist. Nebojíme se projevovat skutečnou náklonnost k milovanému zvířecímu společníkovi. A tak je to v pořádku,“ říká Richard Rockett ze společnosti, která průzkum zadala.

Na druhou stranu, pokud jedna z pěti žen ve věcech komunikace a pozornosti dává přednost chlupáčovi před stávajícím druhem, je to špatně. Výzkum ukazuje, že přehnané zacházení s mazlíčkem jako s člověkem může být známkou osamělosti nebo narušení partnerského vztahu. Člověk si totiž jeho prostřednictvím kompenzuje to, co mu v partnerství schází.

Foto: MT-R, Shutterstock.com

Pes je opravdu nejlepší kamarád. Ale s životním partnerem si ho nepleťteFoto: MT-R, Shutterstock.com

Partner není pes

„Když lidé postrádají pocit spojení s ostatními, třeba právě s partnerem, je větší pravděpodobnost, že mazlíčka pojímají jako sobě rovného člověka, kterému vyprávějí o svých starostech, přáních i snech. Často místo aby se svěřovali tomu, komu tyto informace skutečně příslušejí,“ tvrdí Nicholas Epley, profesor behaviorálních věd z Chicaga, který se k dané studii vyjádřil. Věc je tedy jasná.

Každý má své místo

Pokud se v poslední době nějak nápadně často obracíte s prosbou o radu a vyslyšení na svého Azora, ujistěte se, zda mu nedáváte přednost před Milanem, Jaroslavem či Jiřím. Je sice úžasné, že Azorek nenechává pastu v umyvadle, ale třeba ve společné posteli ani tak nemá co dělat. Ložnice patří vám, ne jemu. Již pouhá jeho přítomnost v tomto soukromém sektoru narušuje párovou intimitu.

Nechcete-li to dopustit, držte se chytrého plánu určeného majitelům psů, který vypracovala brooklynská pejskařka a spisovatelka Sassafras Lowrey. Díky němu se váš vztah (k psovi i partnerovi) může o dost zlepšit.

Reklama

Načítám