Hlavní obsah

Potřebujete ve svém životě víc lásky? Tři snadné způsoby, jak ji najít – stačí začít u sebe

Foto: popcorner, Shutterstock.com

Foto: popcorner, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potřeba lásky a intimity je zcela přirozená. Najít ji ale může být někdy velmi obtížné. Vyzkoušejte tyto tři osvědčené tipy, díky kterým se vám ji podaří do života vrátit anebo znovu objevit.

Článek

Když se ocitnete na psychickém nebo i fyzickém dně, vaše potřeba lásky přirozeně narůstá. Toužíte po tom, aby vás někdo objal, pohladil nebo vám jen řekl otřepanou frázi, která vlastně nic moc neznamená: „Všechno bude dobré!“ Když nikdo takový není zrovna nablízku, začnete přirozeně propadat sebelítosti a myslet si, že vás nikdo na světě nechápe a nemá rád. Začnete toužit po lásce. Kde ji ale hledat? Existují tři poměrně snadno realizovatelné kroky.

1. Pečujte o lásku, kterou již máte

Máte-li pocit, že vám v životě chybí láska, instinktivně hledáte nové zdroje. Často vás to však může vyčerpat a zklamat, takže logicky spadnete ještě do větší psychické propasti. Ať už po nevydařených rande naslepo nebo neúspěšných pokusech o navázání nových přátelství. Nejjednodušším a současně nejúčinnějším způsobem je přitom začít víc pečovat o lásku, kterou již v životě máte. Lidi, již vás milují, totiž možná berete jako samozřejmost, a může se tak jednoduše stát, že na jejich existenci zapomenete. S trochou úsilí navíc však může jejich náklonnost k vám ještě narůstat. Udělejte si na víkend plány s rodinou, znovu se spojte s přáteli, které jste delší dobu neviděli. Mnohdy stačí jeden telefonát, jak potvrzuje i čtyřicetiletá účetní Petra: „Řešila jsem trable v práci, a exmanžel mi v tu dobu navíc ještě házel klacky pod nohy. Zatoužila jsem jen po vřelém slovu a pochopení. Vzpomněla jsem si na bývalého kolegu, se kterým jsme si vždy hodně rozuměli. Po letech jsem mu brnkla, říkal, že mě moc rád slyší, a domluvili jsme se, že zajdeme na víno. Z jednoho posezení v baru se staly pravidelné schůzky a dnes už řešíme, že bychom se k sobě nastěhovali.“

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Někdy se může i setkání po letech změnit v láskuFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

2. Kruh, ze kterého nejde vystoupit

Myslete na vztahy jako na karmu - co dáváte, to dostanete. Takže pokud chcete více lásky, budete muset nejprve dát víc i sami ze sebe. Když chcete někomu volat i o půlnoci s tím, že je vám smutno, ale sami byste mu telefon nevzali, je to špatně. Buďte laskaví a nebojte se nahlas říct, že vám na někom záleží. Ovšem pozor! Pokud jste v situaci, kdy stále lásku dáváte, ale žádná se vám nevrací, je čas se zamyslet. Tento druh jednostranného vztahu může být vyčerpávající. Ať už je platonický, romantický nebo rodinný, může ve vás vzbudit osamělost. „Nezdravé vztahy mohou zapříčinit řadu zdravotních problémů, jako jsou srdeční příhody a mrtvice. Kromě toho nás takový vztah zatěžuje chronickým stresem,“ varuje psychoterapeut Jan Vojtko.

3. Naučte se mít rádi sami sebe

Jste jediná osoba, kterou můžete ovládat. Proto, pokud máte pocit, že váš život postrádá lásku, proč si nezačít budovat vztah sami k sobě? Tím, že se naučíte milovat sami sebe, si zajistíte pravidelný přísun citů. „Všichni potřebujeme lásku. A nejvíc ji potřebujeme sami od sebe,“ tvrdí kouč a autor knihy Uprdelismus Jan Menděl. Mít rádi sami sebe neznamená, že věříte ve svou bezchybnost a neomylnost. Pokud se opravdu milujete, jste schopni za své chyby zodpovídat. Budete překvapení, jak se vám zvedne sebevědomí - a tím k sobě přitáhnete i ostatní.

Tip navíc: Ideální protějšek si můžete vysnít

Hollywoodské hvězdy jsou důkazem, že když člověk po něčem skutečně touží, vyplní se to. Například Megan Fox pro magazín Glamour UK řekla, že věří, že svého o deset let mladšího snoubence Machine Gun Kellyho si vysnila již ve čtyřech letech. „Myslím, že jsem ho stvořila já. Moje myšlenky a záměry z něj udělaly osobu, jakou je.“

Heračka Priyanka Chopra Jonas v rozhovoru s Oprah Winfrey žertovala, že manžela Nicka Jonase si pro ni vysnila její matka. „Soudila jsem knihu podle obalu a upřímně jsem nebrala vážně, když mi Nick psal. Bylo mi pětatřicet, chtěla jsem se vdát a mít děti.“ Když se s o deset let mladším zpěvákem setkala, změnila názor. „Je to sebevědomý muž, rozumný, tak nadšený z mých úspěchů, mých snů… Dostalo se mi opravdového partnerství. Skutečně věřím, že moje máma si ho pro mě vysnila, protože stejné manželství měla i ona a přála si ho pro mě.“

Načítám