Hlavní obsah

Já se tak snažím a ty nic. Investujete do vztahu víc, než dostáváte? Chyba!

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohádka o rovnocenných vztazích vezme obvykle za své ve chvíli, kdy se poprvé zamilujeme. Kdoví, proč už je to tak na světě zařízené, že jeden má v sobě lásky o něco víc než ten druhý. O to hůř na tom pak obvykle je. Dá se s tím vůbec něco dělat?

Článek

Být tím, kdo miluje méně, je většinou výhoda. Poměr sil se může v průběhu vztahu měnit i přelévat ze strany na stranu, ale idylických padesát na padesát je to jen velmi vzácně. Obvykle jednomu z partnerů na vztahu záleží víc, víc snaží a také bývá častěji zklamaný, cítí, že ho má ten druhý trochu na háku. Pocit, že já jsem ten závislejší, není vůbec příjemný a mnoho lidí neví, co s tím. Mluvit o tom a snažit se partnera nějak měnit či přesvědčovat, obvykle vše jen zhorší. Takže jaké jsou možnosti?

Emocionální nezralost

Hodně záleží na povaze závislosti a především důvodech, proč vlastně vznikla. „Vztahy bývají proměnlivé a povaha závislosti se může časem měnit,“ upozorňuje psycholog Pavel Pařízek z portálu Terapie.cz. „Závislost v tomto kontextu může znamenat mnoho věcí – od té emocionální, kde jeden partner cítí silnější potřebu být s druhým, po finanční nebo sociální,“ vysvětluje. Možná to změnit nepůjde, ale důležité je si v takovém případě především uvědomit, proč na partnerovi tak visíte.

Foto: DimaBerlin, Shutterstock.com

Strašně tě miluju! A ty mě?Foto: DimaBerlin, Shutterstock.com

Psychická labilita a dětství

Kořeny toho, proč zrovna vy jste ten, komu na vztahu záleží víc, a také do něj vkládáte více energie a snahy, lze často hledat v dětství. Pokud jste nevyrůstali v harmonické rodině obklopení láskou, podporou a pochopením, budete se o to víc snažit to získat v dospělosti. Jenže přehnaná snaha bývá na škodu, stejně jako příliš silná vazba na partnera. „Je dobré si to přiznat. To vám může pomoci rozpoznat nezdravé vzorce chování a dynamiku, která může vztah dlouhodobě poškozovat. Už jen pochopení, že máte tendenci být ten závislejší, může být prvním krokem k tomu, abyste se zamysleli, proč tomu tak je,“ vysvětluje Pařízek.

Jak se zbavit závislosti ve vztahu

„Pokud cítíte, že vaše závislost ve vztahu je problém, zde je několik kroků, jak na tom pracovat a snažit se o změnu,“ radí psychoterapeut Pavel Pařízek.

  • Uvědomění a sebereflexe: Je důležité pochopit podstatu vaší závislosti – zda pramení z hluboké emocionální potřeby, strachu z opuštění nebo snad z nesplněných osobních ambicí a tuh. 
  • Práce na sobě: Pracujte na posílení vlastního já, na vaší autonomii, na schopnosti být samostatní a zároveň v plné míře zapojení do vztahu. To znamená rozvíjet vlastní zájmy a přátelství mimo vztah, což vede k bohatšímu a plnějšímu životu. 
  • Komunikace a hranice: Otevřeně hovořte o vašich potřebách, touhách a obavách. To posiluje vztah a umožňuje oběma partnerům lépe si rozumět. Zároveň je důležité respektovat hranice partnera a podporovat jeho nezávislost.
  • Vyhledání profesionální pomoci: Pokud cítíte, že se s těmito výzvami neumíte vyrovnat sami, neváhejte vyhledat pomoc terapeuta. Terapie může poskytnout cenný prostor pro prozkoumání vašich pocitů, dynamiky vztahu a pro nalezení cesty vpřed.

Načítám