Hlavní obsah

Konec romantiky? Sex s robotem si umí představit stále více lidí. Jde v tomto případě o nevěru?

Foto: Forewer, Shutterstock.com

Foto: Forewer, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nuda v posteli zabíjí touhu. Chcete se jí zbavit a zkusit něco nového? Kromě exotických milostných poloh, nevšedních míst, chlípných masáží a experimentů s erotickými pomůckami se budete moci pomazlit i s robotem. Pro část lidí je to dokonce velmi lákavá představa!

Článek

Do hospody nechodí, nemá žádné přátele, kteří by na něj mohli mít špatný vliv, netrpí erektilními dysfunkcemi, nemůže vás ničím nakazit a nepotřebuje jíst a nechrápe. Na druhou stranu má neustále studené ruce i nohy, takže fyzický kontakt s ním nemusí být příjemný, taky nevytáhne paty z domu, jak je rok dlouhý, a sám od sebe nevyvíjí jakoukoli romantickou aktivitu, pokud si o ni sami neřeknete – tlačítkem. Bavil by vás vztah s někým takovým? A co sex?

Roboti jako noví milenci

Technika skutečně pokročila. V letošním roce britská společnost Engineered Arts, specializující se na moderní robotiku, šokovala veřejnost prezentací svého nového robota, tedy spíše člověku podobného androida, který na první pohled vyniká přesvědčivou mimikou a gestikulací. Jedná se o dosud nejlepšího humanoidního robota na světě, který byl sestaven za účelem komunikace s lidmi, ale časem se možná uplatní i jinde. Ve skutečnosti by někteří lidé rádi roboty uvítali ve své posteli, což vyplynulo z ankety, kterou provedla chatbotová společnost Tidio.

Ta oslovila více než 1 200 lidí s otázkou, zda by dotyční stáli o pohlavní styk s robotem. 42 % nadšeně přitakalo, ba co víc, 39 % respondentů uvedlo, že je podle nich možné mít s umělou inteligencí i kvalitní partnerský vztah. Možná je romantika přece jen mrtvá…

Foto: Alex Raysikh, Shutterstock.com

Budeme umět v budoucnu rozpoznat humanoida od člověka? Foto: Alex Raysikh, Shutterstock.com

Muži bývají zvědavější

Z výpovědí zúčastněných, které se objevily na stránkách uvedené společnosti, dále vyplynulo, že sex s robotem je bližší mužům než ženám, a právě oni se o umělou inteligenci zajímají mnohem víc. Pánové důvěřují robotům a moderní technologii dokonce dvakrát častěji než dámy.

Robot jako erotická pomůcka i kult

Pro odborníky to rozhodně není žádné překvapení. Konkrétně psycholog Simon Dubé z Univerzity Concordia z kanadského Montrealu, který se k anketě vyjádřil, objasnil, že nabídka nových techno-sexuálních možností v kombinaci s hledáním netradičního potěšení připravuje půdu pro běžné využívání sexuálních robotů.

Podle něj mohou lidé erotizovat téměř cokoli – včetně bohů, předmětů, zvířat, panenek, animovaných postaviček, a ano, i umělé inteligence. Člověk rád obnovuje svoji touhu experimentováním a koketováním s fantaziemi, proto je normální, že zvědavost po androidech a gynoidech (humanoidní robot, který vypadá jako žena) roste.

Strach z umělé inteligence

Ovšem nebyla to jen romantika, na kterou se společnost Tidio ptala. Široký dopad, který má umělá inteligence na naši společnost, pokrýval celou řadu otázek. Stále více lidí si umí představit, že umělá inteligence přebere každodenní úkoly nebo se zapojí do rozhodovacích procesů. Nicméně převážně absolventi vysokých škol mají obavy, že roboti jednoho dne převezmou jejich práci. Totéž hrozí třeba i u pokladních, řidičů či překladatelů.

Kromě strachu, že by umělá inteligence mohla negativně zamávat s pracovním trhem, mají oslovení z této ankety obavy ze zneužívání robotů k šíření dezinformací.

Je sex s humanoidem nevěra?

A co si o sexu s robotem myslí Češi – je to nevěra, nebo není? Z průzkumu, za kterým stojí Centrum Karla Čapka pro studium hodnot ve vědě a technice, vzešlo, že sex s robotem se podle našinců nepovažuje za nevěru a skutečně může zpestřit sexuální život. Více než tři čtvrtiny z 1 375 našinců, z nichž bylo 48 % žen, také souhlasily, že takový styk by byl podobný masturbaci, a podle 72 % dotazovaných by mohl umožnit pedofilům uspokojit jejich potřeby, aniž by ohrožovali děti.

Načítám