Hlavní obsah

Tsunami v ložnici: Věci, které ničí milostný život. Dejte si pozor na těsné džíny, chrápání i maily

Foto: tommaso79, Shutterstock.com

Foto: tommaso79, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Intimní setkání si musíte předem naplánovat, jinak z něj sejde. Vaše i partnerovo libido stávkuje a přičítáte to vyčpělosti vztahu. Ale co když setrvačnost není váš jediný a největší problém? Těchto šest věcí ničí sexuální život jako tsunami!

Článek

Někdy se zdá, že v moderní uspěchané době sex ustupuje do pozadí. A není to jen nedostatek času, co ohrožuje milostné životy. I těchto dalších šest běžných věcí tlumí sexuální apetit!

1. Nedostatek spánku

Spíte pět šest hodin denně? Chyba. Spánková deprivace ovlivňuje vzhled (častým projevem jsou oteklá víčka, tmavé kruhy a váčky pod očima) i náladu (vyvolává únavu, podrážděnost a neschopnost se soustředit), ale má také radikální vliv na hladinu testosteronu, hormonu, který významně ovlivňuje sexuální touhu u obou pohlaví. Některé studie ukazují, že škody nadělá i jedna probdělá noc. A při dlouhodobé nespavosti (méně než sedm hodin denně) je pak hladina testosteronu v organismu dokonce poloviční. Kvalitu a délku spánku může ovlivnit i chrápání jednoho z partnerů.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Nedostatek spánku ničí srdce, mozek, psychiku i sexuální životFoto: fizkes, Shutterstock.com

2. Stres a chronicky špatná nálada

V roce 2020 tým Francesca Catanii z Münsterské univerzity zjistil, že sex může zvyšovat odolnost buněk proti stresu. Jenomže psychické napětí, úzkost a deprese – způsobené třeba náročným zaměstnáním – jsou častou příčinou líného libida. Mnozí lidé se neumějí snadno odstřihnout od práce a netahat ji do ložnice. Nemluvě o tom, že dlouhodobý stres způsobuje přírůstek hmotnosti, což vede k dalším zdravotním stavům tlumícím touhu, jako je cukrovkavysoký krevní tlak.

3. Kilogramy navíc

Džíny jsou vám těsnější a najednou nemáte na milování náladu? Nedivte se, jedno s druhým souvisí. Odborníci tvrdí, že přibývání na váze je stále častějším faktorem milostné nespokojenosti a nízkého sexuálního apetitu. Mnoho z těch, kdo trpí obezitou, se potýká se sexuálními potížemi, včetně erektilních dysfunkcí a nedostatku svalové koordinace i fyzické síly. Obézní ženy jsou navíc náchylnější k vaginálním infekcím než ženy se zdravou hmotností – při zvýšené konzumaci cukru se totiž infekcím skvěle daří.

4. Užívané léky

Některé léky na snížení tlaku nebo na srdce či antidepresiva mají nežádoucí účinky, k nimž patří potlačení chuti na sex a potíže s erekcí či s dosažením orgasmu. V podstatě jakákoli účinná látka, která ovlivňuje centrální nervový systém, může ovlivnit sexuální apetit. V takovém případě léky rozhodně nevysazujte, ale poraďte se s lékařem a nenechte se odbýt. Jaké léky způsobují poruchy erekce nejčastěji?

5. Moderní technologie

Pokud notebook nebo televizi nepoužíváte ke společnému sledování vzrušujícího filmu, je technologie v ložnici zaručený sexuální zabiják. Odvádí pozornost a prodlužuje nástup relaxace: je téměř nemožné začít myslet na sex, když jste před dvěma vteřinami odpovídali na e-mail od svého šéfa. Modré světlo z obrazovek zase narušuje produkci melatoninu a spánkové vzory.

Foto: Special View, Shutterstock.com

V ideálním případě by v ložnici neměly být žádné obrazovky ani displejeFoto: Special View, Shutterstock.com

6. Špatné stravovací návyky

Slaná, mastná a smažená jídla stojí za pocitem nafouklého břicha i za mizernou náladou, což se s kvalitním (a častějším) sexem příliš neslučuje. Nezdravé tuky jsou zodpovědné za tloustnutí, ucpávání tepen a zvýšené riziko některých onemocnění. Pokud k tomu pijete víc alkoholu, než je zdrávo, přirozená hormonální rovnováha se naruší. Jakákoli dysbalance v tomto směru způsobuje zmatek v sexuální touze, snížení průtoku krve do pohlavních orgánů a nárůst stresového hormonu kortizolu. Řešením je změnit životní styl – od základů.

Načítám