Hlavní obsah

Konec odřeným stehnům: Oblékněte speciální kraťasy nebo se namažte lubrikantem na varlata

Foto: Lacey

Foto: Lacey

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto kromě zábavy přináší občas i drobné nepříjemnosti. Patří mezi ně třeba spálení od sluníčka, štípance od komárů – a také odřené vnitřní strany stehen. Kdo to nezažil, asi moc nepochopí, avšak holky krev a mlíko, ale i pánové se silnějšími stehny dobře vědí své. I na tenhle citlivý problém však existuje řešení.

Článek

Máte silnější stehna nebo užší pánev? Pak se vám asi ve vedrech stává, že se o sebe vnitřní strany stehen nepříjemně třou a vznikají tak opruzeniny i lehké odřeniny. Ve většině případů se tento problém týká dam, které nosí šaty a sukně, a tak mají holé nohy a kůže bez ochrany se odírá. Pánové v šortkách to mají trochu jednodušší, ale třeba u moře v plavkách se může k tření přidat i písek. A to je pak dost nepříjemné – postižené místo pálí při každém kroku.

Stylové nohavičky a bandaletky

Na odřená vnitřní stehna existuje více řešení. Pod šaty lze obléct speciální tenké kraťasy, které vypadají jako krátké legíny. Některé modely mají navíc nohavičky zakončené krajkou, takže když zpod sukně lehce vykouknou, vypadá to docela stylově. Nohavičky by však neměly mít moc úzký okraj – mohl by být příliš těsný a nohu zbytečně škrtit.

Je to šikovné a účinné řešení, ale bohužel jde o vrstvu navíc a v opravdu velkém horku ji asi moc neoceníte. Proto se vždy zaměřte na prodyšné a savé materiály. Elegantní variantu k nohavičkám představují široké samodržící ochranné pásky na stehna zvané bandaletky (či bandeletky). Jsou z elastického materiálu a navlékají se jako podvazky. Musejí ovšem dobře sedět na šířku stehen, aby neškrtily ani neklouzaly.

Praktické mazání jako prevence

Nestojíte o žádnou vrstvu navíc? K ochraně kůže použijte pudr nebo mast. Může jít o vazelínu, běžný mastný krém nebo třeba dětský pudr. Skvělé zkušenosti jsou i se sportovním lubrikačním gelem na varlata, který je primárně určený pro pány na ochranu šourku před odíráním při sportu i turistice. Obchody se sportovními potřebami zase nabízejí speciální přípravky proti tření, odřeninám a opruzeninám, protože k nim často dochází třeba při běhu či jízdě na kole. K ochraně citlivé kůže se osvědčil také klasický tuhý deodorant či antiperspirant, který se běžně používá do podpaží.

  • Při používání všech těchto prostředků musíte dávat pozor, abyste si neumazaly oblečení. Nechte je vždy chvilku vstřebat a noste je raději u sebe – během dne bude pravděpodobně potřeba aplikaci zopakovat.

Co zabírá na odřeniny mezi stehny

Když už se vám nepovede stehna před červenou vyrážkou dostatečně ochránit, je dobré kůži co nejrychleji ošetřit. Pokožku opatrně opláchněte vodou a jemným mýdlem a řádně (ale s citem!) ji osušte. Poté naneste hojivý krém proti opruzeninám, použít lze i chladivý gel z aloe vera. Je nutné zabránit dalšímu odírání, a proto postižené místo chraňte, dokud se nezahojí. Při chůzi a vůbec pohybu porušenou kůži kryjte vrstvou navíc, a naopak vsedě nechávejte místo co nejvíc větrat.

Načítám