Hlavní obsah

Rok 2024 ve jménu lepšího sexu. Změňte čas hrátek, nechte si záležet na předehře a doma si pomáhejte

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lepší milostný život, víc vzrušení (nejen) v ložnici, intimita, blízkost. Komu by se tohle ve vztahu nehodilo, že? Možná se vám to zdá jako nedosažitelný cíl, obzvlášť pokud jste uvázli v nudné rutině dlouholetého vztahu. Odborníci na vztahy se ale shodují, že znovu zažehnout jiskru může každý a kdykoli. Tady je pár jejich základních rad, jak na to.

Článek

Na začátku vztahu, v době zamilovanosti, nepředstavuje nedostatek vášně žádný problém. O vše se totiž postarají rozbouřené hormony. Milování je skvělé, oba na něj máte náladu skoro pořád a nejspíš si nedovedete představit, že by to někdy mělo být jinak.

Jenže zkušenosti milionů lidí žijících v letitých vztazích mluví o opaku. Jak znovu zažehnout jiskru? Jak mít i po společných letech uspokojivý sexuální život? Tady je pár rad.

Udělejte si ve vztahu pořádek

To, jak to vypadá ve vaší ložnici, úzce souvisí s tím, jak je na tom váš vztah. Pokud to mezi vámi skřípe, máte neshody, něco vás štve, nejspíš je sex to poslední, na co myslíte. Jak můžete toužit po někom, na koho jste naštvaní?

Takže prvním krokem k lepšímu milování je vylepšit vztah mezi sebou. Mluvte spolu, laskavě a s respektem, ale upřímně. Pojmenujte, co vás trápí, co chcete změnit, najděte kompromisy, nezametávejte neshody pod koberec. To, že o nich nemluvíte, neznamená, že nejsou. Pokud je toho hodně a sami si s tím nevíte rady, není od věci vyhledat pomoc u odborníka.

Zapracujte na svém sebevědomí

Nejčastěji to bývá problém žen, ale nevyhýbá se ani mužům. Pokud máte nízké sebevědomí a nemáte rádi své tělo, vaše nejistota a frustrace se samozřejmě odrazí i v ložnici. Jak se můžete uvolnit a užít si milování se vším, co k němu patří, když většinu času myslíte jen na to, jestli si všiml vaší celulitidy?

Zkuste na sobě zapracovat a posílit své sebevědomí, opět nejprve sami, ale pokud se to nedaří, klidně s odbornou pomocí. Tohle je téma, s nímž si dobrý terapeut umí poradit.

Podělte se o povinnosti

Až příliš mnoho párů se nemiluje vlastně zbytečně, jen proto, že jeden z nich toho má moc a je jednoduše unavený. Není to samozřejmě pravidlo, ale ve většině případů to bývají ženy, kdo na svých bedrech bohužel stále nese většinu povinností, které se týkají domácnosti a dětí. Jakmile se tedy vrátí ze své práce, doma je čeká druhá šichta. A když už mají volný víkend, dohánějí resty, gruntují, žehlí a podobně. Nelze se pak divit, že večer jim mnohem víc sexy než manžel přijde měkká peřina a polštář.

Pokud to je tedy jen trochu možné, zkuste si domácí povinnosti a věci kolem dětí rozdělit férově. Pomáhejte si, jste přece partneři. A férové rozdělení a třeba i společné uklízení utužuje vztah a zlepšuje sexuální život!

Foto: surachet khamsuk, Shutterstock.com

Společné vaření může být skvělou předehrou k dalším společným aktivitám. Těm v ložnici…Foto: surachet khamsuk, Shutterstock.com

Postel není jediná možnost

Jedním z problémů dlouhodobých vztahů je samozřejmě rutina. A jednou z možností, jak ji nabourat, je třeba jen změnit místo, kde k hrátkám dochází. Postel je klasika, zaručuje pohodlí, ale… Už tak trochu nuda, že?

Není nutné lpět ani na tom, kdy k intimitám dochází. Většinou je to večer, když děti usnou (a kdy jste nejspíš i vy sami poněkud vyčerpaní), ale co takhle pomilovat se odpoledne, než se vrátí z kroužku, nebo o víkendu místo úklidu, když si děti odběhnou ven a vy jste najednou v celém bytě sami? „Mějte sex ve zcela jiný čas, než jste zvyklí. Jestli ho vždy máte jen a jen večer, zkuste to ráno, dopoledne, po obědě… Už jen tím, že změníte čas, změníte vše, bude to úplně jiné, nové,“ vysvětluje expertka na sex a vztahy Tracey Cox.

Předehra se neodbývá

Když jste spolu už nějaký ten pátek, je jasné, že se dobře znáte, a to i po fyzické stránce. Jednoduše moc dobře víte, na co a jak vaše těla reagují, co se jim líbí, co naopak ne. Zahrát „na tu správnou strunu“ tak nemusí zabrat příliš času a člověk má tendenci to celé tak nějak „odbýt“. Roli leckdy hraje i určitá rezignace, kdy se pro vás sex stává spíš povinností než příjemnou záležitostí, tak nač ho prodlužovat. Jenže třeba zrovna tohle dokáže kvalitní předehra změnit.

Prostě byste ji neměli zanedbávat, nemá vás na sex připravit pouze fyzicky, ale i psychicky. Vzájemné dotyky, blízkost a intimita vylepšují nejen sex, ale i vztah jako takový. Objevují se rady, že by měla ideálně trvat zhruba 20 minut, na druhou stranu, buďme realisté. „Jestli máte dvě děti mladší tří let, dvacetiminutová předehra se zdá spíš jako hloupý vtip. Kde byste je vzali, že. Ale i ty tři minuty, co máte, nepromarněte,“ radí Cox.

Foto: AlessandroBiascioli, Shutterstock.com

Předehra je příjemná a ani nemusí trvat věčnostFoto: AlessandroBiascioli, Shutterstock.com

Rozšiřujte si obzory

Sex je samozřejmě přirozený a pudový, není třeba žádné extra studium. Ale na druhou stranu, zkušenosti, určitá zručnost a nějaké ty vědomosti jsou pak tím, co odděluje takzvaně zrna od plev, tedy dobré milování od toho špatného. Takže neusněte na vavřínech a rozšiřujte své obzory. Přečtěte si Kámasútru, pusťte si inspirativní lechtivý film, najděte si články s tipy na sexuální hrátky a podobně. Inspirace není nikdy dost a koneckonců třeba i společné „studium“ může být zdrojem té správné vášnivé nálady.

Nebojte se investic

Lásku si sice za peníze nekoupíte, ale alespoň občas malinko zainvestovat do věcí, které mohou sexuální život obohatit či oživit, se vám vyplatí. Svůdné prádélko, zajímavá „hračka pro dospělé“, erotická deskovka pro páry… Pořiďte si cokoli, co vás bude bavit!

Většinou se říká, že čím je člověk starší, tím méně se miluje. Jenže je to spíš zažitý mýtus. V jakém věku si ženy nejvíc užívají sex? Většinou mnohem později, než se obecně soudí

Načítám