Hlavní obsah

Roční plán pro šťastný vztah: na konci roku budete mít milostný život mnohem lepší

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Leden končí, přichází únor a s ním i svatý Valentýn. Využijte druhý měsíc v roce pro investice do vztahu. Oživte ho, prohlubte a staňte se svěžím párem, který inspiruje ostatní. Co radí expertka na lásku a sex?

Článek

Hrníčky se srdíčky, plyšáky, čokolády, popřípadě růže. Mnozí lidé si na den svatého Valentýna věnují různé více či méně potřebné věci. Chce to změnu. Obchodům se vyhněte obloukem (aspoň ušetříte) a udělejte pro vztah něco smysluplného, co ho skutečně podpoří.

Zkuste třeba nápady americké psychoterapeutky Vanessy Marin, která tvrdí, že spokojené partnerství má pozitivní účinky na lidské zdraví i hladinu hormonu testosteronu, který stojí za chutí na sex.

1. Najděte slabinu vztahu

Pravda je, že když někoho potkáte, dost se snažíte. Na začátku tvrdě dřete, aby všechno klaplo, ale jak jde čas, dech a motivace docházejí. Najednou vedle sebe s partnerem žijete skoro jako bratr a sestra. Nyní ale máte příležitost proměnit se zpět v osobu, do které se protějšek zamiloval.

Společně si sedněte a určete, v čem si myslíte, že jste za ty roky, co jste spolu, polevili. Zbytečně zvyšujete hlas u hádek, což byste v prvním roce vztahu rozhodně neudělali? Naplno neposloucháte partnera, když na vás mluví? Popřemýšlejte, co je jinak, své zlozvyky omezte a staňte se jeden pro druhého lepším (původním) partnerem.

2. Choďte spolu na rande

Jednou týdně, tedy pokud nemáte malé děti, nepostrádáte hlídání a o víkendech nechodíte na noční směny. Jinak aspoň jednou měsíčně. To je frekvence, kterou Vanessa Marin doporučuje pro pravidelné romantické schůzky. Letos si prostě rande určete jako hlavní prioritu ve svém kalendáři. Rozhodněte se, že předem domluvené dostaveníčko zrušíte či přeplánujete, jedině když to bude opravdu zcela nutné.

3. Zařaďte 11 nových aktivit

Otevřete sáček s chipsy, nalijete víno, sednete si k televizi a užijete si prima večer. Začíná to být nuda? Únorem počínaje, každý měsíc osvěžte vztah společnou aktivitou, která vám umožní vidět partnera v novém světle. V prosinci si tedy odškrtnete poslední, jedenáctou aktivitu. Vyrazte spolu třeba na kurz horolezectví, keramiky nebo masáží, vrhněte se do tance, vaření, proutkařství... Do vztahu tak přinesete více vášně a vzrušení.

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Tanec je skvělá párová aktivita, která vás pobaví, ozdraví a posune vás ve vztahu skoro bez práceFoto: goodluz, Shutterstock.com

4. Vyjadřujte vděčnost

Extrémně jednoduchý tip, který má šokující vliv na vztah, se skrývá v jediném slůvku: Děkuju. Udělejte si čas a poděkujte partnerovi za všechny věci, které pro vás a rodinu dělá. Dejte mu najevo, že si ho vážíte. Ne, není třeba to nějak přehánět, stačí jednoduché: Děkuju ti za… Tenhle okamžik vás stmelí.

5. Před spaním buďte spolu

Deset, dvacet, třicet minut. Prostě buďte spolu, když jdete spát. Často jeden partner pobíhá po bytě, kontroluje telefon a dívá se na televizi, zatímco druhý zatím usne nebo si dělá něco po svém. Tak se vzdejte mobilů, tabletů i bezdrátových sluchátek, do ložnice odcházejte ve stejný čas, pokud to váš rozvrh dovolí, a chvíli si povídejte.

Foto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Buďte spolu. Povídejte si, předčítejte si, objímejte se...Foto: Photoroyalty, Shutterstock.com

6. Ptejte se na sex

Lechtivé otázky? V rámci oživení milostného vztahu nesmějí chybět! Začněte se zajímat: „Co se ti na našem sexuálním životě nejvíc líbí? A na jaký sex se mnou nejčastěji vzpomínáš?“ Odpovědi vám poskytnou vodítko. Ihned se dozvíte, v čem je vaše silná stránka, kde a v čem by se dalo přidat a podobně.

7. Střídejte se v iniciativě

Běžně se předpokládá, že muž je ten, kdo zahajuje sex. Konec stereotypům, poctivě se střídejte až do konce tohoto roku. Jednou partnera překvapíte vy, podruhé zase on vás. A zkuste to kreativněji než obvykle. Už jste někdy po sobě malovali? Máte za sebou privátní taneček v milencově klíně? Možnosti jsou, jen je využít.

Reklama

Související témata:

Načítám