Hlavní obsah

Postelová lež, která ničí milostné životy mužů a žen. Také jste ji slyšeli nebo jí věříte?

Foto: Phovoir, Shutterstock.com

Foto: Phovoir, Shutterstock.com

Reklama

Že vám toho v posteli bývalí milenci namluvili už hodně? Bohužel, některé „pravdy“ si žijí vlastním životem a nikoho k tomu nepotřebují. Víte, který mýtus zruinoval nejeden milostný vztah? Na tuhle XXL lež si dejte velký pozor!

Článek

K uspokojení ženy je nutný velký penis, nechuť k sexu se dá léčit pilulkami, sex rovná se soulož, po padesátce milostný život končí … „Nesmyslů o sexu existuje tolik, že by vydaly na několik samostatných knih,“ říká sexuolog Zlatko Pastor. A některé mýty jsou skoro nesmrtelné: třeba ten, že každý muž může a chce pořád.

Muž jako sexuální mašina?

Terapeutka Laura Berman z Chicaga se na svém blogu svěřuje, že za 40 let praxe se s tímto nesmyslem setkala mnohokrát: „Láme mi srdce, když mluvím s muži, kteří se necítí dostatečně ‚chlapsky‘ jen proto, že ne vždy mají na sex náladu. Od tolika mužů jsem slyšela, že se cítí oslabeni nebo zahanbeni, protože věří, že ostatní kolegové mají vyšší sexuální touhu než oni!“ Mnoho žen si přitom neuvědomuje, že se jedná o běžnou situaci: ani u pánů není nijak zvláštní, že nejsou vždy dostatečně „nadržení“ a sex někdy odmítají.

Žádný problém, ale běžný stav

Přemýšlejte. Proč by únava, stres, nemoci, užívané léky, nedostatek testosteronu, nekvalitní spánek a strava, alkohol, kouření, přibývání na váze a jiné problémy životního stylu nemohly snížit mužskou sexuální touhu? „Musíme přestat normalizovat a podporovat myšlenku, že pánové ‚mohou kdykoli‘. Tento mýtus škodí jak mužům, tak ženám,“ dodává Laura Berman.

Ty už mě nemáš rád…

Z toho vyplývá, že není nutné vyšilovat, jestliže vás partner sem tam odmítne. Má právo chovat se stejně jako vy, když jste utahané a nepotřebujete nic víc než horkou koupel a postel. Zbavte se myšlenky, že ho již nepřitahujete, nepodezírejte ho, že si našel milenku, a vůbec mu nikterak nevyčítejte jeho aktuální postoj. Spíš to chce pochopení a soucit. Pokud se v takové chvíli stáhnete a přestanete komunikovat, situace se může zacyklit. Oba se pak ve vztahu cítí špatně a obávají se, že s nimi nebo s jejich partnerstvím není něco v pořádku.

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Když žena nechce sex, je zcela nevhodné ji k němu přemlouvat, manipulovat či ji psychicky týrat. A stejné je to u mužů. Nemá náladu? Je to živá bytost, ne stroj! A jestli se to opakuje moc často, klidně si o tom promluvte…Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Co dělat, když partner nechce sex

Jak tedy vypadá nejlepší postup, když vás partner odmítne? Netlačte na něj a obejmutím či polibkem mu dejte najevo, že o něj i tak – bez pohlavního styku – stojíte. Pakliže jeho nechuť k sexu trvá dlouhodobě, popřípadě si všímáte rozdílů, které se liší od normálu (chronická únava, neschopnost dosažení erekce či týdny ignorování vaší osoby ve svůdném prádle), promluvte si. Byl by partner ochotný pro váš společný milostný život něco udělat a třeba se poradit s odborníkem? Je totiž docela dobře možné, že viníkem je stres, nedostatek spánku, deprese, užívané léky, neodhalená nemoc, erektilní dysfunkce

Co vás čeká u odborníka

Kam zajít? Je šikovné začít u praktického lékaře: třeba bude stačit změnit léky na vysoký tlak či začít léčit cukrovku. Možná bude potřeba navštívit sexuologa anebo podpořit psychiku. Hodně udělá také pozitivní přístup partnerky – někomu pomůže i párová terapie.

A rozhodně se nestyďte ani se nebojte, že vás bude sexuolog či terapeut moralizovat a do něčeho tlačit! Odborníci neposuzují, zda je dobré, nebo špatné, pokud se s partnerem milujete jednou měsíčně či dvakrát za půl roku. „Respektujeme individualitu, přání a představy jednotlivce a řešíme pouze to, co přináší těžkosti nebo komplikuje párový život. Svoboda a respekt jsou přitom základem každého vztahu,“ ujišťuje Zlatko Pastor.

Reklama

Načítám