Hlavní obsah

Antidepresiva: Kdy pomáhají a jaké mýty okolo nich kolují?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Ještě nedávno byl člověk, užívající antidepresiva, vnímán jako blázen. To je nesmysl – podle lékařů je dnes bere „každý druhý“. Tyto léky podle nich doslova zachraňují životy. Zjišťovali jsme, kdy skutečně pomáhají, i jaká jsou při jejich užívání případná rizika.

Článek

Neřešit psychické problémy může mít fatální následky. Při bohužel narůstajícím počtu lidí s vážnými psychickými potížemi se naštěstí v západních zemích trend užívání antidepresiv zvyšuje. Ptali jsme se odborníků, kdy je taková farmakoterapie vhodná.

Co jsou antidepresiva?

Antidepresiva jsou moderní léky, které účinkují na mnoho různých potíží. Nepoužívají se „pouze“ na depresi, jak si řada lidí myslí, ale také k léčbě dlouhotrvajících úzkostných poruch, kam patří třeba panická porucha, obsedantně kompulzivní nebo bipolární porucha. Podle psychiatrů zachraňuje moderní generace antidepresiv miliony životů ročně. Ale využívá se například i u onkologických pacientů v terminální fázi nemoci, kde o záchranu života nejde, ale cílem je zmírnit úzkost, paniku a strach ze smrti.

Foto: kubicka, Shutterstock.com

Vhodná antidepresiva řeší kromě deprese i další duševní nemoci a poruchyFoto: kubicka, Shutterstock.com

Deprese a léky v číslech

Až polovina lidí, kteří trpí depresemi, se neléčí. Neléčená deprese je přitom jedním z hlavních důvodů k sebevraždě. V roce 2017 si vzalo život 1395 Čechů, z toho 1106 mužů a 289 žen. Přestože panuje obecná domněnka, že nejčastěji si lidé sahají na život v zimě, nejvíce sebevražd v Česku připadá na jarní měsíce, konkrétně na březen a duben. Prosinec je naopak měsícem s nejnižším počtem sebevražd. K sebevraždě se nejčastěji uchylují lidé mezi 40. a 55. rokem. Důvodem jsou podle odborníků hormonální změny, krize středního věku a různá nastupující onemocnění. Toto všechno jsou otevřené dveře depresi.

Depresí trpí asi 350 milionů lidí po celém světě a pravděpodobnost, že vás během života potká, je asi 15 procent u žen a 10 procent u mužů, což jsou obrovská čísla. V roce 2015, ze kterého jsou poslední známá data, bere antidepresiva v Česku pouze 55 lidí z tisíce. Jedním z důvodů jsou všemožné předsudky a mýty, které o léčbě antidepresivy panují.

Antidepresiva: mýty a fakta

  • Způsobují závislost - Antidepresiva nemají závislostní potenciál. Tento mýtus vznikl kvůli lékům, které jsou mylně za antidepresiva považovány, jako například různé benzodiazepiny (Neurol, Diazepam, Oxazepam, Lexaurin apod). Tato farmaka způsobují zklidnění, spánek a odstraňují úzkost, napětí a tenzi. Jsou však vhodná pouze na přechodné období, jelikož se na nich dá závislost vytvořit poměrně snadno – často se nasazují po dobu, než začnou působit antidepresiva, což obvykle trvá tři až čtyři týdny.
  • Nesmí je užívat těhotné ženy nebo děti - V některých případech, jako jsou třeba vážná traumata, může být nasazení léků jediným možným řešením. Užívání antidepresiv je však velmi individuální.
  • Jejich užívání způsobuje silné nevolnosti - Vedlejší účinky antidepresiv se projevují většinou jako mírná nevolnost první dny užívání, která pak vymizí.
  • Tloustne se po nich - Zvýšená chuť k jídlu a logický nárůst hmotnosti jsou u žen užívajících antidepresiva asi největší problém, který skutečně může nastat, i když se týká pouze určitého procenta žen. Disciplínou ve stravě je ale zvládnutelný.
  • Užívání způsobuje nevratnou sexuální dysfunkci u mužů - „Pokud pacient upřímně komunikuje o svých problémech s lékařem, jsou tyto možné vedlejší účinky dnes velmi dobře řešitelné,“ uklidňuje MUDr. Miroslav Sekot.

Léky, které zachraňují životy

Deprese je velmi vážná nemoc, při které je procento úmrtí kvůli dokonané sebevraždě mnohonásobně vyšší než pravděpodobnost úmrtí u onkologicky nemocných pacientů. Při podání antidepresiv však příznaky nemoci odeznívají již do pár týdnů. I tak je ale podle odborníků ideální kombinace léků s psychoterapií.

„Lehké deprese mohou být zvládnuty specifickými psychoterapeutickými postupy stejně efektivně jako psychofarmaky. U závažnějších onemocnění je však medikace nezbytná. Po nasazení antidepresiv se uleví až 80 procentům pacientů, kdežto spontánně stav odezní pouze u necelé třetiny z nich,“ uvádí MUDr. Miroslav Sekot, z Psychiatrické kliniky UK 1. LF a VFN.

Pilulka štěstí pomáhá různě

Antidepresiva nejsou předepisována pouze u typických duševních onemocnění. Používají se i v léčbě potíží psychosomatických. Naordinovat vám je tak může kromě psychiatra i praktický lékař.

„Lidé si často neuvědomují, že za jejich fyzickými potížemi může být psychika. Mají problémy se spaním, koncentrací, trápí je různé typy bolestí, zažívací problémy nebo nevolnost. Užívají proto stále více léků, které však nemají kýžený efekt. Pokud praktický lékař takovou situaci u pacienta rozpozná, může nasazení antidepresiv ze skupiny SSRI pomoci i na řadu jeho dosavadních fyzických obtíží,“ vysvětluje MUDr. Petr Werner, praktický lékař z ambulance ze Stráže nad Nežárkou.

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Antidepresiva pomáhají i na psychosomatické obtíže. Předepsat vám je může i praktický lékařFoto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Rizika užívání antidepresiv

Stejně jako jakékoli jiné léky, mají i antidepresiva možné nežádoucí účinky. Nejde ale o nic závážnějšího než u jakýchkoli jiných dlouhodobě užívaných léků.

Podle odborníků je však pro úspěšnou léčbu zásadní dodržování pravidel: rozhodně byste neměli antidepresiva kombinovat s alkoholem, omamnými látkami a měli byste je užívat pravidelně, v doporučenou denní dobu.

Lékaři se jednoznačně shodují na tom, že je lepší se vždy o své situaci poradit a odborníkem, než se své psychické problémy snažit zvládnout bez pomoci.

Užíváte nebo jste někdy užívali antidepresiva? 

Reklama

Související témata:

Načítám