Hlavní obsah

Mléčné výrobky, které byste po padesátce jíst neměli a které určitě ano. Opatrně s plísňovými sýry

Foto: Grustock, Shutterstock.com

Foto: Grustock, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco část lidí má pocit, že mléčné výrobky s výjimkou másla a sýrů jsou pro malé děti, jiní milují jogurty a mléko včetně ochucených produktů bez ohledu na věk. Proto je dobré vědět, které jíst bez obav a které raději omezit.

Článek

Jedno je jisté. Lidé starší padesáti let jsou náchylnější k chronickým onemocněním, jako jsou nemoci srdce a cév, diabetes 2. typu či třeba osteoporóza. Je pravda, že zrovna o pevnosti kostí do velké míry rozhoduje příjem vápníku v dětství, ale není důvod se mu v dospělosti vyhýbat. Dietologové navíc poukazují na to, že konzumace mléka, sýrů či jogurtů je spojena se sníženým rizikem vysokého krevního tlaku, srdečních chorob a již zmíněné cukrovky. Pokud jde o vliv na riziko rozvoje rakoviny, mléčné výrobky zřejmě nehrají roli.

Je přitom namístě zmínit i výzkumy, které poukazují na to, že právě díky mléčným výrobkům lze úspěšně hubnout, protože obsahují bílkoviny – ty lépe a na delší dobu zahánějí hlad, a my se proto tolik nepřejídáme, navíc pokud se dostatečně hýbeme, pomáhají zachovávat naši svalovou hmotu.

Zvláštní pozornost věnujte sýrům – brie, hermelíny a camemberty jezte jen po malých kouscích, ementály a eidamy se 45 % tuku po plátcích. Ale pozor, dost tuku obsahuje i domněle dietní mozzarella, ani té byste proto neměli jíst přespříliš.

Na druhou stranu odborníci dospěli i na základě studií k názoru, že právě tvrdé sýry jsou vzhledem k obsahu bílkovin a vápníku při hubnutí relativně vhodné, rozhodně vhodnější než například uzeniny. Jak navíc ukázala tato studie – sýry jsou sytivé a není moc vysoké riziko, že se jimi přejíte.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Některé druhy sýrů při hubnutí pomohouFoto: New Africa, Shutterstock.com

A co takhle déčko?

Mléčné výrobky navíc potřebujeme nejen kvůli vápníku a bílkovinám, jogurty a kysaná mléka jsou zdrojem probiotických bakterií, nutných pro zdraví střevní mikrobioty, a imunitu mohou ovlivnit i coby zdroj důležitého vitaminu. „Kromě pobytu na slunci lze menší množství vitaminu D získat z potravin. Nejvhodnější jsou tresčí játra, tučné ryby, vajíčka nebo mléčné výrobky. Strava je sice menším zdrojem než sluneční záření, nicméně oba zdroje jsou pro nás nejlepší, protože jsou přirozené,“ vysvětluje profesorka Eliška Sovová z Kliniky tělovýchovného lékařství a kardiovaskulární rehabilitace FN a LF UP Olomouc.

Jelikož je vitamin D rozpustný v tucích, je logické, v jakém typu výrobků ho bude více. Máslo i smetana jsou vydatnějším zdrojem, stejně jako tučnější sýry, ale špatně si nevedly ani sýry typu žervé. Podle doporučení vydaného Státním zdravotním ústavem je největší jistotou sáhnout po mléce nebo jiných mléčných produktech s deklarovaným přídatkem vitaminu D, protože pak už tučnost výrobku nehraje roli.

Reklama

Načítám