Hlavní obsah

Po padesátce bez posilování nezhubnete. Stačí cvičit intenzivně 30 minut!

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Reklama

Zní to lákavě. Sebekriticky posoudíte, kde máte největší tukové zásoby, kterých se chcete zbavit. A pak si přesně podle jejich rozložení najdete vhodný způsob hubnutí. Jenže takhle to nefunguje. Musíte na to jít trochu jinak.

Článek

Podívat se na sebe a uvědomit si, zda vaše postava připomíná spíše hrušku nebo spíše jablko, smysl rozhodně má. Hruška mívá vcelku vyrýsovaný pas, jablkům se ukládá tělesný tuk v oblasti pasu a vůbec na břiše od prsou dolů. A to s sebou mimo jiné nese poměrně výrazná zdravotní rizika, protože jde do velké míry o tuk vnitřní, uložený mezi orgány. Lidé s postavou tvaru jablka by se tedy měli o hubnutí zajímat více.

Podle jedné studie z roku 2019, v jejímž rámci vědci sledovali několik tisíc žen po menopauze, měly ty s postavou tvaru jablka například třikrát vyšší pravděpodobnost onemocnění srdce než ty s postavou tvaru hrušky. Pokud však někdo má desítky kil navíc, představuje to zdravotní riziko vždy, bez ohledu na to, k jakému tvaru postavy inklinuje.

Záleží ovšem také na množství tuku v těle, které už dnes odborníci umí spolehlivě změřit. Dokážou to i některé domácí chytré váhy, byť ne tak přesně. Odborník vám ale každopádně umí říci i to, kolik z vašich tukových zásob připadá na tuk podkožní a kolik na tuk útrobní, tedy ten uložený mezi orgány. Platí, že například ženy kolem třicítky by měly mít v těle celkem zhruba 25 procent tuku. S věkem se tento podíl zvyšuje, ale pokud překročí 35 procent, ohrožuje zdraví.

Ideální způsob, jak to změnit k lepšímu, je pořád stejný – zdravý a dlouhodobě udržitelný jídelníček doplněný cvičením, přičemž nové výzkumy ukazují, že zvláště ve středním a vyšším věku je zásadní posilování.

Udělejte si z cvičení zábavu

Chodíte, plavete, posilujete doma, ale pořád se pro pohyb nemůžete dost nadchnout a dát svému cvičení nějakou pravidelnost, která je přitom potřeba, pokud se má jeho efekt skutečně projevit? Můžete zkusit kruhový trénink přímo upravený na míru ženám po padesátce, který si navíc každá může upravit podle toho, co jí vyhovuje. Základem je postupné cvičení na různých stanovištích.

„Kombinuje aerobní cviky s posilováním na posilovacích strojích, ale na rozdíl od klasického fitness stačí cvičit intenzivně 30 minut. Už během této krátké doby dochází k efektivnímu spalování tuku a zlepšení kondice. Zvládne ho opravdu každá žena. Není výjimkou, že ho cvičí ty padesáti, šedesátileté ženy,“ tvrdí Tereza Kompánková, hlavní trenérka z pražského Fitness Clubu Contours.

Kruhový trénink mimo jiné pomáhá odstranit zdravotní problémy spojené se svalovou nerovnováhou a bolestmi. Navíc je o dost zábavnější než silové cvičení v běžném fitness centru. Můžete se zároveň zaměřit na posilování problematičtějších partií, ale odbornici to moc nedoporučují – svaly byste měly budovat všude rovnoměrně.

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Zátěže je třeba upravit podle aktuální kondiceFoto: goodluz, Shutterstock.com

Kam mizí tuk, když hubnete?

Možná vás někdy napadlo, co se vlastně stane s tělesným tukem, když zhubnete. Odchází z těla s potem, močí, nebo ho snad vydýcháte? Možná vás to překvapí, ale odpověď na všechny tyto otázky je ANO, ale nesmíte si snad představovat, že vydechujete kousky špeku.

Když člověk přijímá víc energie, než jí dokáže spálit, ukládá se do tukových zásob, které mají podobu triglyceridů. Menší, řekněme pohotovostní množství energie se ukládá v játrech a svalech jako glykogen. Když začnete hubnout, tělo musí sáhnout pro energii i do tukových zásob a činí tak pomocí poměrně složitých metabolických pochodů, jimiž nejdříve glykogen a později i triglyceridy de facto rozloží.

Z těla pak odcházejí jejich složky coby voda v podobě potu či přes ledviny v podobě moči, případně jako oxid uhličitý přes plíce při vydechování. Při odbourávání tuku se zároveň uvolňuje energie potřebná pro vaše biologické funkce a fyzickou aktivitu, tělo si tím zároveň také vytváří tělesné teplo.

Reklama

Načítám