Hlavní obsah

Sex při menstruaci. Ano, či ne?

Foto: Nomad_Soul, Shutterstock.com

Foto: Nomad_Soul, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Menstruaci stále obestírá spousta mýtů. To se týká i sexu během těchto dní. Toto téma je společenské tabu a všeobecně se má za to, že by se žena měla sexu vyhýbat. Podle odborníků to ale není tak úplně pravda.

Článek

Premenstruační syndrom umí pořádně potrápit a je pochopitelné, že když vás bolí břicho a hlava, jste unavené a připadáte si jako nafouklý balon, nemáte na intimnosti s partnerem náladu. Když se pak situace ustálí, možná byste si i říct daly, je tu ale ono stigma: sex při menstruaci se nehodí, je divný a nehygienický…

Co je na tom pravdy? Musíte se tělesné rozkoši během svých dnů skutečně vyhýbat? „Některé páry se při menstruaci nemilují. Pokud k tomu nemají nějaký specifický zdravotní důvod jako jsou záněty či bolesti, je to zbytečné,“ rozhání hned na úvod obavy přední český sexuolog a předseda Sexuologické společnosti ČLS, docent Jaroslav Zvěřina.

Proč je sex během menstruace bezpečný

Protože se o sexu během menstruace příliš nemluví, může ohledně něj řada žen trpět nejistotou, na jazyku je rovněž pálí bezpočet otázek: Je to zdravé? Nebude to bolet? Je to bezpečné? A co krvácení? Vždyť bude špinavé povlečení, pohovka…

Na všechny dotazy existují poměrně jednoznačné odpovědi hovořící ve prospěch sexu v menstruaci. Za prvé je potřeba říci, že rozhodně bezpečný je. Pokud samozřejmě vy nebo partner nejste HIV pozitivní nebo netrpíte jinou pohlavně přenosnou infekční nemocí nebo záněty. Ačkoliv je méně pravděpodobné, že během cyklu otěhotníte, pokud se nesnažíte o miminko, chraňte se jako běžně.

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Sex při menstruaci bývá tabu, pravdou ale je, že se intimností vzdávat nemusíteFoto: 4 PM production, Shutterstock.com

Bolest vs. rozkoš

Ostych ze sexu během periody může pramenit také ze strachu z bolesti nebo z toho, že si partneři navzájem ublíží. Nejedna žena předpokládá, že muži bude krvácení připadat odpuzující; muž může mít obavy, že působí ženě bolest při styku, může ho rovněž rozrušovat krev, protože si může představovat, že ji zranil.

Pravdou je, že některým ženám může být sex při menstruaci nepříjemný, protože děložní čípek se nachází v nižší poloze. Na druhou stranu je vaginální oblast více prokrvená, to znamená citlivější, což může vést k intenzivnějšímu prožitku. „Sex při menstruaci má pro některé ženy skutečně přednosti, jejich genitál je citlivější a snadněji dospívají k orgasmu,“ potvrzuje Jaroslav Zvěřina.

Jaké jsou výhody

Když se tedy oprostíte od představy, že sex během menstruace je nechutný nebo nečistý, zůstane fakt, že spíše než nevýhody přináší mnohé benefity. A jeden z nich má na svědomí sama krev, která funguje jako přirozený lubrikant. Orgasmické zážitky zase mohou poskytnout úlevu od menstruačních bolestí, a jakmile si žena na milování během periody zvykne, může se stát, že během těchto dnů bude mít na sex mnohem větší chuť. A to jednak kvůli hormonálním změnám, jednak kvůli zmiňované vyšší prokrvenosti genitálu.

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Krev funguje jako přirozený lubrikant, mnoho žen je také díky vyššímu prokrvení citlivějšíFoto: 4 PM production, Shutterstock.com

Na co si dát pozor

Některé ženy si při sexu nechávají tampon, který zamezí krvácení a potřísnění povlečení, podle Jaroslava Zvěřiny to ale není dobrý nápad. „Nedoporučuje se souložit se zavedeným menstruačním tamponem. Nemusí být snadné to cizí tělísko po styku vyjmout,“ vysvětluje. Mnohem praktičtější je v tomto směru menstruační houba, některé ženy se milují i s měkkým menstruačním kalíškem. Obojí je potřeba před akcí i po umýt a dát zpět na správné místo.

Pokud řešíte povlečení, nejjednodušší je připravit pod sebe ručník, případně si užít milování přímo ve sprše nebo počkat na slabší dny, kdy krvácení přechází ve slaboučké špinění. „Dalším řešením jsou i pogumovaná prostěradla nebo jednorázové hygienické podložky, které se používají například u inkontinentních lidí,“ radí gynekolog, porodník a sexuolog Pavel Turčan.

Ve skutečnosti ale nemusíte mít strach, že by pod vámi byla louže krve, jde spíše o pár kapek. 

Zvýšenou pozornost byste pak měly věnovat intimní hygieně. „Logickým doporučením je věnovat větší pozornost než jindy při styku při menstruaci osobní hygieně pohlavních orgánů, případně použití kondomu,“ uzavírá docent Zvěřina.

Načítám