Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět o orgasmu

Foto: Elena Chevalier, Shutterstock.com

Foto: Elena Chevalier, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Bývá to chvilka, pár vteřin naprostého blaha, ale jen málo věcí v životě se té fyzické extázi, kterou orgasmus způsobuje, vyrovná. Přesto toho ale o něm většina lidí moc neví. Jak to tedy s orgasmem je? Tohle byste vědět měli.

Článek

Dá se ho dosáhnout mnoha způsoby, ale nikdy netrvá moc dlouho. Euforie a čisté fyzické potěšení, které při orgasmu prožíváme, z něj i tak činí jednu z nejkrásnějších věcí v životě. Kolik toho ale o vyvrcholení doopravdy víte? Britská expertka na vztahy a sex Tracey Cox nabízí pár opravdu zajímavých informací.

Každý je stejný

Čistě po fyzické stránce je každý orgasmus opravdu stejný. Při vzrušení se krev hrne do genitálií a činí je tak citlivější. A orgasmus není nic jiného než vrácení takto nahromaděné krve zpět do těla pomocí několika silných kontrakcí. „Kromě jiného tyto kontrakce spouštějí uvolňování hormonů, díky nimž cítíte fyzické blaho,“ dodává Tracey Cox.

Proč tedy každý orgasmus prožíváte trochu jinak? Za to vděčíte své hlavě. Protože veškeré rozdíly má na starosti vaše psychika. Jinak orgasmus prožijete, když jste opilí, jinak když jste střízliví. Jinak když prožíváte s partnerem láskyplné období, jinak když to u vás doma spíš skřípe.

U žen vše začíná u klitorisu

Stimulace klitorisu je pro většinu žen naprosto nezbytná, jinak k vyvrcholení ani nedojde. Dokonce i vaginální orgasmy poskytují stimulaci klitorisu, protože vnitřní část klitorisu obklopuje vaginální kanál. „Je prokázáno, že pokud je klitoris méně než 2,5 cm od vaší močové trubice, máte mnohem větší šance při klasické souloži vyvrcholit, než když je dál,“ tvrdí Tracey Cox. Důvod? Když je klitoris blízko močové trubice, je větší šance, že bude při souloži stlačován a vy dosáhnete orgasmu.

Špatný orgasmus existuje

Ne všechna vyvrcholení jsou totiž chtěná a ne každá probíhají v souladu s tím, jak se cítíte psychicky.

Někteří lidé zažili orgasmus i v situacích, které neměly se sexem nic společného – třeba při kojení, při cvičení. A některé oběti sexuálního násilí ho zažili i během útoku, což je důkaz, že naše tělo a mozek se dokáží někdy opravdu zcela rozejít a fungovat nezávisle na sobě. „Říká se tomu nesoulad vzrušení. V takovou chvíli vaše tělo vzrušení cítí, ale váš mozek ne,“ dodává Tracey Cox.

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Psychika má významný vliv na to, jaký prožíváme orgasmusFoto: Jacob Lund, Shutterstock.com

I ženy ejakulují

Ejakulace je věc, kterou většina lidí přisuzuje jen mužům. Ale pozor, umí to i ženy. A není jich málo! „Studie z roku 2013 tvrdí, že 54 procent žen při orgasmu ejakuluje a až 66 procent žen při něm vylučuje moč. Během ženské ejakulace se uvolňují tekutiny, které vylučují malé žlázky na straně močové trubice. Je ale těžké rozlišit ejakulát od moči, protože takto vylučovaná moč je extrémně zředěná a nelze ji cítit,“ vysvětluje Tracey Cox.

Schopnost vyvrcholit je genetická

Podle některých studií se dědí i schopnost dosahovat orgasmu, možná až ze 60 procent. Podle studie z roku 2005 provedené na dvojčatech by vaše DNA mohla být zodpovědná za cokoli od třetiny do 60 procent vaší schopnosti vyvrcholit. „Výzkum z roku 2005 zjistil významný genetický vliv, což znamená, že pokud vaše maminka nemá problémy s orgasmy, pravděpodobně ani vy je mít nebudete,“ upřesňuje Tracey Cox.

Orgasmus tlumí bolest

Tady mají jasnou výhodu ženy. Orgasmus zvyšuje jejich práh bolestivosti až o 75 procent po dobu deseti až dvaceti minut po vyvrcholení. Všechno to souvisí s opojným koktejlem hormonů, které se při něm uvolňují. Mozek žen ale produkuje oxytocin i po dosažení extáze, mužský nikoli. To je důvod, proč se efekt tlumení bolesti vyskytuje pouze u žen — a proč se tak rády po sexu ještě mazlíme.

Foto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Schopnost dosahovat orgasmu je z velké části dána genetickyFoto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Část mozku během orgasmu vypne

Za levým okem je oblast, která je zodpovědná za kontrolu chování, sebeovládání. A ta se při orgasmu na chvilku vypne. To je důvod, proč během těch pár chvilek rozkoše na nic nemyslíte, ničím se netrápíte, nepřemýšlíte, jste zcela volní!

Vyvrcholit lze opravdu mnoha způsoby. Víte, že existuje i Bradavkový orgasmus. Jak na něj?

Reklama

Související témata:

Načítám