Hlavní obsah

Které menstruační pomůcky neohrozí vaše zdraví ani přírodu?

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při menstruaci už dávno nemusíte spoléhat jen na jednorázové vložky a tampony. Přestože se stále těší velké oblibě, možnost volby dostávají i ženy, kterým tyto pomůcky nevyhovují nebo chtějí být ohleduplnější k přírodě.

Článek

Menstruace je nedílnou součástí života žen, přesto se na ni do jisté míry stále pohlíží jako na tabu. Výrobci se o hygienické pomůcky začali více zajímat zhruba na konci 19. století, kdy se začal používat takzvaný menstruační pás. Nosil se zapnutý kolem pasu a připínala se k němu omyvatelná vložka. Od té doby jsme ušli opravdu velký kus cesty a dnešní trh nabízí širokou nabídku pomůcek. A v poslední době se do popředí čím dál tím častěji dostává trend pomůcek, které neškodí ani tělu, ani přírodě.

Látkové vložky proti oděru a vyrážce

Jednorázové vložky jsou oblíbené hlavně pro svou dostupnost, jednoduchost výměny a vnější použití. Mezi jejich zápory ale patří pohyblivost na kalhotkách, nepohodlí při sportu i běžném pohybu a hrozící zapaření i následný vznik zápachu. Dalším negativem je, že některé jsou s parfemací, což citlivé pokožce může vadit. V neposlední řadě vzniká při jejich používání velké množství odpadu.

K dostání však jsou vložky látkové, jež se dají prát a opakovaně používat, případně jednorázové vložky z bio bavlny. Obě možnosti znatelně snižují riziko vzniku alergie a podráždění, jsou bez chemie i plastů, tolik se nezapařují a zabraňují oděru pokožky. Jsou lépe rozložitelné a jejich výroba je mnohem ekologičtější. Někoho může odradit vyšší cena, ta by však v péči o zdraví neměla být rozhodující.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Denní vložka pro střední až silnou menstruaci, opakovaně použitelná. Stojí 110 Kč a prodává ji e-shop Menstruační pomůcky. Bio bavlněná slipová vložka pro každodenní použití. Balení 10 kusů stojí 610 Kč a prodává ho e-shop Tierra VerdeFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Jemné hypoalergenní vložky ze 100% bio bavlny vhodné i pro citlivou pokožku. Balení 10 kusů stojí 160 Kč a prodává ho e-shop Femvie. Menstruační vložky Nefritová svěžest obsahují vrstvu s bylinnými výtažky. Balení 10 kusů stojí 177 Kč a prodává ho e-shop Království TianDeFoto: Archiv firem

Bio tampony ušetří vaše zdraví

Tampony jsou oblíbené hlavně pro jejich diskrétnost a pohodlí při cestování, sportu či návštěvách bazénů. Stejně jako vložky ovšem příliš neprospívají životnímu prostředí a u citlivých jedinců ani zdraví. Hlídejte si také, čím se výrobky bělí, rozhodně by to neměl být chlor, od čehož ale už snad téměř všichni upustili. Pokud si však koupíte organické výrobky, budete mít jistotu, že se to obešlo bez zbytečné chemie. 

Kromě toho mohou někdy klasické tampony vysušovat a odírat sliznici, jejich používání může doprovázet pocit vaginální suchosti a u některých žen jejich tlak způsobuje bolesti hlavy a podbřišku. Zatímco s problémy souvisejícími s tlakem vám nepomohou, ostatní nepříjemnosti mohou řešit tampony z bio bavlny. Šetrněji přilnou ke sliznici, nevpravují do těla chemické látky a lépe se rozkládají.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Tampony z bio bavlny neobsahují žádné chemické látky. Balení o 16 kusech stojí 79 Kč a prodává ho Lékárna Hartmann. Bavlněné tampony bez jakékoliv chemie a plastu. Balení o 14 kusech stojí 140 Kč a prodává ho e-shop FemvieFoto: Archiv firem

Mořské houby dodávají živiny

Alternativou jsou menstruační pomůcky z mořských hub. Jsou savé, mají dezinfekční účinky a po namočení jsou velmi měkké a hebké. Do pochvy se tedy snadno zavádí, jsou pohodlné. A navíc nebrání ani pohlavnímu styku. Jejich velikost si můžete přizpůsobit zastřižením.

Nachází se v nich celá řada pro tělo prospěšných minerálních látek včetně jódu, sodíku nebo třeba křemíku. Dle síly menstruace ji můžete mít zavedenou až osm hodin a po důkladném umytí je možné ji znovu používat. Jedna houbička vám při správné péči vydrží až půl roku.

Někoho od nich může odradit vědomí, že se jedná o živočišný druh, jehož sběr nebude pro přírodu zrovna dvakrát ekologický. Lovci je prý sice sbírají mimo chráněné oblasti a slibují maximální šetrnost, zaručit vám to ale samozřejmě nikdo nemůže.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Menstruační houby – balení tří kusů v různých velikostech stojí 499 Kč a prodává ho e-shop Biooo. Balení tří kusů v různých velikostech stojí 375 Kč a prodává ho e-shop ProzdravíFoto: Archiv firem

Kalíšek vám vydrží několik let

Ještě lepší variantou může být menstruační kalíšek z lékařského silikonu či termoplastu. Oba materiály jsou antibakteriální a zabraňují zápachu, neuvolňují syntetické látky a nenarušují vaginální prostředí. V závislosti na síle menstruace může být zavedený tři až dvanáct hodin. Poté je nutné ho vylít, opláchnout a znovu zavést.

Jeden kalíšek vám vydrží na celý cyklus, používat ho lze i v noci a při správné péči si s ním vystačíte i několik let. Nehodí se ovšem pro ženy, které nesnesou tampony.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Menstruační kalíšek Lunacup se vyrábí ve dvou velikostech, stojí 590 Kč a prodává ho e-shop Lunacup. Kalíšek LadyCup se vyrábí ve dvou velikostech, stojí 479 Kč a prodává ho e-shop EconeaFoto: Archiv firem

Kalhotky vám zaručí pohodlí

Pro ekologicky smýšlející ženy jsou ideální menstruační kalhotky. Kvalitní modely se nezapařují a neodírají kůži. Nemusíte se bát ani pocitu vlhkosti či zápachu, s nimiž si poradí účinná savá vrstva. Většina modelů bývá velmi pohodlná, od běžného spodního prádla je na první pohled nerozeznáte a k dostání jsou v různých barvách i střizích.

Kalhotky se vyrábějí pro menstruace o různé síle, jejich doba nošení se pohybuje od osmi do dvanácti hodin a po použití je nutné je vyprat. Na jeden cyklus je tedy třeba mít více kousků, přičemž jeden vám vydrží na jeden až dva roky.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Noční menstruační kalhotky pro silnou menstruaci. Stojí 999 Kč. Tenké a prodyšné brazilky jsou vhodné pro dny se slabou menstruací. Stojí 749 Kč. Oboje vyrábí a prodává e-shop SnuggsFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Vyšší bordó kalhotky mají zdvojenou savou vrstvu, zvládnou tedy i velmi silnou menstruaci. Stojí 999 Kč. Černé kalhotky s vysokou savostí – vnitřní část je ušitá z merino vlny. Stojí 899 Kč. Oboje vyrábí a prodává e-shop SayuFoto: Archiv firem

Reklama

Související témata:

Načítám