Hlavní obsah

Signály, že můžete překonat nevěru

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Reklama

Byl vám nevěrný, ale vy ho prostě milujete, a i když to bolí, nechcete o ten vztah přijít. A ani on se nechce rozvádět. Máte šanci to překonat? Přenést se přes tu zradu? Tohle jsou signály, že ano!

Článek

Nevěra samozřejmě vztah vždy velmi silně zasáhne, ohrozí jeho stabilitu, a velmi často ho zničí. Přesto se řada lidí z mnoha důvodů (děti, dlouhá společná minulost, láska…) snaží vztah i po odhalené nevěře zachránit. Některým se to podaří, jiným ne. Patříte mezi ty, kteří nevěru ustojí? Tohle jsou známky, že šanci máte.

1. Je to poprvé

Pokud je to vaše první zkušenost s nevěrou, naděje tu je. Nikdo není dokonalý, chyby dělá každý a nedat si druhou šanci by byla asi škoda. Jestli vám však byl partner v minulosti už několikrát nevěrný, nejspíš se to nikdy nezmění.

Za jeho opakovanými zálety může být cokoli – nízké sebevědomí, které si s pomocí milenek navyšuje, hluboké vztahové problémy, před nimiž utíká do cizích postelí, nulová vztahová inteligence. Je to ale jedno, tenhle chlap vám nikdy věrný nebude. Jde jen o to, abyste si to konečně přiznaly.

2. Nebyly v tom city

Žádná nevěra není v pořádku, ale pokud má být něco označeno za menší zlo, je to nějaký jednorázový úlet, opilecký sex po večírku, slabá chvilka, kdy podlehl touze. Byl to „jen“ sex na jednu noc, ale nejspíš žádné city a už vůbec to nebyl vztah. Je to pryč.

Jestliže vás ale delší čas podváděl, měl stálou milenku, je to horší. Vzniklo mezi nimi i jiné než jen fyzické pouto, a to se nezpřetrhává tak snadno. Ne že by to bylo nemožné, ale je to zkrátka komplikovanější.

Foto: Marina Fedosova, Shutterstock.com

Vždycky je to těžké, ale když jde jen o sex, nikoli o city, šance, že to zvládnete, jsou vyššíFoto: Marina Fedosova, Shutterstock.com

3. Mluvíte o tom

Je to obrovská rána pro váš vztah, a i když je vám to oběma nepříjemné, měli byste o tom mluvit. Nejspíš máte tunu otázek – proč, jak dlouho, s kým, jak často… A dokud na tyhle otázky nedostanete odpovědi, nejspíš se neposunete dál. Tajností bylo dost, teď je čas na upřímnost (byť v rámci taktu by neměl váš záletný partner zabíhat do krajních detailů).

Pokud ale váš partner zarytě mlčí, odmítá se k čemukoli vyjádřit, moc šancí nemáte. Mlčením nevěru jen zakopnete pod postel, kde bude tlít a tlít, až spolu v jedné ložnici jednoho dne nevydržíte.

4. Přijal zodpovědnost

Ve vztahu jsou na všechno vždy dva, nic není jen černé nebo bílé. Faktem ale je, že rozhodnutí skočit do postele s jinou, učinil jen on sám. Možná to byl důsledek nějaké nespokojenosti ve vztahu s vámi, útěk před něčím nebo za něčím, ale to na věci nic nemění. Správné je vztahové problémy řešit, nikoli je zalepit mimomanželským sexem.

A v tomto směru by se k tomu měl váš partner postavit. Přijmout zodpovědnost za své (špatné) rozhodnutí, nikoli svalovat vinu na cokoli jiného. Koneckonců, opravdu chcete žít s mužem, který říká něco ve smyslu „Ty jsi taková a maková, proto mi bylo s Janičkou dobře!“?

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Pokud se partner snaží svalit vinu na vás nebo kohokoli jiného, není to dobré znameníFoto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

5. Ochota ke změnám

Nikdy to nebude jako dřív, nevěra váš vztah změnila. Ale pokud se budete oba snažit, může ho změnit k lepšímu. Je to paradox, ale vaše láska se může touto nehezkou zkušeností posílit. Musíte být ale ochotní leccos změnit – oba! Jinak si budete nevěrní znovu a znovu.

Měli byste si upřímně promluvit, vzájemně probrat, co se vám na vašem vztahu líbí, co naopak byste rádi změnili. Neberte to jako kritiku, ale spíš jako konstruktivní debatu, která přinese lepší výsledky.

A pozor, sem patří i ochota vyhledat v případě potřeby odbornou pomoc. Chlap, co je ochoten zajít do manželské poradny nebo za terapeutem, si druhou šanci určitě zaslouží.

6. Je vám spolu fajn

Samozřejmě je potřeba vynechat tu počáteční fázi po zjištění nevěry. To na něj máte vztek, zlobíte se, jste nešťastní a doma máte pořádné dusno. Ale když tohle odezní, když se situace trochu zklidní, jak vám spolu je? Umíte alespoň chvílemi nemyslet na jeho nevěru, smějete se společně, těšíte se třeba na společnou večeři nebo na výlet? To je totiž základ.

Pokud vám spolu není příjemně, nemá cenu se přemáhat. Tenhle slepený hrnek se stejně dřív nebo později opět rozpadne na tisíc kousků.

Některé věci opravit lze, některé ne. A je potřeba se s tím smířit a neplýtvat časem a energií. Tohle 6 signálů, že váš vztah nebude nikdy fungovat.

Reklama

Související témata:

Načítám