Hlavní obsah

Zdraví nebezpečné! 5 typů potravin, které nikdy nejezte prošlé

Foto: MilanMarkovic78, Shutterstock.com

Foto: MilanMarkovic78, Shutterstock.com

Reklama

Najdete v lednici zapadlý kelímek jogurtu, kus sýru nebo netknuté balení salátu. Datum na obalu sice značí minulý týden, ale těch pár dní... To se nemůže nic stát. U řady potravin to skutečně platí, ale zdaleka ne u všech!

Článek

Asi každý už někdy snědl nějakou potravinu po expiraci. Kdo říká že ne, tak o tom možná jenom neví... Není to nic, za co by se člověk měl stydět. Jako mnohem větší prohřešek vidíme vyhazování jídla úplně zbytečně.

Nicméně, existují potraviny, které byste prošlé opravdu jíst neměli. Jejich konzumace totiž představuje nemalá zdravotní rizika – průjmy, bolesti žaludku a trávicí potíže jsou to nejmenší.

„Na prošlé, zkažené potraviny by měli být opatrní zejména lidé, kteří trpí poruchou imunity nebo dostávají léky na léčbu leukemie či rakoviny, a také těhotné ženy,“ varuje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., garantka iniciativy Vím, co jím a piju.

Minimální trvanlivost x Spotřebujte do…

Trvanlivost se označuje dvěma způsoby. „Pro potraviny, které snadno podléhají zkáze, se používá datum použitelnosti, které můžete nejčastěji vidět jako ,Spotřebujte do‘. Tyto potraviny se po tomto datu nikdy nesmějí prodávat,“ popisuje Ing. Hana Málková, odbornice na bezpečnost a kvalitu potravin ze společnosti STOB – stop obezitě.

Zde ve většině případů – až na pár výjimek, jako jsou třeba některé jogurty či mazací sýry – platí, že po uvedeném termínu byste je konzumovat neměli.

Jiným případem jsou produkty označené slovy „Minimální trvanlivost“. „Minimální trvanlivost se používá u trvanlivějších potravin a je možné je – řádně označené – prodávat i po tomto datu. Prodejce zodpovídá za jejich zdravotní nezávadnost a většinou se dají i po mírném překročení data bez obav konzumovat, uvádí Hana Málková.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Potraviny, u nichž je uvedena minimální trvanlivost, se mohou prodávat i po tomto datu. Musejí být však řádně označené Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Co nikdy nejíst prošlé?

Výše uvedené pravidlo vám může při rozhodování, zda potravinu konzumovat i po vypršení trvanlivosti, nebo nikoli, velmi pomoct. Nicméně – u řady nebalených výrobků bývají tyto údaje k dispozici jen v prodejně. Pro tyto případy si zapamatujte druhy, které patří mezi nejrizikovější.

Čerstvé maso, ryby a mořské plody

„Maso, ryby a mořské plody poskytují ideální prostředí pro množení bakterií, proto se je snažte konzumovat vždy co nejčerstvější a dbejte na jejich správné skladování. Když je po uplynutí doby použitelnosti nebo pokud maso zapáchá, rozhodně ho nekonzumujte,“ doporučuje Hana Málková.

Zvláště obezřetní buďte v případě masa drůbežího, všech ryb, ale také u mletého masa – právě u nich je riziko zkažení největší.

Raw šťávy

Stále populárnější zastudena lisované šťávy mají nesporně řadu benefitů. Tělu ale prospívají skutečně jenom čerstvé. Jejich životnost bývá kvůli vynechání pasterizace a absenci konzervačních látek velmi krátká. Tyto nápoje rychle podléhají zkáze a jsou mimořádně náchylné ke kontaminaci bakteriemi nebo kvasinkami.

Foto: Arman Zhenikeyev, Shutterstock.com

Trvanlivé mléko můžete konzumovat i několik dní po expiraci. Nepasterované mléko a mléčné výrobky však rozhodně neFoto: Arman Zhenikeyev, Shutterstock.com

Nepasterované mléko a sýry

Podobně jako s raw šťávami je to i s dalšími nepasterovanými potravinami. Problémy často způsobují i mléko a sýry. „U potravin, které nebyly ošetřeny vysokou teplotou či jiným konzervačním postupem, hrozí rychlé pomnožení mikroorganismů a nebezpečí nákazy,“ vysvětluje Hana Málková.

Šunka a uzeniny

„Šunka obsahuje velké množství vody, a proto se může velmi rychle zkazit, zejména není-li skladována v chladu. Lépe jsou na tom s trvanlivostí trvanlivé salámy, u těch je potřeba dát pozor především na plísně,“ říká Hana Málková.

„U plísně platí, že jakmile najdete jen malou ťupku, musíte vyhodit úplně vše. Jejich spory totiž prorůstají v celou potravinu,“ doplňuje Karolína Hlavatá.

Pochoutky z lahůdkářství

Sladké zákusky, krémové dorty, majonézové chlebíčky a saláty jsou nezřídka připravené z výše zmíněných problematických surovin, a proto představují ideální prostředí pro množení bakterií.

„Často se navíc jedná o nebalené potraviny, u kterých je riziko ještě vyšší. Může dojít k nesprávné manipulaci ze strany obsluhy, časté je i nedodržení chladicího řetězce a podobně. Tyto potraviny je tedy potřeba zkonzumovat co nejdříve po nákupu,“ varuje Hana Málková.

Obecně platí, že je nutné se řídit svými smysly, tedy vzhledem a pachem podezřelého kousku, a podle toho jeho aktuální stav vyhodnotit. Někdy je možné potraviny po expiraci zachránit tepelnou úpravou (například uzeniny, případně i sýry) – ovšem jen tehdy, pokud výrazně nezapáchají a není na nich viditelná plíseň.

Snědli jste někdy prošlou potravinu a pak jste toho litovali?

Reklama

Související témata:

Načítám