Hlavní obsah

Silvestrovské pohoštění jinak: Upečte ho!

Foto: Petr Makovička

Čekáte silvestrovské hosty, a jednohubky vám přijdou málo? Inspirujte se u MichalaFoto: Petr Makovička

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednohubky máte už léty osvědčené, spíž přecpanou oříšky, brambůrkami i tyčinkami, ale stále máte pocit, že té pravé silvestrovské hostině přece jen něco chybí? Rozpalte troubu a připravte chuťovky přímo v ní! Přinášíme vám originální nápady na kuřecí křídla, rolky či trojúhelníčky s lososem!

Článek

Silvestrovské pohoštění je jistě pro spoustu z vás noční můrou. Co připravit, aby to nebylo nudné? Čím překvapit návštěvu a co jí nabídnout, aby byla spokojená? Možná vám pomůžou naše dnešní nápady na velmi „jedlé“ party dobroty.

Povidlová křidélka

Potřebujete: 1 kg kuřecích křídel, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžičky chilli, 4 lžíce povidel, 3 lžíce oleje, 1 lžíci dijonské hořčice, sůl a pepř.

Foto: Petr Makovička

Křidélka přijdou jistě k chutiFoto: Petr Makovička

Kuřecí křídla omyjte ve vlažné vodě, nandejte je do mísy a promíchejte se sójovou omáčkou, chilli, ohřátými povidly (lépe se roztírají), olejem a hořčicí. Dochuťte solí a pepřem a nechte naložené v marinádě přes noc v lednici. Druhý den křídla pečte při 180 stupních Celsia asi 30 minut.

Vyzkoušet můžete i pikantní křidélka, která dělají v amerických restauracích! Najdete je na v článku Menu z fastfoodu podomácku a lépe!

Parmezánová rajčata

Potřebujete: 4 rajčata, 50 g jemně strouhaného parmezánu, oregano, 4 lžíce extra panenského olivového oleje.

Foto: Petr Makovička

Jednoduchá, rychlá a chutná silvestrovská rajčataFoto: Petr Makovička

Rajčata dobře omyjte a příčně nakrájejte na 3 mm silné plátky. Ty rozložte na plech na pečicí papír, pokapejte olejem, posypte parmezánem, oreganem (ideálně čerstvým) a dejte péct do trouby při 200 stupních Celsia asi na 10 minut. Pokud chcete zkusit jinou verzi, obměňte parmezán s oreganem za bazalkové pesto.

Výborné jsou i podobně pečené brambory. Recept od kolegyně Jany Chmelíkové hledejte v článku Souboj receptů: Pohoštění pro návštěvy.

Špenátové kapsičky

Potřebujete: 1 plát listového těsta, 250 g čerstvého baby špenátu, 100 ml husté zakysané smetany, bazalku, 250 g anglické slaniny nebo pancetty, 100 g plátkového tvrdého sýru, vejce na potření.

Foto: Petr Makovička

Pracnější, ale zato elegantní pohoštění na silvestrovský stůlFoto: Petr Makovička

Vyválené listové těsto poklaďte plátky sýru a slaniny. Na tuto vrstvu rozprostřete špenát, který jste spařili horkou vodou a přecedili. Po celé ploše ještě rozprostřete zakysanou smetanu, posypte bazalkou a těsto nakrájejte na obdélníky o velikosti 4 x 6 centimetrů. Každý obdélníček srolujte, případnou vytékající náplň trochu otřete a rolky poskládejte na plech s pečicím papírem. Každou ruličku potřete rozšlehaným vejcem a celou dávku pečte v troubě při 180 stupních Celsia asi 20 minut.

Pokud se vám nechce ztrácet čas s pečením v troubě, sáhněte po pomazánkách. V článku Babiččiny recepty: Skvělé pomazánky jich najdete spoustu!

Lososové trojúhelníčky

Potřebujete: 150 g brambor, 100 g uzeného lososa v plátcích, 2 stonky jarní cibulky, 2 lžíce kokosového mléka, špetku soli a pepře, 2 lžičky citronové šťávy, 2 stroužky česneku, 1 vejce, 1 lžičku chilli, parmezán na posypání.

Foto: Petr Makovička

Výrazné lososové trojúhleníčky zaujmou nejen chutíFoto: Petr Makovička

Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a 15 minut povařte v osolené vodě. Poté je slijte a šťouchadlem rozmačkejte spolu s kolečky jarní cibulky. Přimíchejte na kousky natrhané plátky lososa, prolisovaný česnek, kokosové mléko, citronovou šťávu, chilli, sůl a pepř a nakonec i vejce. Dobře promíchejte a ze směsi na plechu s pečicím papírem tvarujte trojúhelníčky. Posypte parmezánem a pečte v troubě asi 10 minut při 200 stupních Celsia. Dobré jsou jak teplé, tak i studené!

A jaké pohoštění připravujete letos vy? Já určitě nezapomenu připravit naši tradiční pomazánku z taveného sýru ( recept najdete v souboji zde). Užijte si poslední den v roce a nezapomeňte se o své nápady z kuchyně podělit v diskusi pod článkem!

Reklama

Načítám