Hlavní obsah

Šípek: 3 způsoby, jak ho využít

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na nastuzení je nejlepší šípkový čaj, říkávaly kdysi babičky a platí to dodnes. Můžete si ho udělat jak z čerstvého šípku, který je právě teď v nejlepší kondici, nebo ze sušeného – naučíme vás, jak ho uchovat. A kdybyste se nechtěli pouštět do velkých akcí, máme dva tipy na rudé dekorace.

Článek

Jakmile se přehoupnou prázdniny, už se to začne na mezích červenat. Letošní slunečné babí léto dodalo šípkům sytou barvu a spoustu vitaminů, tak neváhejte a pár si jich nasbírejte. Poradíme, jak s nimi můžete naložit.

Zázračný všelék? Ano!

Šípková růže není známa jen z pohádek. Díky vysokému obsahu vitaminů se šípky drží v pomyslné hitparádě léčivých přírodnin na předních místech. Aby ne! Jsou doslova nabité vitaminy C, B a K i karotenem, fosforem, vápníkem a draslíkem.

Když zalistujete ve starých bylinkářských knihách, zjistíte, že nejčastěji se doporučovaly proti chřipce, nachlazení a zánětům dýchacích cest. Využití šípku je ale mnohem širší. Pomáhá řešit problémy s močovými cestami, ledvinovými a žlučovými kameny, zadržováním tekutin či vysokým cholesterolem.

Odpradávna jej užívaly ženy při silné menstruaci a léčily se jím hemoroidy. Šípkový čaj byste měli pít při krvácení dásní, paradontóze, a pokud chcete posílit imunitu a normalizovat srážlivost krve. Nespornou výhodou je i to, že se šípkový čaj může pít neomezeně celou zimu, což u většiny bylinek nebývá.

Praktické rady při sběru a sušení

Jak poznáte, že je ten správný čas sbírat šípky? Nejčastěji je to na konci září a začátku října, ale slunečné dny posledního měsíce udělaly své, takže teď je nejlepší doba na sběr. Měly by být sytě rudé až vínové a při zmáčknutí ještě tvrdé. Změklé kousky neberte, mohly utrpět přízemními mrazíky. Asi není třeba připomínat, že růže má trny a je třeba se na sběr vybavit rukavicemi a nůžkami.

Foto: Tomáš Rubín

Bubáka a stopku odstraňte vždy, ať už budete sušit celé plody nebo bez semínek Foto: Tomáš Rubín

Nejvíce zdraví prospěšných látek je v čerstvých šípcích a je možné je konzumovat přímo. Dužina (pokud se červenému kabátku kolem semínek dá takto říkat) je poměrně tvrdá, zato chutná příjemně – jako slupka z jablka.

Foto: Tomáš Rubín

Semínek je uvnitř docela hodně a někdy jdou špatně odstranit – pomozte si ostřejším koncem lžičkyFoto: Tomáš Rubín

Omyjte plody pod teplou vodou, rozkrojte je na půl a odstraňte veškerý obsah. Semínka vydlabejte a nezapomeňte na jemné „chloupky“, které mohou nejen alergikům dělat nepříjemnosti při dýchání. Očištěnou dužinu proto ještě jednou důkladně properte, nejlépe na sítku pod tekoucí vodou.

Foto: Tomáš Rubín

Semena šípku jsou opatřena takovými „chloupky“, kterých se raději zbavte důkladným propráním ve vodě Foto: Tomáš Rubín

Pak můžete půlky šípků rozmixovat hodně na jemno a směs použít do kaše nebo smoothie, ale chce to opravdu výkonný mixér. Drobky nebo kaši (záleží na míře rozmělnění) můžete zhruba tři dny uchovat v lednici v uzavřené sklenici.

Sušení šípku není věda

Tradiční cesta uchování zdraví z šípků je jejich sušení. Standardně se suší celé plody zbavené černého bubáku a stopky, rychleji však budou usušené očištěné poloviny. Můžete je pozvolna sušit na vzduchu, když je rozprostřete v jedné vrstvě na plech a umístíte do dobře větrané místnosti na několik týdnů.

Pokud už topíte, můžete šípky nasypat do staré silonkové podkolenky, zavázat a položit na radiátor topení (u jiných zdrojů tepla zvažte kontakt s umělými vlákny). Obecně má však metoda sušení na vzduchu jednu nevýhodu – některé vlhčí šípky mohou uvnitř plesnivět, což okem nezjistíte, jenže čaj to pak znehodnotí.

Foto: Tomáš Rubín

Test, zda jsou šípky správně usušené, je snadný – zmáčkněte je mezi prsty, a jestli jsou dost tvrdé a uvnitř suché, drolivé, je to onoFoto: Tomáš Rubín

Bezpečnější variantou z tohoto hlediska je sušení v troubě nebo sušičce potravin (pokud ji máte, obsahuje i doporučení ohledně doby sušení pro různé druhy plodů). Do trouby dejte šípky na plech v jedné vrstvě a sušte v teplotě 50 až 55 stupňů C, určitě ne více, abyste je nespálili, a nezničili tak všechny cenné látky.

V průběhu sušení je nutné na pár centimetrů pootevřít dvířka trouby, aby mohla odcházet vlhkost. Doba je individuální, ale při našem experimentování jsme zhruba 100 g očištěných půlek sušili 12 hodin. Ovšem celé plody chtěly do dokonalého vysušení 20 hodin. Že jsou hotové, poznáte zmáčknutím – měly by být úplně tvrdé, lámavé, ovšem stále syté barvy.

Jak proměnit šípek v nápoj?

V prvé řadě šípky, ať už celé nebo půlené, rozdrťte na malé kousky. Můžete k tomu použít mixér, ale stačí i zipový sáček a váleček na těsto nebo palička na maso. Ohledně přípravy čaje máte v zásadě dvě možnosti. Pokud chcete získat nápoj s co nejvyšším obsahem vitaminu C, zalijte dvě vrchovaté lžíce sušených šípků půllitrem vlažné vody (do 50 stupňů C) a nejlépe v termosce nechte vylouhovat přes noc. Ráno výluh slijte a můžete popíjet buď studený, nebo ohřátý na pitnou teplotu.

Hydratované šípky však nevyhazujte! Zalijte je dalším půllitrem, ovšem vařící vody, a zhruba po 15 až 30 minutách si můžete vychutnat mnohem silnější „čaj“ příjemné chuti. Dokonce i třetí zalití, opět vařící vodou, je pro tělo přínosem.

Pokud jste použili celé šípky, v obou případech doporučujeme tekutinu důkladně přecedit přes sítko a pak ještě přes plátýnko. Jen tak se zbavíte nežádoucích jemných chloupků.

Šípkové okno do světa

Foto: Tomáš Rubín

Výroba takovéto podzimní dekorace vám nezabere více než patnáct minut, a navíc je úplně zadarmo Foto: Tomáš Rubín

Pro ty, kteří si chtějí šípek užít jen v dekorativním pojetí, máme tip na jednoduchý skorověnec. Okýnko na dveře je vytvořeno čtyřmi větvičkami svázanými režným provázkem. Kousek břečťanu jen tak halabala omotáte po obvodu a drátkem nebo silonem připevníte pár šípkových větviček. Lístky zvadnou po dvou či třech dnech, tak je pak jen otrháte, ale červené plody budou okénko zdobit vesele dál.

Svíčky v šípkovém sevření 

Foto: Tomáš Rubín

Šípky se dají navlékat jako korálky poměrně snadno a z mechu vystřihnete nůžkami jakýkoli tvar, tak se do toho pusťte Foto: Tomáš Rubín

Roztomilý svícen vznikne tak, že šípky navléknete jako korálky na drátek a omotáte jím čajovou svíčku. Mechová zahrádka kolem je vytrvalým dotekem podzimu.

Tak co, kdy se vydáte na šípkovou výpravu? Nebo už máte nasbíráno? 

Související témata:

Načítám