Hlavní obsah

Sladká inspirace: Dezerty s letním ovocem!

Foto: Greta Blumajerová

Čokoládová pěna, úžasná roláda a falešné tiramisu. Kdo by dodolal?Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Jestli jste byli v posledních dnech v lese, nemohli jste přehlédnout ostružiníky obsypané černými plody. Nejen z ostružin, ale i z dalších letních drobných druhů ovoce si můžete připravit následující tři lahodné dezerty!

Článek

Jahody, maliny, ostružiny, borůvky, rybíz. A určitě by se našly i další druhy drobných lesních či zahradních plodů, které přímo vybízejí k upečení něčeho dobrého. Některé už dozrály a budete muset sáhnout do zásob v mrazáku či po kompotovaných skleničkách, ostružinová sezona je ale v těchto dnech v plném proudu a během září přibudou brusinky. Tak hurá do toho!

Skorotiramisu podle čtenářky Dany Fojtíkové

Na 4 porce potřebujete: 1 kelímek (250 g) mascarpone, velký (200 g) ochucený jogurt podle druhu ovoce, 200 g ovoce (v našem případě to byly jahody), 2 lžíce cukru, 200 ml silné černé kávy a asi 150 g cukrářských piškotů

Foto: Greta Blumajerová

Kombinace mascarpone a ochuceného jogurtu vám bude chutnatFoto: Greta Blumajerová

Postup:Mascarpone smíchejte s jogurtem a metličkou vyšlehejte dohladka. Ovoce nakrájejte podle potřeby na menší kousky, zasypejte cukrem a vidličkou rozmačkejte. Piškoty postupně namáčejte z jedné strany do kávy a rovnejte do mističek. Na ně přijde vrstva rozmačkaného ovoce, pak vrstva krému. Postup ještě jednou zopakujte a dejte odležet a ztuhnout asi na 2 hodiny do ledničky.

Čokoládová pěna na nadýchaném piškotu s lesní směsí

Na 4-6 kousků (podle velikosti formiček) potřebujete:2 vejce, 60 g cukru krupice, 50 g hladké mouky, 1 vrchovatou lžičku kakaa. Na krém 2 žloutky, 100 g hořké čokolády, 50 g cukru krupice, 250 ml min. 33% šlehačky, 1/2 sáčku želatinového ztužovače do šlehačky (pokud máte čas chladit dezerty aspoň 4 hodiny, můžete jej vynechat). Na dozdobení asi 200 g drobných lesních či zahradních plodů, 2 sáčky želatiny v prášku a 50 g mandlových lupínků.

Foto: Greta Blumajerová

Lehký piškot, měkká pěna a lesní plody. To prostě musí být dobré!Foto: Greta Blumajerová

Postup: Vejce rozklepněte do mísy a vyšlehejte s cukrem do pěny. Do té postupně zašlehejte mouku prosátou s kakaem. Těsto nalijte na plech v asi 5 mm silné vrstvě a dejte péct při 180 stupních na 7–8 minut. Pak se pusťte do krému. Nejdřív vyšlehejte šlehačku dotuha a nalámanou čokoládu rozpusťte. V misce nad párou vyšlehejte žloutky s cukrem do hladké pěny. Tu pak spolu se zchladlou čokoládou opatrně vmíchejte do šlehačky. Želatinový ztužovač do šlehačky rozmíchejte podle návodu ve vodě a ihned vmíchejte do krému.

Kruhovými formičkami vysokými asi 6 centimetrů vykrojte z vychladlého korpusu „dno“ dezertu. Do formičky nalijte na korpus krém a dejte asi na hodinu ztuhnout do lednice. Nakonec navrch dejte ovoce a přelije tekutou želatinou nebo cukrářským želé. Dejte znovu ještě asi na hodinu chladit. Před podáváním dezerty vytlačte z formičky (želé případně od ní odlepte nožem) a z boků lehce obalte v mandlových lupíncích. Hotovo, můžete podávat!

Bezé roláda s krémem z bílé čokolády a ostružinami

Na 1 roládu potřebujete: 4 bílky, 3/4 hrnku cukru krupice, 1 lžíci cukru krupice na posypání, 120 g smetanového sýra (Philadelphia, Lučina nebo třeba Gervais), 1 kelímek (200 g) zakysané smetany, 100 g bílé čokolády a velkou hrst ostružin

Foto: Greta Blumajerová

Sladké křehké bezé se s krémem z bílé čokolády a ostružinami skvěle doplňujeFoto: Greta Blumajerová

Postup: Nejdřív zapněte troubu na 180 stupňů a plech (o velikosti asi 25 x 30 cm) vystelte pečicím papírem. Bílky vyšlehejte s cukrem (jak správně připravit „těsto“ na bezé dezerty a další recepty z něj najdete v tomto článku) do pěny krémové konzistence. Toto těsto pak rovnoměrně rozprostřete na papír a dejte na 10–12 minut péct. Upečené bezé překlopte na jiný papír posypaný krupicovým cukrem a nechte vychladnout.

Čokoládu rozpusťte a smíchejte se smetanovým sýrem a zakysanou smetanou. Z vychladlého těsta opatrně (!!!) sundejte vrchní papír, na kterém se peklo. Pak je rovnoměrně potřete krémem, posypejte omytými ostružinami a velmi opatrně srolujte jako roládu. Tu zabalte do papíru, který je pod ní a dejte ztuhnout do lednice. K opatrnosti nevyzýváme zbytečně, bezé je velmi křehké a byla by škoda, aby celé popraskalo a roláda se rozpadla! Ztuhlou roládu nakrájejte na plátky a podávejte nejlépe s šálkem dobré kávy :-).

Dáváte přednost klasickým drobenkovým koláčům, nebo se občas vrhnete i do různých pěn a dalších nepečených dezertů? Hlasujte v anketě na našich facebookových stránkách, ať pro vás můžeme chystat recepty přímo na míru!

Reklama

Načítám