Hlavní obsah
3,4
(40)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Aktualizováno

Milujete kefírové buchty stejně jako my? Neváhejte ani chvilku a pusťte se hned do přípravy téhle lahodné vláčné buchty. Je hotová za chviličku a pochutná si celá rodina.

50 min.
Příprava
55 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu
  • 200 g čokolády 60%
  • 150 g másla
  • 4 ks vejce
  • 250 g cukru
  • 30 ml instantní kávy
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 300 g hladké mouky
  • 2 lžičky sladkého koření
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 250 ml kefíru
Na vymazání a vysypání
  • 1 dkg tuku
  • 1 dkg hrubé mouky
K podávání
  • kefír
  • mléčná čokoláda
Článek

Postup

01.

Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu! Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, přilijte k ní horkou kávu a vanilkový extrakt, vše metlou dobře promíchejte a nechte vychladnout.

02.

Troubu zapněte na 175 stupňů. Mouku prosejte přes síto a promíchejte s práškem do pečiva, jedlou sodou a směsí koření (mletá skořice, hřebíček, badyán, nové koření, anýz, kardamom... Podrobnosti, jak si koření namíchat, se dozvíte zde).

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Změklé máslo vyšlehejte s krupicovým cukrem do pěny. Postupně do směsi zašlehejte i jedno vejce po druhém. Vždy, než přidáte další vejce, musí být hmota v míse jednolitá. Pak vmíchejte rozpuštěnou čokoládu a nakonec střídavě i kefír a mouku.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

04.

Formu o rozměrech 23 x 23 cm podle potřeby vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Nalijte do ní těsto, vršek můžete, ale nemusíte, posypat nasekanou čokoládou nebo ozdobnými čokoládovými vločkami.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

05.

Koláč vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 55 minut. Z hotové buchty vyndáte po zapíchnutí úplně suchou špejli. Diana buchtu pekla v menší formě, než je uvedená v rozpisu (měla 18 x 18 cm), takže je těsto vyšší, úměrně tomu se i doba pečení protáhla zhruba o 15 minut.

06.

Upečený koláč nechte vychladnout a ideálně i do druhého dne uležet. Kousky nakrájené buchty podávejte přelité trochou kefíru a posypané nasekanou čokoládou.

Související témata:

Načítám