Hlavní obsah

Mazanec z tvarohového těsta

Hodnocení:
(32)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
45 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
střední

Velikonoce už klepou na dveře, a tak je na čase pustit se do tradičních dobrot. Že je mazanec trochu nuda? Tak vyzkoušejte nekynutý a s tvarohem!

Ingredience pro:
1 mazanec
Těsto
  • 500 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 140 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 120 g cukru krystal
  • 1 vejce
  • 250 g měkkého tvarohu
  • kůra z jednoho citronu
  • šťáva z jednoho citronu
  • kůra z půlky pomeranče
  • 2 lžíce rumu
  • 50 g rozinek
  • 1 hrst mandlových lupínků
Na potření
  • 1 vejce
Článek

Postup

Krok 1: Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu, připravte si je proto zavčasu.

Krok 2: Máslo vyšlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem. Do vyšlehané pěny přidejte vajíčko, tvaroh a nastrouhanou kůru z citrusů i šťávu.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 3: Nakonec vlijte 2 lžíce rumu a vsypte sypkou směs z mouky, soli a prášku do pečiva. Vše důkladně promíchejte (můžete použít i robot) a propracovávejte, dokud nevznikne nelepivé těsto. Do těsta přisypejte rozinky a znovu propracujte.

Foto: Jakub Jurdič

 Krok 4: Na plech z těsta vytvarujte mazanec a potřete ho vajíčkem. Navrchu udělejte nožem křížek a posypejte plátky mandlí. Dejte péct do předehřáté trouby na 170 °C na 50 minut.

ynezorPumanzeSaNyknalC