Článek
Postup
Krok 1: Bílá vejce opatrně omyjte ve vodě se saponátem, abyste je zbavili veškeré mastnoty.
Krok 2: Pro hnědočervenou barvu vhoďte do hrnce dvě hrsti cibulových slupek, pro světlou červenou jednu až dvě pokrájené řepy, pro modrou čtvrtinu nakrouhaného červeného zelí a pro žlutou tři lžičky mleté kurkumy. Přidejte lžičku soli, lžíci octa (díky němu bude barva výraznější a vejce půjdou i lépe loupat) a asi tři hrnky nebo tolik vody, abyste vajíčka ponořili – ale zatím to nedělejte.
Krok 3: Vodu s „barvidly“ přiveďte k varu a asi pět minut povařte. Přidejte vejce, osm minut vařte, stáhněte z ohně a nechte do druhého dne v nálevu vychladnout. Pro výraznější barvy ponechte v nálevu ještě déle – řepě by to vysloveně prospělo.
Krok 4: Vajíčka opatrně vyndejte, nechte uschnout a dozdobte třeba voskem nebo samolepkami. Druhá varianta je vejce před vařením obvázat gázou či na ně připevnit větvičky, kvítky a lístečky, které po obarvení zůstanou světlé. Vejce můžete pro větší lesk lehce potřít sádlem či olejem.
Tip: Jak vidíte na videu, nejlépe vyšla modrá ze zelí, hnědavá z cibule a žlutá z kurkumy, s řepou výrazné barvy docílíte jedině při větším množství řepy a delším louhování. Vyzkoušet ale můžete i mladý ječmen, trávu, špenát nebo kávu.
Zkoušeli jste jiné způsoby přírodního barvení vajec? A jestli nemáte ruku ani oko na složité zdobení voskem, vyzkoušejte zdobení kraslic pomocí gumiček. A pokud vás láká pohanská minulost, ozdobte vajíčka starodávnými magickými symboly. A pokud vás zajímá, po jakých vajíčkách v obchodě (ne)sáhnout, podívejte se na tento díl pořadu A dost! na Stream.cz.