Hlavní obsah
2,9
(917)
 

Když už tradice, tak se vším všudy! Zkuste letos velikonoční vajíčka obarvit tak, jak se to dělalo dříve: pomocí ingrediencí, které máte doma nebo je snadno pořídíte doslova za pár korun. Vyzkoušeli jsme, jaké přírodní barvy fungují nejlépe a které naopak vyžadují více trpělivosti (případně téměř barvoslepé koledníky).

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 kusy
Vejce
  • 12 ks vejce
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce octa 8%
Na obarvení
  • 2 hrsti cibule
  • 2 ks červené řepy
  • 1/4 hlávky červeného zelí
  • 3 lžičky mleté kurkumy
Článek

Pokud chcete zkusit i jiné a méně tradiční barvení a zdobení vajec, využít můžete provázek, ubrousky nebo dokonce cukr. Úžasné kraslice vzniknou také díky flitrům nebo třpytkám a kouzlit můžete také s lakem na nehty.

Postup

01.

Bílá vejce opatrně omyjte ve vodě se saponátem nebo octem, abyste je zbavili veškeré mastnoty.

02.

Pro hnědočervenou barvu vhoďte do hrnce dvě hrsti cibulových slupek, pro světlou červenou jednu až dvě pokrájené řepy, pro modrou čtvrtinu nakrouhaného červeného zelí a pro žlutou tři lžičky mleté kurkumy. Přidejte lžičku soli, lžíci octa (díky němu bude barva výraznější a vejce půjdou i lépe loupat) a asi tři hrnky nebo tolik vody, abyste vajíčka ponořili – zatím je ale do vody nedávejte.

03.

Vodu s „barvidly“ přiveďte k varu a asi 5 minut povařte. Přidejte vejce, osm minut vařte, stáhněte z ohně a nechte do druhého dne v nálevu vychladnout. Pro výraznější barvy ponechte v nálevu ještě déle – řepě by to vysloveně prospělo.

04.

Vajíčka opatrně vyndejte, nechte uschnout a dozdobte třeba voskem nebo samolepkami. Druhá varianta je vejce před vařením obvázat gázou či na ně připevnit větvičky, kvítky a lístečky, které po obarvení zůstanou světlé. Vejce můžete pro větší lesk lehce potřít sádlem, špekem či olejem.

Tip: Jak vidíte na videu, nejlépe vyšla modrá ze zelí, hnědavá z cibule a žlutá z kurkumy, s řepou výrazné barvy docílíte jedině při větším množství řepy a delším louhování. Vyzkoušet ale můžete i mladý ječmen, trávu, špenát nebo kávu.

Jestli nemáte ruku ani oko na složité zdobení voskem, vyzkoušejte zdobení kraslic pomocí gumiček. Pokud vás láká pohanská minulost, ozdobte vajíčka starodávnými magickými symboly.

Velikonoce

Velikonoce jsou svátkem jara (pro ateisty) a zmrtvýchvstání Ježíše Krista (pro křesťany). Letos vychází Velký pátek na 29. března, Velikonoční pondělí na 1. dubna.

K tradicím Velikonoc patří barvení vajíček, pečení mazanceberánka, někdo si na Zelený čtvrtek připraví i jidáše. Křesťané si během pašijového týdne připomínají poslední dny života mesiáše a jeho vzkříšení.

Velikonoční pondělí pak patří na většině míst v Česku koledování a pomlázce. Víte, jaké jsou nejlepší recepty z vařených vajec?

Načítám