Hlavní obsah

Slané i sladké lahůdky nejen pro velikonoční koledníky

Foto: Eva Malúšová

V našich březnových receptech hraje hlavní roli sezonní zeleninka, vajíčka a... zajíčci!

Nejen na Velikonoce se vám budou hodit svěží březnové recepty z jarní zeleniny a vajec, kterými potěšíte koledníky i nečekanou návštěvu. A chybět nebude ani sladká tečka v podobě roztomilých zajíčků!

Článek

V březnu si už můžete pochutnat na čerstvé jarní zelenině, a proto by byl skoro hřích ji nevyužít. Inspirujte se nápady se špenátem, polníčkem a pórkem, ale nezapomeňte ani na sladké – za muffiny se zajíčky vám koledníci ruce utrhají! Špenátovou roládu (je snazší, než se zdá!), slaný koláč s karamelizovaným pórkem a vajíčkovou pomazánku s polníčkem zase oceníte, až budete potřebovat zajímavé pohoštění z dostupných surovin a se snadnou přípravou.

Špenátová roláda

Potřebujete: 200 g čerstvého špenátu, 4 vejce, sůl, pepř, muškátový oříšek

Na náplň: 300 g čerstvého sýra, malý svazek pažitky, 6 sušených rajčat v oleji, stroužek česneku, ½ citronu, sůl, pepř

Foto: Eva Malúšová

Do rolády nepoužijete ani gram mouky, a přitom krásně drží tvar!

Postup: Špenát spařte v cedníku vařící vodou, nechte vychladnout a pořádně vyždímejte. Rozmixujte se žloutky a opatrně přimíchejte z bílků a špetky soli ušlehaný pevný sníh. Ochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a špetkou muškátového oříšku, rozetřete v asi 7 mm vrstvě na plech vyložený pečicím papírem a při 200 °C pečte asi 15 minut, až povrch zpevní a jen malinko zezlátne.

Ihned po vytažení z trouby překryjte čistou utěrkou, otočte, sloupněte papír a i s utěrkou zarolujte. Sýr smíchejte s nasekanou pažitkou a rajčaty a ochuťte prolisovaným česnekem, trochou citronové šťávy, solí a čerstvě mletým pepřem. Vychladlou roládu potřete náplní, zarolujte a krájejte na plátky.

Tip: Pro luxusnější variantu do rolády zamotejte i plátky uzeného lososa a kapary.

Foto: Eva Malúšová

Špenátová roláda je snazší, než se zdá (ale to samozřejmě nikomu neříkáme :-))

Obrácený koláč s karamelizovaným pórkem

Potřebujete: 4 lžíce másla, 3 lžíce cukru krupice, sůl, pepř, tymián, 3 velké pórky,1 plát listového těsta, 70 g kozího sýra

Foto: Eva Malúšová

Karamelizovaný pórek je krásně nasládlý, přitom ale neztrácí nic ze své typicky výrazné chuti

Postup: V rendlíku zahřívejte máslo s cukrem a ½ lžičkou soli, až směs lehce zezlátne a cukr se rozpustí. Nalejte na dno pečicím papírem vyloženého pekáčku, o něco menšího, než je plát těsta (použít můžete i kulatou formu), opepřete a bohatě posypejte tymiánem. Očištěný pórek nakrájejte na asi 2,5 centimetrů dlouhé špalíčky, které pokládejte nastojato těsně vedle sebe do másla. Pórek osolte, zakryjte listovým těstem a překrývající okraje zahněte dovnitř, aby vytvořily stěny koláče. Pečte při 200 °C asi 40 minut dozlatova, nechte chvilku prochladnout a vyklopte. Podávejte ještě teplé posypané nadrobeným sýrem.

Tip: Obrácené koláče nemusí být jen zeleninové: zkuste kokosový s pomerančem, hruškový s černým pivem či karamelový s banánem.

Vajíčková pomazánka s kapary

Potřebujete: 8 vajec, 3 lžíce krémového sýru, 3 lžíce jogurtu, 2 lžičky dijonské hořčice, sůl, pepř, hrst polníčku, 10 kapar, pečivo

Foto: Eva Malúšová

Nejvděčnější způsob na upotřebení přebytku vajec? Za nás jednoznačně tahle pikantní vajíčková pomazánka!

Postup: Vejce uvařte natvrdo a nechte je ve studené vodě v lednici zchladnout (budou se vám tak lépe loupat). Vejce pak nastrouhejte najemno, přidejte jogurt, krémový termizovaný sýr, hořčici, pepř, sůl, omytý polníček a posekané kapary. Zamíchejte, nechte krátce v lednici uležet a podávejte na pečivu.

Tip: Inspirujte se dalšími 3 nápady na originální chlebíčky.

Foto: Eva Malúšová

Po pomazánce šli opravdu všichni členové redakce...

Velikonoční zajíček

Na 20 muffinů potřebujete: 50 g kakaa, 240 ml horké vody, 175 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, sůl, 120 g rostlinného oleje, 200 g cukru krupice, 2 vejce, vanilkový extrakt

Na ozdobu: 100 g strouhaného kokosu, 6 lžic slazeného kondenzovaného mléka, bílou a růžovou dortovou potahovací hmotu, čokoládovou polevu

Foto: Eva Malúšová

Do výroby roztomilých zajíčků zapojte i děti, budou nadšené!

Postup: Troubu předehřejte na 190 °C. Kakao rozpusťte v horké vodě, přidejte mouku s práškem do pečiva, špetku soli, olej, cukr, celá vejce a lžičku vanilkového extraktu a vyšlehejte tekutější těsto. Tím plňte košíčky na muffiny zhruba do dvou třetin. Muffiny pečte ve vyhřáté troubě asi 20 minut.

Když zchladnout, seřízněte jim mírně špičky, odřezky nevyhazujte, ale rozdrobte. Smíchejte kokos s kondenzovaným mlékem tak, aby vznikla tvárná hmota. Z ní tvořte vždy větší a menší kuličku, které na sebe posaďte tak, aby vznikla zaječí prdelka s ocáskem. Z dortové potahovací hmoty pak vytvořte tlapičky. Muffiny polejte čokoládovou polevou, usaďte na ně kokosové kuličky, přidejte tlapky a prostor kolem zajíčka posypte drobky z muffinů.

Tip: Jestli si rádi vyhrajete se zdobením, neměli byste přehlédnout ani návod na veselé slunečnice z litého perníku.

Foto: Eva Malúšová

Co myslíte, zbude vůbec pro koledníky :-)?

Připravujete pro koledníky nějaké domácí pohoštění, nebo se ve vašem okolí tradice moc nedodržují?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama