Hlavní obsah
3,2
(148)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Slané koláče si nás získaly pro svoji víceúčelovost. Snadno si je zabalíte na cestu, lehce ohřejete v troubě i mikrovlnce a jsou i skvělé jídlo do ruky na party nebo rodinné oslavy. Připravte si jeden podzimní kousek – se slaninou a dýní.

50 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
25 cm průměr formy
Těsto
  • 200 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 ks vejce
  • 50 ml olivového oleje
  • 50 ml studené vody
Náplň
  • 150 g anglické slaniny
  • 1/4 ks dýně
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 ks vejce
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 60 g sýra
  • 70 g listového špenátu
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky soli
Článek

Postup

01.

Připravte si těsto. Mouku nasypte do mísy, přidejte trochu soli, vejce, olej a vodu a rukama vypracujte jednolité těsto. Podle situace může být potřeba přidat trochu mouky. Mísu pak přikryjte poklicí a nechte v lednici aspoň 30 minut odpočinout. Těsto v lednici ztuhne a bude se s ním lépe pracovat. 

02.

Troubu zapněte na 200 °C. Těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na asi 3 mm silný plát. Jeden papír sundejte a pomocí druhého těsto překlopte do formy. Papír sloupněte, těsto urovnejte a po okrajích ořízněte. Pak položte papír zpět na dno, zasypte luštěninami nebo rýží (slouží pouze jako závaží, aby těsto během pečení nevypuklo) a vložte na 15 minut do vyhřáté trouby. 

03.

Mražený špenát poduste na troše vody, dokud zcela nerozmrzne. Nechte zchladnout.

04.

Mezitím nakrájejte na kostičky slaninu a vložte ji do hluboké pánve. Dýni (hokaido nebo máslovou) očistěte, nakrájejte na malé kousky a přidejte ke slanině. Společně opékejte zhruba 10 minut. Podle toho, kolik tuku pustí slanina, může být potřeba přidat ještě kapku oleje. 

05.

Vejce prošlehejte se smetanou a vmíchejte nastrouhaný sýr, nejlépe nějaký tučnější (dobrá je gouda nebo mozzarella, skvělý, ale hůře dostupný je gruyère). Ze špenátu vymačkejte všechnu přebytečnou tekutinu, pokrájejte ho nahrubo a vmíchejte k vejcím spolu se špetkou muškátového oříšku.

06.

Z trouby vyjměte předpečené těsto a odstraňte luštěniny a pečicí papír. Na dno rozprostřete osmahnutou slaninu s dýní a vše zalijte vaječnou směsí, klidně až po okraj. 

07.

Troubu stáhněte na 170 °C a vložte koláč. Pečte asi 35 minut dozlatova. Nechte lehce zchladnout a můžete podávat, lépe pohromadě drží tehdy, pokud ho nejdřív necháte úplně vychladnout a pak případně přihřejete.

Dýně je na pečení koláčů, sladkých i slaných, jako stvořená. Z těch sladkých zkuste jednoduchý s perníkovým kořením nebo se zakysanou smetanou a ořechovou drobenkou, ze slaných quiche se slaným sýrem.

Načítám