Hlavní obsah
3,2
(131)
Foto: Marek Kučera

Foto: Marek Kučera

Lehký oběd nebo večeře, svačina na výlet a nebo zajímavé pohoštění? Slaný koláč je rychle hotový a chutná skvěle studený i teplý. A navíc krásně vypadá.

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 porcí
Těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 130 g másla
  • 1 ks vejce
  • 1 špetka soli
Náplň
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 2 ks vejce
  • 1 stroužek česneku
  • 2 špetky soli
  • 150 g cukety
  • 200 g rajčat
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Do mísy nasypte mouku, přidejte nakrájené máslo, vejce a sůl. Vše důkladně propracujte, aby vzniklo hladké těsto bez hrudek. Pak ho vyválejte na velikost formy tak, aby mělo i okraje. 

02.

Těsto vložte do formy (Zajímá vás, jak šikovně přenést těsto do formy?), na několika místech propíchněte vidličkou a dejte do chladu. Opláchnutá rajčata a cuketu nakrájejte na plátky. Do misky vyklepněte tvaroh a přidejte vejce, sůl a prolisovaný česnek. Důkladně prošlehejte. Můžete doplnit nasekané bylinky podle chuti.

03.

Ochucený tvaroh naneste na vychlazené těsto. Navrch dejte kolečka cukety a rajčat. Když použijete různé barvy zeleniny (např. žlutou cuketu), koláč bude vypadat ještě efektněji.

04.

Nakonec zeleninu osolte, opepřete a pokapejte olejem. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte, dokud nejsou okraje koláče zlaté. Podávejte samostatně nebo se zeleninovým salátem.

Slané koláče jsou skvělý vynález. Různé národní kuchyně si s nimi poradily po svém, a tak můžete ochutnat pochoutky, jako je slovenský kynutý posúch, quiche lorraine: lotrinský koláč se slaninou, bulharský koláč banica s balkánským sýrem či domácí italská pizza se šunkou a rukolou.

Načítám