Hlavní obsah

Slavní a nemocní: Jak jsou na tom celebrity s chorobami?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

I celebrity jsou jenom lidi. Přestože si mnohé díky finančním prostředkům a kontaktům dokážou sehnat nejlepší péči, nemoci se jim nevyhýbají. Svými příběhy mohou navíc inspirovat ostatní v boji s nejrůznějšími chorobami, anebo si aspoň veřejně postěžují.

Článek

Vzácná genetická nemoc i rakovina. Když se slavní potýkají se zdravotními problémy, část veřejnosti to velmi zajímá – a mnohé celebrity se rády podělí se svými pocity a zážitky. Mnohdy si totiž uvědomují, že díky tomu, kolik lidí je zná, mohou tak šířit osvětu a pomoci tak třeba druhým. Kdo se o svém zdravotním stavu rozhodl promluvit?

Některé celebrity mají takt: Kteří slavní tajili vážnou nemoc?

Anna Julie Slováčková (26)

Zpěvačka a herečka, dcera Dády Patrasové (65) a Felixe Slováčka (78), prodělala rakovinu prsu. Bulku si nahmatala při zkoušení podprsenky. V průběhu léčby byla na sociálních sítích velmi otevřená a fanouškům neukazuje jen vyretušované fotky, ale i realitu: kila navíc, celulitidu nebo vypadané vlasy. Náročné období jí přineslo i něco pozitivního – schopnost sebelásky. Zpěvačka se také rozhodla, že už nebude klást práci na první místo, protože je to pro ni velmi stresující a jejímu zdraví to nesvědčí.

Foto: Profimedia.cz

V současné době vypadá Anna Julie Slováčková moc spokojeně, prošla nemocí a dokázala si uvědomit, čím sama sobě škodíFoto: Profimedia.cz

Selena Gomez (29)

Známá americká zpěvačka má velmi křehké zdraví. V roce 2015 jí diagnostikovali autoimunitní onemocnění lupus, kvůli kterému musela podstoupit chemoterapii a transplantaci ledviny. Do toho se potýkala s depresemi a úzkostmi a posléze zjistila, že má bipolární poruchu, která se projevuje prudkými změnami nálad. Zpěvačka chodí na terapii a užívá léky, ale v jejím životě se stále střídají lepší a horší momenty. Domnívá se, že s duševní nemocí bude bojovat do konce života. Přesto jí diagnóza přinesla úlevu: zjistila příčinu svých problémů a mohla se začít léčit. Její život se tím změnil – naučila se naslouchat, co potřebuje její tělo i duše.

Foto: Profimedia.cz

Selena Gomez přiznává, že to má v životě jako na houpačce, ale učí se s nemocí žít a poslouchat sama sebeFoto: Profimedia.cz

Igor Bareš (55)

Nevyléčitelná nemoc komplikuje život i oblíbenému herci. Trápí ho Crohnova choroba, se kterou žije už přes 20 let a také o ní veřejně mluví, aby přispěl k osvětě. Mezi nejčastější potíže spojené s tímto střevním zánětem patří bolesti břicha, únava, průjmy, vyrážka, záněty kloubů apod. Choroba tedy zasahuje nejen trávicí trakt, ale celé tělo. Herec musel upravit jídelníček, podstoupil operaci tenkého střeva a také biologickou léčbu. Snaží se žít plnohodnotný život a poukázat na důležitost včasného odhalení této nepříjemné nemoci.

Foto: Profimedia.cz

Igor Bareš má závažnou nemoc, která se nedá vyléčit, ale přesto je zásadní odhalit ji co nejdříve, dokud nenapáchá příliš veliké škodyFoto: Profimedia.cz

Veronika Kašáková (31)

Modelka a finalistka České Miss 2014 se potýká s vážným onemocněním malého synka Matyáše. V únoru 2021 se narodil s fenylketonurií – nevyléčitelnou a velice závažnou poruchou metabolismu. Znamená to pro něj přísnou celoživotní dietu s naprostým minimem bílkovin. Tvorba jídelníčku je velmi náročná a je nutné neustále spolupracovat s odborníky. Když se jeho maminka diagnózu dozvěděla, skončila v péči psychologů. Postupně ale nasbírala síly a je připravená synovi život co nejvíc usnadnit. „Pro nás jsi ZDRAVÝ chlapec, který si vybral jen speciální cestu, těším se, co se díky tobě zase nového naučím,“ napsala modelka na sociální síti.

Foto: Profimedia.cz

Z opravdu závažné a nevyléčitelné nemoci svého syna se Veronika Kašáková nejprve zhroutila, ale pak posbírala síly. Co jí také jiného zbývalo…Foto: Profimedia.cz

Karolína Mališová (24)

Nepříjemné zdravotní trable, které ovlivňují její práci, řeší modelka a česká Miss Earth 2015. Trpí totiž alopecií, tedy nadměrným vypadáváním vlasů. Zatím má za sebou dvě ataky choroby, které citelně zasáhly její hřívu, a mladá žena proto propadala stavům zoufalství. Naštěstí jí vlasy postupně začaly zase růst – i díky speciální léčbě a péči. „Je to pro mě nejhorší, ale zároveň i nejlepší téma, které mě posílilo a posunulo dál,“ uvádí k tomu modelka.

Foto: Profimedia.cz

Padání vlasů znamenalo pro Karolínu Mališovou velkou pracovní komplikaci. Alopecie je většinou jen kosmetický problém, ale lidem, kteří jí trpí, často přináší velké psychické trápeníFoto: Profimedia.cz

Kim Kardashian (40)

Když se americké modelce a podnikatelce před 15 lety objevily na nohou a břiše červené flíčky, zpanikařila. Obávala se totiž, že jí to může zničit kariéru, kterou má založenou na vystavování svého těla. Posléze přišla diagnóza: lupenka. Jde o kožní onemocnění, u kterého hraje roli i dědičnost. A to se v tomto případě potvrdilo, protože nemoc má i Kimina matka Kris Jenner (65). Trvalo to, ale nakonec si diva na vyrážku zvykla. Na blog své sestry napsala, že lidé s podobným problémem by si neměli nechat nemocí zničit život, ale srovnat se s ní jako ona.

Foto: Profimedia.cz

Někdy Kim Kardashian vyrážku maskuje, ale jindy ji nechává dýchat. Je to velká úleva jak pro ni, tak pro ostatní nemocné s lupenkou. Dostává se jim potvrzení, že se nemusejí za svou bolavou a nedokonalou kůži stydětFoto: Profimedia.cz

Atticus Shaffer (23)

Amerického herce proslavila role Bricka Hecka v seriálu Průměrňákovi (2009–18), přestože ho lékaři varovali, že bude možná žít na vozíku. Od narození totiž trpí závažným genetickým onemocněním osteogenesis imperfecta, které se projevuje malým vzrůstem a křehkými lámavými kostmi. Ani zdravotní omezení mu ovšem nebrání žít co nejplnohodnotněji. To, že něco nejde, je podle něj způsobeno jen nastavením mysli. A tak se přijímá hrdě takový, jaký je.

Foto: Profimedia.cz

Postavě Bricka Hecka propůjčil Atticus Shaffer osobitý ráz a žije se svou nemocí nejlépe, jak dokážeFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám