Hlavní obsah

Sledujete často televizi? Pozor na spermie!

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toužíte po miminku? Nebo jen chcete pečovat o svůj vztah? Pak se zbavte televize. Je to viník snížené plodnosti i partnerské lhostejnosti. Kolik hodin týdně byste u ní rozhodně neměli prosedět?

Článek

Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje za normální stav 40–50 milionů spermií na 1 ml, přičemž jeden ejakulát má 2–6 ml (přibližně jedna čajová lžička až polévková lžíce).

Může se však stát, že zrovna váš partner těchto hodnot nedosahuje. Pak se hovoří o snížené plodnosti či rovnou neplodnosti, za kterou, možná trochu překvapivě, může stát záliba ve večerním sledování televize. A právě před tím varují výsledky studie, kterou uveřejnil odborný časopis British Journal of Sports Medicine.

Jak jsou na tom mladí muži se spermiemi?

Celé se to seběhlo tak, že výzkumníci z Harvardské školy pro veřejné zdraví (Harvard School of Public Health) sledovali denní návyky téměř 200 mužů ve věku 18 až 22 let. Jorge Chavarro, profesor epidemiologie a výživy, který celý experiment vedl, si se svým týmem všímal stravovacích návyků dobrovolníků, pohybových aktivit, stejně jako zlozvyků, včetně kouření.

Výzkumníci odhalili, že muži, kteří se hýbali aspoň 15 hodin týdně, měli víc spermií než jejich kolegové. A pozor, jednalo se o lehké cvičení typu jogging, plavání nebo chůze. Na druhou stranu se prokázala škodlivost televize a nevyvážené stravy. Jedinci sledující ďábelskou technologii 20 hodin týdně měli výrazně méně zdravých a pohyblivých spermií v porovnání s běžně uváděnými normami.

Takže ano, zatímco televize může být zábavná, potenciálně je pro plodnost škodlivá, a to nejen proto, že vede ke zvýšenému přírůstku na váze nebo ke snížení pohybové aktivity. Kvůli ní se skutečně nemusíte dočkat vytouženého potomka, a to navzdory tomu, že vás protějšek silně a osudově přitahuje! Vědci sice tvrdí, že je potřeba ještě dalších výzkumů, zároveň ale berou studii jako vážné varování.

Foto: OPOLJA, Shutterstock.com

Nic proti občasnému válení se u televize, ale dělejte to každý den a do vztahu se vplíží nudaFoto: OPOLJA, Shutterstock.com

Televize zabíjí nejen spermie

„Tato data poukazují na souvislost mezi návyky životního stylu a sexuálním zdravím, nemluvě o našich vztazích. Spoléhat se na televizi jako na jedinou formu zábavy a úlevu od stresu je kontraproduktivní ve všech směrech,“ varuje například sexuoložka Laura Berman z Chicaga s tím, že mnoho párů tráví čas tak, že si domů pravidelně objednává pizzu nebo jiné nezdravé jídlo, a vysedává každý večer u filmů a seriálů. Přitom by jim vášeň podpořily i obyčejné magnetky na lednici!

„Podobné lelkování se nepočítá do kvalitně stráveného partnerského času. Tyto návyky zvyšují obvod pasu, což je velmi spolehlivý ukazatel rizik plynoucích z obezity, ale také ohrožují spánek, podílí se na zvyšující se úrovni stresu a nepečují o partnerství jako takové. Není lepší poznávat nové věci, vyrážet do přírody či společně sportovat?“ ptá se Laura Berman. Gauč zkrátka vyvolává letargii a tlumí vášeň (co se stane s vaším vztahem, když spolu moc nebudete).

Z tohoto důvodu, ať už se snažíte otěhotnět, nebo jen chcete zlepšit svůj vztah a podpořit vášeň, zvažte, jestli není vhodné vyměnit bramborové lupínky a nekonečné seriály za něco lepšího. Dejte si třeba závazek, že vyrazíte jednou za týden někam za kulturou, ale kino v to nepočítejte. Pak jednou týdně do přírody, i kdyby to mělo být jen do místního parku, a jednou týdně společně sportujte – stačí když vyrazíte ostrou chůzí na hodinovou procházku. A hned máte tři večery, které vztahu i pokusům o miminko jenom prospějí.

Načítám