Hlavní obsah

Vztah v ohrožení: Toužíte po někom jiném? Odmilujte se!

Foto: popcorner, Shutterstock.com

Foto: popcorner, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový kolega, soused, barista v oblíbené kavárně... Zakoukaly jste se do něj, v noci o něm sníte, a to i když vedle vás spí váš letitý partner. Může tahle „láska“ zničit dlouhodobý vztah? A jak se touhy po někom jiném zbavit?

Článek

Brad Pitt (55), Leonardo DiCaprio (44) nebo třeba Justin Timberlake (38) a jeho sametový hlas. Pokud je objektem vaší touhy nějaká celebrita, o nic nejde. Už jen proto, že je minimální šance, že se skutečně potkáte. Jestli však toužíte po někom, koho často vídáte, váš vztah to narušit může. Britská expertka na vztahy a sex Tracey Cox radí, jak se téhle zamilovanosti zbavit.

Za všechno může mozek

V prvé řadě je potřeba pochopit, že za vše může mozek, tedy přesněji řečeno limbický systém. Má na starosti základní životní funkce a je to také „domov“ emocí a iracionality. A miluje dopamin – hormon, který zvedá náladu a navozuje pocity štěstí. Jeho produkci zvyšuje řada věcí, například zamilovanost a sex. Většina lidí dokáže touhu limbického systému po dopaminu ukočírovat, a to s pomocí šedé kůry mozkové, kde zase „bydlí“ racionalita a vůle. Prostě rozumně vyhodnotí, že i když má soused super tělo, za trochu toho potěšení (= za malou dávku dopaminu) to nestojí. „Odhady dokonce mluví o tom, že takto platonicky se v celoživotním manželství každý z páru zamiluje až šestkrát. Jsou ale lidé, já jim říkám milostní narkomani, kteří si pro dopamin dojdou kdykoli, kamkoli a za jakoukoli cenu,“ vysvětluje Tracey Cox pro britský magazín Daily Mail.

Foto: A. and I. Kruk, Shutterstock.com

Žádá váš mozek dopamin? Pořiďte si ho jinak než románkem se sousedemFoto: A. and I. Kruk, Shutterstock.com

5 tipů, jak se odmilovat

A právě těmto lidem (a nejen jim) se bude hodit návod, jak se rychle odmilovat – přijít o spokojené manželství kvůli takové nerozvážnosti je prostě hloupost. Co odbornice radí?

1. Získejte dopamin jinak

Tenhle bezva hormon, po němž váš mozek touží, můžete získat i jinak. Jeho produkci zvyšuje například sport, takže si jděte zaběhat. Anebo pocit nebezpečí – zkuste skočit padákem... A dokáže to i příjemné rande s partnerem.

2. Udržujte odstup

Že se vám někdo líbí, není nevěra. Čím víc jste ale s daným člověkem v kontaktu, tím víc se nevěře blížíte. „Nepřiživujte své doposud neškodné fantazie,“ radí Tracey Cox. Už s tím svalovcem flirtujete? Změňte posilovnu. A jestli si nejste jisté, zda je vaše chování v pořádku, zeptejte se samy sebe: Kdyby se takhle choval můj partner, vadilo by mi to? Ano? Tak přestaňte.

3. Zošklivte si ho

Platonická přitažlivost je živená tím, že si objekt touhy idealizujete. Přitahuje vás fyzicky, a tak mu automaticky připisujete další pozitivní vlastnosti. Někdy pomůže krátký rozhovor a zjistíte, že je kolega sice krásný, ale jinak úplně hloupý, arogantní a podobně. „Pokud se ale tohle nestane, musíte se přinutit hledat na něm chyby,“ radí Tracey Cox. Prostě se zaměřte na negativa a zošklivte si ho.

Foto: Stock Rocket, Shutterstock.com

Šikovné je si s objektem touhy pohovořit. Často zjistíte, že to není onoFoto: Stock Rocket, Shutterstock.com

4. Hledejte příčinu

Zamilováváte se platonicky až příliš často? Pátrejte proč. Možná vám partner věnuje málo pozornosti. Promluvte si a změňte to. Nebo vás to moc nebaví v práci a na kolegu se soustředíte vlastně z nudy. Není načase hledat nové zaměstnání? „Bývá za tím i zvýšené libido. V takovém případě svou sexuální touhu směřujte na partnera,“ tvrdí Tracey Cox s tím, že při sexu s ním můžete klidně myslet na někoho jiného. Dělá to tak prý 85 až 95 procent lidí a nevěra to není.

5. Hlavně nenápadně

Když zasněně vzdycháte u filmu, nejspíš to partner nebude brát nijak těžce (pokud není extrémně žárlivý). Jestliže ale u večeře šestkrát řeknete, jak děsně sexy je bratr vaší kamarádky, bude to průšvih. Tohle vyvolá žárlivost a podezřívavost i u těch, pro které to typické není. A takové pocity mohou vztah velmi vážně narušit!

Sice se říká, že co je v domě, není pro mě, ale lásce a bohužel i nevěře se v pracovním prostředí daří. Jak poznáte, že kolega (ne)má zájem?

Související témata:

Načítám