Hlavní obsah
3,1
(117)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

V některých koutech naší vlasti se slepé myši dělají z brambor, na Valašsku se tak ale říká zapečeným palačinkám plněným tvarohem. Je to velmi jednoduchý recept, který si oblíbíte vy i vaše děti. Kde vzaly svoje jméno, nevíme, ale jako moučník nebo sladký oběd vřele doporučujeme!

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Na palačinky
  • 250 ml mléka
  • 120 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • olej na smažení
Na tvarohovou náplň
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 1 hrst rozinek
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • kůra z půlky citronu
Na zapečení
  • 150 ml mléka
  • 2 lžíce cukru krupice
  • máslo na vymazání
K podávání
  • moučkový cukr na posypání
Článek

Postup

01.

Připravte si těsto na palačinky. Mléko prošlehejte s polohrubou moukou a vejcem a nechte chvíli odstát, aby mouka prosákla. Těsto by mělo být tekuté, aby se dobře rozlévalo na pánvi.

02.

Troubu zapněte na 190 °C a pusťte se do náplně: tvaroh rozmíchejte s cukrem, vejcem, rozinkami, vanilkou a citronovou kůrou. 

03.

Rozehřátou pánev potřete olejem. Do naběračky naberte těsto a za kroužení pánve těsto rovnoměrně rozlijte po celé její ploše. Položte zpět na sporák, a když těsto na povrchu zatuhne, palačinku otočte a dopečte z druhé strany. Pak přendejte na talíř. Takto postupujte, dokud nebudete mít spotřebované všechno těsto na palačinky. 

04.

Hotové palačinky potřete ochuceným tvarohem a zarolujte. Skládejte na sebe do zapékací misky nebo pekáčku vymazaného vrstvou másla. Zalijte oslazeným mlékem a dejte do trouby.

05.

Asi 20 minut zapečte dozlatova. Podávejte teplé nebo studené, podle chuti poprašte moučkovým cukrem.

Valašská kuchyně je velmi pestrá. Za zmínku rozhodně stojí i skrečky, smažená játra s vejci na bramboráku.

Reklama