Hlavní obsah

Slunce z tuby: Jak na samoopalovák, aby nedělal fleky?

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mít opálenou pleť po celý rok není žádný nedostižný sen. Na trhu je spousta skvělých samoopalovacích přípravků, které vám vykouzlí přes noc snědou pokožku. Jak je používat a nebýt po nich flekatí ani oranžoví?

Článek

Být stále opálení, aniž by vám hrozilo jakékoliv zdravotní riziko nebo více vrásek, je na seznamu přání hned vedle „jíst čokoládu a nepřibrat“. To druhé je bohužel nemožné, ale s tím prvním vám dokážeme poradit. Sláva samoopalovacím krémům!

Nabízí se spousta variant: pěny, krémy, spreje a dokonce i vody. Jak je nanášet, abyste neskončili s fleky, nýbrž s nádherně snědou kůží? A který si v tom nepřeberném množství vybrat?

Samoopalovací krém na tělo

Pokud jste začátečníci, vyberte si takový, který v sobě obsahuje bronzer. Díky tomu, že produkt na kůži ihned zhnědne, poznáte, kam přesně jste ho nanesli. Je to v podstatě jako byste si nanášeli make-up. Necháte přípravek vstřebat 6–8 hodin, nejlépe přes noc, a ráno se osprchujete, abyste smyli bronzer, který by mohl umazat oblečení. Pod ním bude jen krásně opálená kůže, která vydrží až 10 dní (triky, jak si připravit krásné nohy na jaro). Takhle fungují především samoopalovací pěny, které se na kůži nanáší látkovou rukavicí.

V případě sprejů a mlh si ruce neumažete. Kůži jednoduše zahalíte do spršky, která postupně pokožku během několika hodin „opálí“. Musíte si ale dát práci, abyste krém nastříkali opravdu všude a rovnoměrně.

Jestliže chcete dodat kůži jen lehkou barvu, sáhněte po tónovacích tělových mlékách. Jde většinou o hydratační produkty, které pokožku vyživí, a jako bonus získáte postupné opálení. Je třeba je ale mazat více dní za sebou, podle toho, jakou intenzitu barvy si přejete.

Dalším parametrem při výběru je, zda máte kůži suchou, nebo normální. Pokud nepotřebuje zvlášť hydratovat, bude vám vyhovovat pěna nebo sprej. Ve druhém případě zvolte hutnější samoopalovací krém/mléko. Dejte také pozor na intenzitu opálení – většinou narazíte na varianty „light/medium“ a „dark“. Odstín „dark“ by na porcelánové pleti mohl vytvořit nehezký, umělý oranžový odstín (jak opálit hodně světlou pleť).

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Na normální pleť stačí sprej, na suchou je lepší mléko nebo krémFoto: RossHelen, Shutterstock.com

Jak nanášet samoopalovák

Klíčem k úspěchu je peeling. Ten provádějte nejlépe den předem, ale můžete i těsně před aplikací „umělého opálení“. Jen si dejte pozor, aby peeling neobsahoval olej. Ten totiž vytvoří na kůži bariéru, samoopalovací přípravek do ní nemůže proniknout, a právě proto se vytvoří fleky. Peeling (jak na něj) je také důležité nevynechávat, pokud používáte samoopalováky často. Z kůže odstraníte odumřelé kožní buňky i se starými nánosy barvy a opálení pak bude pěkně rovnoměrné.

Druhým klíčem je hydratovaná pleť, se suchou, nebo dokonce šupinatou toho moc nepořídíte. Proto se doporučuje místa, jako jsou lokty nebo kolena, natřít hydratačním krémem 5 minut předtím, než se půjdete „opalovat“. 

Opálení může vydržet až 10 dní, záleží na tom, zda chodíte často plavat do bazénu, dopřáváte si saunu nebo hodně sportujete – pak je jasné, že barva mizí rychleji. Abyste si udrželi opálení dlouhodobě, používejte samoopalovací přípravky jednou týdně. Mezitím natírejte kůži svým oblíbeným tělovým mlékem, prodloužíte tak výdrž bronzové barvy.

Samoopalovací produkty na obličej

Tady se nabízí pár otázek. Mám použít samoopalovák místo krému, nebo naopak patří až na podkladový krém? Měla bych vynechat své oblíbené sérum? I na obličej nanášejte samoopalováky tak jednou za týden nebo za pět dní a ten den vynechte běžnou péči. Ideální je totiž ho používat na odlíčenou a čistou pleť. Nicméně pokud trpíte na suchou kůži, můžete pod něj použít lehký hydratační krém. Naneste ho pět deset minut předem, aby se stačil vsáknout, a opět se vyhněte olejům a mastným krémům. Také se nevyplácí na obličej používat tělový samoopalovák. Může být hutnější a na pleti by ucpal póry.

A jakou konzistenci si na obličej vybrat? Opět si vybírejte podle druhu vaší pleti. Máte-li pleť mastnější se sklonem k pupínkům, budou vám lépe vyhovovat samoopalovací vody, které se nanáší vatovým tamponkem stejně jako třeba tonikum. Pokud máte naopak sušší pleť, pořiďte si klasický krém.

Závěrem už jen nutno dodat, abyste se vždy drželi hlavně pokynů na konkrétním produktu, protože jejich použití se může lišit. Jestliže váš výběr padl na samoopalovací pěnu, rozhodně si k ní pořiďte rukavici. Díky tomu neskončíte s oranžovými dlaněmi (mimochodem víte, jak na to, aby vaše prsty vypadaly štíhlejší?). Pokud použijete dlaně, je samozřejmostí si je pak hned pořádně umýt. 

Tipy pro snědou pleť i bez slunce

Pěny na tělo

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Samoopalovací pěna Phenomenal, Vita Liberata, 1100 Kč; samoopalovací pěna pro postupné opálení St.Moritz, 449 KčFoto: Archiv firem

Krémy na tělo

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Samoopalovací mléko Nobilis Tilia, 234 Kč; samoopalovací mléko na tělo i tvář, Astrid, 100 KčFoto: Archiv firem

Spreje na tělo

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Samoopalovací mlha Instant Bronzing Mist, Xen Tan, 749 Kč; samoopalovací sprej Photoderm Autobronzant, Bioderma, 450 KčFoto: Archiv firem

Krémy na obličej

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Samoopalovací krém na obličej Lavera, 239 Kč, prodává e-shop Organic Time; hydratační péče na obličej Yves Rocher, 150 KčFoto: Archiv firem

Vody na obličej

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Samoopalovací voda na obličej Sephora Collection, 350 Kč; samoopalovací voda Eco by Sonya, 950 Kč, prodává e-shop EcopureFoto: Archiv firem

Tónovací mléka

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Tónovací tělové mléko Sun-Kissed Radiance, Nivea, 200 Kč; tónovací mléko DermaSpa Summer Revived, Dove, 119 KčFoto: Archiv firem

Používáte samoopalovací přípravky? Které se vám osvědčily?

Načítám