Hlavní obsah
3,1
(101)
 
Aktualizováno

Jahodový koláč, o který se nemusíte s nikým dělit? Upečte ho tentokrát jako roztomilé tartaletky, a máte svůj kousek jistý! Lahodné mandlové těsto voní po másle a perfektně si rozumí s osvěžujícím limetkovo-jahodovým krémem.

25 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 porcí
Těsto
  • 200 g hladké mouky
  • 50 g mletých mandlí
  • 1 špetka soli
  • 125 g másla
  • 80 g cukru moučka
  • 1 ks vejce
Náplň
  • 300 g čerstvých jahod
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • 4 ks vejce
  • 2 ks limetky
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 50 g másla
  • 80 g cukru krupice
K podávání
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 4 ks čerstvých jahod
  • 1 hrst jedlé květy
Článek

Postup

01.

Všechny suroviny zpracujte na hladké těsto.

02.

Rozdělte ho na 6 až 8 dílů a každý natlačte do tartaletkové formy. Pokud máte menší formičky na košíčky, klidně použijte ty. Dno propíchejte vidličkou a dejte na 15 až 20 minut do mrazáku – díky tomu se jim nevypoulí dno.

03.

Košíčky pak pečte zhruba 15 minut při 180 °C dozlatova. Nechte vychladnout.

04.

Mezitím si připravte krém: jahody, smetanu, vejce, limetkovou šťávu (a klidně i trochu nastrouhané kůry), škrob a cukr rozmixujte a ve vodní lázni asi 10 minut za stálého míchání zahřívejte, až krém zhoustne. Vmíchejte do něj máslo, na povrch přitiskněte potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup, a nechte také vychladnout.

05.

Krém poté rozdělte do košíčků a těsně před podáváním dozdobte čerstvými jahodami, zbylou ušlehanou smetanou a jedlými květy – maceškami, sedmikráskami nebo třeba begoniemi.

Tip: Nám košíčky nejvíce chutnaly druhý den, protože těsto hezky změklo. Místo jahod můžete použít jiné sezonní ovoce nebo koláčky naplnit citronovým lemon curd.

Máte rádi elegantní koláče s ovocnou náplní? Pak určitě zkuste i jahodový koláč s mátou, křehký citronový s rozmarýnem nebo náš oblíbený tvarohový koláč s borůvkami!

Reklama

Načítám